661
Η πρόωρη πρόγνωση του καρκίνου του μαστού ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά επιβίωσης της ασθενούς | Shutterstock/LStockStudio

Οι περισσότερες καρκινοπαθείς του μαστού σε πρώιμο στάδιο θα επιβιώσουν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 10:01
Η πρόωρη πρόγνωση του καρκίνου του μαστού ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά επιβίωσης της ασθενούς
|Shutterstock/LStockStudio

Οι περισσότερες καρκινοπαθείς του μαστού σε πρώιμο στάδιο θα επιβιώσουν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 10:01

Καλά είναι τα νέα για μια από τις διαχρονικότερες ιατρικές μάστιγες. Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται πρώιμα με καρκίνο του μαστού έχουν 66% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο συγκριτικά με 20 χρόνια πριν – και οι περισσότερες μπορούν να αναμένουν ότι θα γίνουν «μακροπρόθεσμα επιζήσασες», σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος θανάτου εντός πέντε ετών από τη διάγνωση ήταν 14,4% για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν μεταξύ 1993 και 1999. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 4,9% για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν μεταξύ 2010 και 2015, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMJ.

Για ορισμένες γυναίκες ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε πέντε χρόνια θα έχει πέσει στο 0,2%, σύμφωνα με τη μεγάλης κλίμακας έρευνα. Το ποσοστό των γυναικών που επιβιώνουν από τη νόσο έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990, διαπίστωσαν οι ειδικοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.

Η Cancer Research UK, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη, αναφέρει ότι τα στοιχεία είναι «ενθαρρυντικά» και συνιστούν καθησυχαστικά νέα για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ερευνητές, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρακολούθησαν τα ποσοστά επιβίωσης σε μισό εκατομμύριο γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στην Αγγλία μεταξύ 1993-2015.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν κυρίως περιπτώσεις όπου ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί πέρα από το στήθος. Στη συνέχεια παρακολούθησαν αυτές τις περιπτώσεις για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο θανάτου πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους – όταν βρέθηκε πως ο συγκεκριμένος κίνδυνος ήταν υψηλότερος.

«Η πρόγνωση για τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με πρώιμο διηθητικό καρκίνο του μαστού έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990» γράφουν οι συγγραφείς. «Οι περισσότερες μπορούν να περιμένουν ότι θα είναι μακροπρόθεσμα επιζήσασες του καρκίνου».

Η δρ Κάρολιν Τέιλορ, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Oxford Population Health και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, δηλώνει: «Η μελέτη μάς προσφέρει καλά νέα για τη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού σήμερα, επειδή η πρόγνωση τους έχει βελτιωθεί τόσο πολύ. Ο κίνδυνος να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση είναι τώρα στο 5%».

«Η έρευνα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση του κινδύνου σε μεμονωμένες περιπτώσεις γυναικών στην κλινική» εξηγεί. «Η μελέτη μάς δείχνει ότι η πρόγνωση μετά τη διάγνωση του πρώιμου καρκίνου του μαστού ποικίλλει ευρέως, αλλά οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματά μας ώστε να προβλέψουν την ακριβή πρόγνωση στο μέλλον».

«Μελλοντικά, μια περαιτέρω έρευνα ίσως να είναι σε θέση να μειώσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά θνησιμότητας από τον συγκεκριμένο καρκίνο, για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού» καταλήγει η Τέιλορ.

Κάποιοι από τους πιθανούς παράγοντες στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέες θεραπείες – βελτιωμένη ακτινοθεραπεία, καλύτερη ανίχνευση και προληπτικό έλεγχο του μαστού, καθώς και μελέτες που έχουν αποκαλύψει διάφορα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, λένε οι ειδικοί.

Η Cancer Research UK ανακοίνωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη μελέτη τέτοιου μεγέθους με εκτεταμένη παρακολούθηση, όχι μόνο για τις γυναίκες που πέθαναν από την ασθένεια, αλλά και για τη χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών των ασθενών και του καρκίνου τους. Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει ότι αυτό σημαίνει πως οι γιατροί μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να παρέχουν ακριβή πρόγνωση στις γυναίκες.

Η δημοσίευση σημειώνει ότι μεταξύ 15.533 γυναικών ηλικίας 50 έως 70 ετών με «καρκίνο που ανιχνεύθηκε στην οθόνη ως αρνητικός HER2, θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων, μεσαίου βαθμού, με μέγεθος 1-20 mm και αρνητικό κόμβο», ο μέσος κίνδυνος θανάτου σε πέντε χρόνια ήταν μόλις 0,5 %.

Οσο για τον εκτιμώμενο πενταετή κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού για μια γυναίκα 60 ετών που έχει διαγνωστεί με «όγκο που ανιχνεύτηκε από την οθόνη, μεγέθους κάτω των 20 mm, χαμηλού βαθμού, θετικό στον υποδοχέα οιστρογόνων, αρνητικό HER2 και αρνητικό κόμβο» είναι μόνο 0,2%.

Οι ερευνητές ανέλυσαν διαφορετικά χαρακτηριστικά της νόσου και διαπίστωσαν ότι για το 63% των γυναικών ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε πέντε χρόνια ήταν χαμηλότερος από 3%. Αλλά για το 4,6% των γυναικών που παρακολουθήθηκαν ο κίνδυνος ήταν 20% ή μεγαλύτερος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...