251
|

Στην τελική ευθεία η επανιδιωτικοποίηση των μεριδίων του Δημοσίου στην Εθνική και την Πειραιώς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2023, 11:59

Στην τελική ευθεία η επανιδιωτικοποίηση των μεριδίων του Δημοσίου στην Εθνική και την Πειραιώς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2023, 11:59

Οι διαδικασίες για την επανιδιωτικοποίηση των μεριδίων που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς (40,39% και 27% αντίστοιχα) προχωρούν «με ταχείς ρυθμούς και με συγκεκριμένα, σχετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα» γράφει ο Αγγελος Κωβαίος στο «Βήμα» της Κυριακής, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ώστε εφόσον προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ έπειτα από τις προσεχείς εκλογές, να επισπευσθούν οι επαφές και οι αναγκαίες ενέργειες» σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Στόχος είναι να εξελιχθεί η επανιδιωτικοποίηση ουσιαστικά σε παράλληλους χρόνους με την αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας, αναμένεται ότι η καθοριστική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα έχει επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο και η αποεπένδυση στον τραπεζικό κλάδο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Τα μερίδια στις δύο τράπεζες, σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες που επικαλείται ο αρθρογράφος, αναμένεται να περιέλθουν στον έλεγχο μεγάλων επενδυτικών σχημάτων ή funds, όπου καθοριστική συμμετοχή θα ενδιαφερθούν να έχουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι εγείρονται ερωτήματα ως προς την ουσία της διαδικασίας, «καθώς ενδεικτικά αναφέρεται ότι η σημερινή αποτίμηση του 40% της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζεται στα επίπεδα των 2 δισ., ενώ συνολικά για τη διάσωσή της το Ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει ποσά της τάξεως των 10 δισ.»

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «το προχωρημένο στάδιο των συζητήσεων και διαδικασιών διαμορφώνει την προοπτική ενός τραπεζικού mega deal, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και να “τρέξει” αμέσως μετά τις εκλογές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...