306
Από αριστερά, Μαρκ Ρούτε, Κάις Σαϊέντ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Τζόρτζια Μελόνι στην Τύνιδα της Τυνησίας, στις 11 Ιουνίου | Tunisian Presidency/Handout via REUTERS

Μελόνι: «Στόχος η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ΕΕ-Τυνησίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2023, 19:33
Από αριστερά, Μαρκ Ρούτε, Κάις Σαϊέντ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Τζόρτζια Μελόνι στην Τύνιδα της Τυνησίας, στις 11 Ιουνίου
|Tunisian Presidency/Handout via REUTERS

Μελόνι: «Στόχος η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ΕΕ-Τυνησίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2023, 19:33

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο ολλανδός ομόλογός της Μαρκ Ρούτε μετά τη συνάντησή τους με τον τυνήσιο πρόεδρο Κάις Σαϊέντ στην Τύνιδα.

Ειδικότερα, η Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα αναφορικά με τη συνεργασία της ΕΕ με την Τυνησία.

«Στόχος μας, μέχρι την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα οργανωθεί στα τέλη Ιουνίου, είναι να έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόηση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τυνησία. Είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη με θέμα τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, κάτι που συζητήσαμε με τον πρόεδρο Σαϊέντ. Θα είναι ένα ακόμη βήμα στην όλη πορεία μας» δήλωσε η Μελόνι.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «για την ακούραστη δραστηριοποίησή της», αλλά και την κυβέρνηση της Ρώμης «για τη σημαντική διπλωματική της προσπάθεια».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε: «Με την Τυνησία μάς ενώνουν πολλά περισσότερα από τη γεωγραφική θέση, μας ενώνει η Ιστορία. Είναι κοινό μας συμφέρον να ενισχύσουμε τη σχέση αυτή και να επενδύσουμε στη σταθερότητα και στην ευημερία της χώρας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν προσέθεσε ότι «ΕΕ και Τυνησία έχουν μεγάλο συμφέρον να σταματήσουν την κυνική δράση των διακινητών μεταναστών. Θα στηρίξουμε την Τυνησία με 100 εκατ. ευρώ για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης».

Εξήγησε, δε, ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας της Τυνησίας με το ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε «αναγκαία», η ΕΕ προτίθεται να στηρίξει τη βορειοαφρικανική χώρα με ένα σχέδιο μακροχρόνιας οικονομικής βοήθειας, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ. «Ως άμεσο βήμα, είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε άλλα 150 εκατ. ευρώ» είπε η Φον ντερ Λάιεν.

Τέλος, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε ότι «συμφωνεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης συνεργασίας με την Τυνησία πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πλήρη συμφωνία με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...