493
Ο κινέζος υπουργός Αμυνας μιλά στη σύνοδο της Σιγκαπούρης, την Κυριακή | Mark Cheong/The Straits Times via REUTERS

Στρατηγός Λι σε Οστιν: Μείνετε μακριά από την Κίνα και δεν θα έχουμε πρόβλημα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2023, 12:09
Ο κινέζος υπουργός Αμυνας μιλά στη σύνοδο της Σιγκαπούρης, την Κυριακή
|Mark Cheong/The Straits Times via REUTERS

Στρατηγός Λι σε Οστιν: Μείνετε μακριά από την Κίνα και δεν θα έχουμε πρόβλημα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2023, 12:09

Ο κινέζος υπουργός Αμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ  για «προκλητικές» κινήσεις στα Στενά της Ταϊβάν, μια ημέρα μετά από μία παραλίγο σύγκρουση μεταξύ πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Το Σάββατο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς πραγματοποίησαν μια κοινή διέλευση ρουτίνας μέσω του στρατηγικού περάσματος, με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Chung-hoon» και το καναδικό «Montreal» «μέσα από ύδατα όπου ισχύουν οι ελευθερίες ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων ανοικτής θάλασσας σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αμερικανών.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι δικό της πλοίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς  αναγκάζοντας το «Chung-hoon» να επιβραδύνει για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Το βίντεο που τραβήχτηκε από το καναδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Global News έδειξε το κινεζικό πολεμικό πλοίο να επιταχύνει προς το αμερικανικό σκάφος, σε απόσταση 140 μέτρων από την πορεία του.

Ηταν το δεύτερο επικίνδυνο περιστατικό μεταξύ των δύο χωρών σε λιγότερο από 10 ημέρες μετά από έναν «άσκοπα επιθετικό ελιγμό» κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους εναντίον αμερικανικού αεροπλάνου επιτήρησης πάνω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Ο διάπλους του Chung-Moon και του Montreal καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» ανακοίνωσε ο 7ος αμερικανικός στόλος.

To αντιτορπιλικό «USS Chung-hoon» σε παλιότερη φωτογραφία – REUTERS/Lucy Pemoni LP/HK

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς «είναι εταίροι που εργάζονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε από την πλευρά του, με ανάρτηση στο Twitter, ο καναδικός στρατός.

Οι κινεζικές στρατιωτικές αρχές ανέφεραν ότι παρακολούθησαν τον διάπλου των δύο σκαφών. «Οι εν λόγω χώρες προκαλούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν και αυξάνουν ηθελημένα τους κινδύνους, υπονομεύοντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο συνταγματάρχης Σι Γι, ο εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων για την Ανατολική Ζώνη.

Αμερικανικά πολεμικά περνούν συχνά από το Στενό της Ταϊβάν, σπανίως όμως συνοδευόμενα από σκάφη άλλων συμμαχικών χωρών. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την επόμενη ημέρα, οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας, Λόιντ Οστιν και Λι Σανγκφού, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο δείπνο για την έναρξη του Διαλόγου της Σάνγκρι-Λα για την Αμυνα, στη Σιγκαπούρη, όπου αντάλλαξαν χειραψία και είχαν έναν σύντομο διάλογο.

Ερωτηθείς για το περιστατικό, ο στρατηγός Λι, κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις για «ηγεμονία της ναυσιπλοΐας» και τις προειδοποίησε να μείνουν «έξω από την αυλή της Κίνας».

«Γιατί όλα αυτά τα περιστατικά συνέβησαν σε περιοχές κοντά στην Κίνα και όχι σε περιοχές κοντά σε άλλες χώρες;», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τέτοιες «συναντήσεις» είναι τα πλοία και τα αεροσκάφη άλλων χωρών να μείνουν μακριά.

«Λέμε πάντα να κοιτάτε τη δουλειά σας, να φροντίζετε καλά τον δικό σας εναέριο χώρο και τα ύδατά σας. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Κίνας.

«Κάθε μέρα βλέπω πολλές πληροφορίες για ξένα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη να έρχονται σε περιοχές κοντά στην επικράτειά μας. Δεν είναι εδώ για ένα “αθώο” πέρασμα. Είναι εδώ για να προκαλέσουν», είπε χαρακτηριστικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...