318
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ με πλακάτ για το κλίμα έξω από το Κοινοβούλιο, την Παρασκευή στη Στοκχόλμη | REUTERS/Marie Mannes

Στοκχόλμη: Η τελευταία σχολική απεργία της Γκρέτα Τούνμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 16:14
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ με πλακάτ για το κλίμα έξω από το Κοινοβούλιο, την Παρασκευή στη Στοκχόλμη
|REUTERS/Marie Mannes

Στοκχόλμη: Η τελευταία σχολική απεργία της Γκρέτα Τούνμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 16:14

Η διασημότερη μαθήτρια του πλανήτη αποφοίτησε από το λύκειο την Παρασκευή. Για την Γκρέτα Τούνμπεργκ ο λόγος, που ανακοίνωσε ότι πλέον σταματά και η περίφημη «σχολική απεργία της Παρασκευής», που ξεκίνησε μόνη της με περίσσια τόλμη πριν πέντε χρόνια έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο και κατέληξε να γίνει παγκόσμιος θεσμός από μαθητές.

Η σουηδή ακτιβίστρια σχολίασε και την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα της Ουκρανίας, για την οποία κατηγόρησε τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «οικοκτονία».

«Σήμερα αποφοιτώ από το λύκειο, που σημαίνει ότι δεν θα μπορώ πλέον να κάνω σχολική απεργία για το κλίμα. Αυτή είναι λοιπόν η τελευταία μου σχολική απεργία», έγραψε στο Twitter η 20χρονη Σουηδή.

Η εμπνευστής του κινήματος Fridays for Future, ωστόσο, σκοπεύει να συνεχίσει να διαδηλώνει εναντίον για την κλιματική αλλαγή κάθε Παρασκευή, όπως είπε.

«Θα συνεχίσω να διαδηλώνω τις Παρασκευές, ακόμα κι αν δεν θα είναι πλέον “απεργία στα σχολεία”. Οταν ξεκίνησα να απεργώ το 2018, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα οδηγούσε σε κάτι», συνέχισε η Τούνμπεργκ.

«Το 2019, εκατομμύρια νέοι άνθρωποι» δεν πήγαν σχολείο «για το κλίμα» και «πλημμύρισαν τους δρόμους σε περισσότερες από 180 χώρες», υπενθύμισε.

Πέρα από τις απεργίες της για το κλίμα, η νεαρή ακτιβίστρια βάλει τακτικά εναντίον πολιτικών και κυβερνήσεων για την καταγγελλόμενη αδράνειά τους σε ζητήματα για το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταστροφή του φράγματος για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται, η Τούνμπεργκ δήλωσε: «Αυτή η οικοκτονία ως μια συνέχιση της απρόκλητης ολοκληρωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ακόμη ωμότητα που αφήνει άφωνο τον κόσμο. Τα μάτια μας βρίσκονται για μια ακόμη φορά πάνω στη Ρωσία που πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτά τα εγκλήματα», έγραψε στο Twitter.

Στην Τούνμπεργκ απάντησε μέσω Twitter ο Ζελένσκι λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για τη θέση σας και γιατί υποστηρίζετε την αλήθεια@ΓκρέταΤούνμπεργκ! (Η Ρωσία) πρέπει να λογοδοτήσει για το κακό που έκανε στον κόσμο, στη ζωή και στη φύση!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...