217
Ιnfluencer εν δράσει μπροστά στην κάμερα | Shutterstock

Γαλλία: Κελί για τους influencers που θα παραβούν τον νόμο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2023, 09:57
Ιnfluencer εν δράσει μπροστά στην κάμερα
|Shutterstock

Γαλλία: Κελί για τους influencers που θα παραβούν τον νόμο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2023, 09:57

Στο εξής οι influencers στη Γαλλία θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης εάν διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιάσει τους νέους κανονισμούς περί διαφημίσεων. Σύμφωνα με τους συντάκτες του σχετικού νέου νόμου που ψηφίστηκε, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύεται ο καταναλωτής από παραπλανητικές ή ψεύτικες εμπορικές πρακτικές στο web.

Οι διαφημίσεις που απαγορεύονται διά ροπάλου αφορούν καπνικά προϊόντα, αλλά επεκτείνονται και στα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα. Το BBC σχολίασε ότι ο νόμος περί influencers είναι ο πρώτος που καθιερώνεται στην Ευρώπη. Μάλιστα, στη Βουλή και στη Γερουσία ομοφώνησαν άπαντες.

Για τους μη γνωρίζοντες πώς βγαίνει τη σήμερον ημέρα το αεριτζίδικο μεροκάματο, influencer χαρακτηρίζεται η διαδικτυακή περσόνα που έχει για προίκα της μεγάλο αριθμό χειραγωγουμένων και, συνεπώς, τους επιβάλλει διάφορες μόδες. Οι influencers ενθαρρύνουν τους «ακολούθους» τους να αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα, συχνότατα όμως δεν δηλώνουν έσοδα από την προώθηση που κάνουν.

Σύμφωνα με τη νέα γαλλική νομοθεσία απαγορεύεται στους influencers και η προώθηση της αισθητικής χειρουργικής, όπως και το προμοτάρισμα ορισμένων χρηματοοικονομικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Οι παραβάσεις επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη ή πρόστιμο έως και 300.000 ευρώ.

Το ζήτημα είναι πώς οι γαλλικές υπηρεσίες θα συλλάβουν έναν παρανομούντα influencer που ναι μεν έχει «ακολούθους» στη Γαλλία, αλλά ο ίδιος βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας της χώρας. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Γαλλία διαθέτει περισσότερους από 150.000 influencers.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...