«Ολα φαίνεται να δείχνουν» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ουκρανοί και ρώσοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, την Τρίτη, διατυπώνοντας διαφορετικές εκδοχές γεγονότων.
Η Ρωσία, που κατηγορείται από την Ουκρανία ότι ανατίναξε το φράγμα για να ανακόψει την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στον Νότο, προς την κατεύθυνση της Κριμαίας, δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πως το Κίεβο ανατίναξε το συγκεκριμένο φράγμα με μαζικά πλήγματα πυροβολικού.
«Το φράγμα δεν έχει βομβαρδιστεί. Καταστράφηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στις ζώνες όπου βρίσκονται οι στρόβιλοι. Αυτή η ζώνη τελεί υπό ρωσικό έλεγχο» επισήμανε από την πλευρά του ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε δηλώσεις του στην ισπανική δημόσια τηλεόραση.
«Δεν ήμουν επί τόπου για να ξέρω ποιος το έκανε. Ομως όλα φαίνεται να δείχνουν πως, αν αυτό έλαβε χώρα σε ζώνη υπό ρωσικό έλεγχο, θα ήταν δύσκολο να το έκανε κάποιος άλλος» συνέχισε.
«Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες για την Ουκρανία είναι φοβερές, από όλες τις απόψεις: από ανθρωπιστική άποψη, για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, από περιβαλλοντική άποψη, γιατί η κατάρρευση (του φράγματος) θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή» είπε ακόμη ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Νωρίτερα την Παρασκευή η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) είχε επαναλάβει πως η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή, παρουσιάζοντας μάλιστα ως αποδείξεις συνομιλίες Ρώσων που εξασφάλισε (περισσότερα εδώ).
Η κατάρρευση του φράγματος, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία, προκάλεσε μαζικές πλημμύρες, θανάτους και τραυματισμούς.
Σειρά κρατών και διακρατικών οργανισμών και φορέων, μεταξύ των οποίων και η ΕΕ, έχουν δηλώσει πως η ενέργεια αυτή συνιστά έγκλημα πολέμου. Ο ΟΗΕ μίλησε από την πρώτη στιγμή για «μνημειώδη ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News