Πριν από ένα χρόνο, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Protagon, o βρετανός δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Χιούγκο Ντίξον είχε μιλήσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Υποστήριζε ότι μετά τη δεκαετία της κρίσης η Ελλάδα είχε περάσει τον κάβο αλλά και ότι δεν δεν έχει φτάσει ακόμα στο ξέφωτο: «Οι επενδύσεις επιστρέφουν» σημείωνε, προσθέτοντας ότι η χώρα μας «μπορεί να αποτελέσει κέντρο τόσο για την παραγωγή πράσινης ενέργειας όσο και για την εισαγωγή πράσινης ενέργειας από τη νότια ακτή της Μεσογείου».
Μετά και από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, ο Ντίξον ανέλυσε στο Reuters όσα κατέκτησε τα τελευταία χρόνια η χώρα μας: «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης, που πριν από μια δεκαετία απειλούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος. Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι από την προοπτική το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη να κερδίσει την πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Η απόδοση στα δεκαετή ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι 3,7%, μόλις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το αντίστοιχο γερμανικό χρέος».
Παράλληλα ωστόσο σημειώνει: «Το ζήτημα, μάλλον, είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις στο βαθμό που απαιτούνται, για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Αυτό θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι εύκολες».
Υπό τον τίτλο «Ο αγώνας της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις έχει μόνο κατά ήμισυ ολοκληρωθεί» ο Ντίξον τονίζει ότι η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος θυμίζει τη μυθική ιστορία του Ηρακλή που ολοκλήρωσε με επιτυχία τους 12 άθλους: επισημαίνοντας όμως ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα στα μισά του δρόμου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Με σπουδές φιλοσοφίας, πολιτικής και οικονομικών στην Οξφόρδη, ο Χιούγκο Ντίξον έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στα υψηλότερου κύρους Μέσα Ενημέρωσης του πλανήτη. Ξεκινώντας την καριέρα του από τον Economist, διετέλεσε επί χρόνια υπεύθυνος της διάσημης στήλης οικονομικού σχολιασμού Lex, των Financial Times. Στη συνέχεια, ίδρυσε και διηύθυνε την ηλεκτρονική στήλη Breakingviews που ενσωματώθηκε στο Reuters και έγινε και στην Ελλάδα κάτι σαν «ευαγγέλιο» για τους οικονομικούς αναλυτές τα χρόνια της ελληνικής κρίσης.
O Ντίξον εστιάζει στο Reuters και στο άλλο μισό: σε όσα απομένουν να γίνουν. Αναφέρεται στο διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας (απότοκο και της πανδημίας) μνημονεύει την υπόθεση των υποκλοπών και στέκεται στις νησίδες διαφθοράς στο Δημόσιο.
«Η Ελλάδα κατέλαβε την 51η θέση στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας πέρυσι. Αυτή είναι μια βελτίωση από την 60η θέση, όταν ο Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία, αλλά εξακολουθεί να είναι μια από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στις επενδύσεις» σημειώνει ο αρθρογράφος. Παράλληλα εστιάζει ιδιαίτερα στις καθυστερήσεις για την απονομή διακαιοσύνης.
Ο διακεκριμένος αρθρογράφος τονίζει ότι «η ελληνική οικονομία γνώρισε ταχύτερη ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19 από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 15% τα τελευταία δύο χρόνια».
Εκτιμά ωστόσο ότι η εύκολη φάση της ανάκαμψης έχει πλέον παρέλθει. Και ότι θα χρειαστούν καλά σχεδιασμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παροχές στους πιο αδύναμους, ένα μείγμα που θα μπορούσε να μειώσει κι άλλο το ποσοστό ανεργίας αυξάνοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News