559
H αεροφωτογραφίες που προσφέρει το Google Earth βοηθούν στο να εντοπιστούν οι καλά κρυμμένες πισίνες στον γαλλικό Νότο και όχι μόνο | Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανακαλύπτει τις κρυμμένες πισίνες στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 12:03
H αεροφωτογραφίες που προσφέρει το Google Earth βοηθούν στο να εντοπιστούν οι καλά κρυμμένες πισίνες στον γαλλικό Νότο και όχι μόνο
|Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανακαλύπτει τις κρυμμένες πισίνες στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 12:03

Οι φορολογικές αρχές της Γαλλίας χρησιμοποίησαν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να ανακαλύψουν περισσότερους από 120.000 ιδιοκτήτες σπιτιών που «ξέχασαν» να δηλώσουν τις πισίνες τους και τώρα θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα.

Ο κάτοχος μιας ιδιωτικής πισίνας στη Γαλλία οφείλει να πληρώνει έως 500 ευρώ τον χρόνο σε φόρους ιδιοκτησίας και δημοτικούς φόρους. Υπάρχει επίσης μια εφάπαξ εισφορά έως 1.000 ευρώ για πισίνες που βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Στη χώρα υπάρχουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ιδιωτικές πισίνες –μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερες– και μια πισίνα έχει υπολογιστεί ότι προσθέτει περίπου 20% στην αξία του ακινήτου. Οι αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 7% από αυτές τις πισίνες είναι αδήλωτες, σύμφωνα με τους Times.

Ο κλάδος της κατασκευής και πώλησης ιδιωτικής πισίνας εκτοξεύτηκε από την περίοδο της πανδημίας, καθώς πολύ περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από τα σπίτια τους και τα εξοχικά τους. Η παρατεταμένη ξηρασία, όμως, οδήγησε σε απαγορεύσεις σε περισσότερες από 20 περιοχές –κυρίως στον Νότο– όπου οι άνθρωποι είτε δεν μπορούν να γεμίζουν με νερό τις πισίνες τους είτε δεν μπορούν να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν καν πισίνες.

Ο γάλλος υπουργός Οικολογίας, Κριστόφ Μπεσού, είπε: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με λιγότερο νερό».

Το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης ανακαλύπτει τις πισίνες διασταυρώνοντας εικόνες από την υπηρεσία Google Earth με τις δηλώσεις που έχουν γίνει στο εθνικό κτηματολόγιο της Γαλλίας. Ακολούθως, επιθεωρητές ελέγχουν επιτόπου τα αποτελέσματα για να βεβαιωθούν ότι οι πισίνες δεν είναι λίμνες ή τζακούζι. «Οι εικόνες είναι τόσο ακριβείς που μπορούμε να δούμε τι βρήκε το σύστημα με δύο “κλικ”, πέρα από κάθε αμφιβολία», είπε ένας επιθεωρητής στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Οσοι «γίνονται τσακωτοί» από το σύστημα έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες για να δηλώσουν τις πισίνες τους χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο, αλλά αναγκάζονται να πληρώσουν και αναδρομικούς φόρους.

Το λογισμικό αναπτύχθηκε από την Google και τη γαλλική εταιρεία Capgemini και κόστισε 25 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ζερόμ Φουρνέλ, επικεφαλής της γαλλικής φορολογικής αρχής, είπε ότι τα αναμενόμενα έσοδα είναι της τάξης των 40 έως 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι φορολογούμενοι, όμως, θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους κατασκοπεύει και ασκούν κριτική στη χρήση της Google, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι φοροδιαφεύγει στη Γαλλία και αρνήθηκε να πληρώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο σε πρόστιμα και αναδρομικούς φόρους το 2019.

Οι φορολογικές αρχές αντισταθμίζουν τις ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνοντας τη χρήση τεχνολογίας για να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν. Σχεδιάζουν, μάλιστα, να επεκτείνουν τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για να ανακαλύψουν παράνομες και αδήλωτες οικοδομικές επεκτάσεις κάθε είδους.

H ΑAΔΕ στα βήματα των Γάλλων

Ακολουθώντας το γαλλικό σύστημα, τις αδήλωτες πισίνες αναζητάει και στην Ελλάδα ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Το σχέδιο ξεκίνησε πιλοτικά από την Αττική, καθώς δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί στο σύνολο της επικράτειας εάν κάποια πισίνα είναι δηλωμένη ή όχι.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει δηλώσει την πισίνα του, αφενός θα γίνει επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος, καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Πέραν των φόρων που θα καταβληθούν, με αναδρομική ισχύ, θα επιβληθούν και πρόστιμα.

Και εδώ θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του Google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν και τα στοιχεία του Κτηματολογίου. Αν και ακόμα δεν έχει διασυνδεθεί το Κτηματολόγιο με το Taxis, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ζητήσουν στοιχεία ηλεκτρονικά, τα οποία θα διασταυρωθούν με τα ευρήματα που θα προκύψουν από το Google maps.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...