221
| REUTERS/Murad Sezer/Illustration/File Photo

Οι εκλογές τελείωσαν, ο Ερντογάν νίκησε, η τουρκική λίρα καταρρέει

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 12:20
| REUTERS/Murad Sezer/Illustration/File Photo

Οι εκλογές τελείωσαν, ο Ερντογάν νίκησε, η τουρκική λίρα καταρρέει

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 12:20

Εννέα ημέρες μετά τις κάλπες στην Τουρκία και την επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν, τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας κάθε άλλο παρά διορθώθηκαν –τουναντίον η τεχνητή ευφορία για ανάκαμψη της λίρας που είχε δημιουργηθεί προεκλογικά, τώρα αποσαρθρώνεται: την Τρίτη η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα των 21 λιρών ανά δολάριο.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό δολάριο ξεκίνησε τις συναλλαγές της ημέρας στην επίσημη αγορά στις 21,67 λίρες, ενώ αντίστοιχα από ρεκόρ σε ρεκόρ πάει και η τιμή του ευρώ που έφθασε στις 23,71 λίρες. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για εκείνους τους τούρκους πολίτες που θέλουν να αγοράσουν δολάρια ή ευρώ στα ανταλλακτήρια της ελεύθερης αγοράς.

Οπως επισημαίνεται από αναλυτές, τώρα αρχίζει να αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα για το τουρκικό εθνικό νόμισμα. Προεκλογικά η αξία της λίρας κρατήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν υπερτιμημένη με τεχνητά μέσα –μια τακτική που μπορεί να απέδωσε στην κάλπη αλλά εξάντλησε τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλαμβάνοντας, πάντως, καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, ο Μεχμέτ Σιμσέκ προανήγγειλε επιστροφή σε πιο «ορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές, σηματοδοτώντας αλλαγή πορείας από τις συνταγές Ερντογάν, που στην αιχμή τους βρίσκεται η πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

«Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από την επιστροφή σε μια λογική βάση. Μια τουρκική οικονομία βασισμένη σε κανόνες θα είναι σημαντική για την επίτευξη της επιθυμητής ευημερίας. Θα δώσουμε προτεραιότητα στη μακροοικονομική σταθερότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...