539
Ο εξερευνητής καταδύσεων και ιατρικός ερευνητής Τζόζεφ Ντιτούρι χαιρετά έναν δύτη από το υποθαλάσσιο καταφύγιο Τζουλς | Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau/REUTERS

Επιστήμονας βιοϊατρικής επέστρεψε μετά από 100 ημέρες στον… βυθό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 21:20
Ο εξερευνητής καταδύσεων και ιατρικός ερευνητής Τζόζεφ Ντιτούρι χαιρετά έναν δύτη από το υποθαλάσσιο καταφύγιο Τζουλς
|Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau/REUTERS

Επιστήμονας βιοϊατρικής επέστρεψε μετά από 100 ημέρες στον… βυθό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 21:20

Οι οπαδοί των κόμικς της Μάρβελ θα τον χαρακτήριζαν σύγχρονο Ακουαμαν. Ενας καθηγητής που πέρασε 100 ημέρες ζώντας και ερευνώντας υποβρύχια, ξαναβγήκε στην επιφάνεια το περασμένο Σαββατοκύριακο, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας παραμονής.

Ο Τζόζεφ Ντιτούρι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και συνταξιούχος αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ, αναδύθηκε από τα βάθη ενός καταφυγίου δυτών στα Κις (εξωτικά νησάκια της Πολιτείας της Φλόριντα), αφού βυθίστηκε κάτω από το νερό πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.

Ο 55χρονος βιοϊατρικός μηχανικός, του οποίου το παρατσούκλι είναι «Dr Deep Sea» (Δρ Βαθιά Θάλασσα) ξεκίνησε το υποβρύχιο ταξίδι του την 1η Μαρτίου, όταν μπήκε στο υποθαλάσσιο καταφύγιο Τζιουλς, ένα υποβρύχιο ξενοδοχείο από χάλυβα και γυαλί, χτισμένο 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας του Κι Λάργκο.

Στις 13 Μαΐου ο Ντιτούρι καταγράφηκε από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ως ο άνθρωπος που πέρασε τον μεγαλύτερο χρόνο ζωής σε έναν υποβρύχιο σταθερό βιότοπο. Εκείνη την εποχή ο πρώην ναυτικός είχε συμπληρώσει 74 ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Ντιτούρι συνέχισε να καταρρίπτει το δικό του ρεκόρ, μέχρι την άνοδό του στην επιφάνεια.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο επιστήμονας εξήγησε ότι η υποβρύχια παραμονή του «δεν αφορούσε ποτέ το ρεκόρ». «Επρόκειτο για την επέκταση της ανθρώπινης ανοχής στον υποβρύχιο κόσμο και σε ένα απομονωμένο, περιορισμένο, ακραίο περιβάλλον» είπε.

Ο Ντιτούρι ολοκλήρωσε την υποβρύχια αποστολή του ως μέρος του πρότζεκτ «Ποσειδώνας 100», το οποίο οργανώθηκε από το Ιδρυμα Ανάπτυξης Θαλάσσιων Πόρων (MRDF). Σύμφωνα με τον ιστότοπο του MRDF, πρόκειται για «μια υποθαλάσσια αποστολή 100 ημερών, που συνδυάζει την έρευνα και την εξάσκηση για την προστασία των ωκεανών».

Η πρόσοψη του υποθαλάσσιου καταφυγίου Τζουλς, στο οποίο ο Τζόζεφ Ντιτούρι παρέμεινε επί 100 ημέρες (Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau/REUTERS )

«Το Πρότζεκτ Ποσειδώνας συνδυάζει μια μακροχρόνια μελέτη των φυσιολογικών και ψυχολογικών επιπτώσεων της συμπίεσης στο ανθρώπινο σώμα, και χρησιμοποιεί τη μοναδικότητα της αποστολής και της τοποθεσίας για να επιφέρει περισσότερη ευαισθητοποίηση στην τρέχουσα θαλάσσια έρευνα και στη σημασία της διατήρησης των πόρων και των διαδικασιών του ωκεανού μας» προσθέτει η ανακοίνωση.

Δελτίο Τύπου από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα αναφέρει ότι η μαθηματική υπόθεση που οδήγησε τον Ντιτούρι να ξεκινήσει αυτό το πρότζεκτ ήταν ότι η αυξημένη πίεση έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, και να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Μία από τις αλλαγές που βίωσε ο δύτης-επιστήμονας ενώ βρισκόταν κάτω από το νερό ήταν ότι η πίεση τον έκανε να συρρικνωθεί κατά 1,3 εκατοστά, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου. Αλλα προκαταρκτικά ευρήματα περιλαμβάνουν δραστική βελτίωση στον ύπνο του, στα επίπεδα χοληστερόλης και στα επίπεδα φλεγμονής του.

Ο Ντιτούρι και η ιατρική ομάδα του θα αναλύσουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αποστολή, και θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ακραίας Ιατρικής στη Σκωτία, τον προσεχή Νοέμβριο.

«Το εκπληκτικό επίτευγμα του δρ Ντιρούρι είναι μια σπουδαία μαρτυρία για τις σημαντικές προόδους στη γνώση και τη μεταφραστική έρευνα που κάνουμε εδώ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, στον τομέα της βαριατρικής ιατρικής» δηλώνει ο Ρόμπερτ Φρισίνα, πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής Μηχανικής του πανεπιστημίου.

«Πολλά σημαντικά δεδομένα έχουν συλλεχθεί τις τελευταίες 100 ημέρες, που τελικά θα βρουν τον δρόμο τους για να εξυπηρετήσουν βασικές προληπτικές και θεραπευτικές κλινικές διαδικασίες» προσθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...