545
| CreativeProtagon / Shutterstock

Telegraph προς Σούνακ: «Καταργήστε τον φόρο του θανάτου»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2023, 17:35

Telegraph προς Σούνακ: «Καταργήστε τον φόρο του θανάτου»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2023, 17:35

Την ώρα που στην Ελλάδα μαίνεται η προεκλογική αντιπαράθεση, με επίκεντρο την τύχη της φορολογίας των μερισμάτων και τη φορολογία των ακινήτων, στη Βρετανία η Telegraph ξεκινά εκστρατεία για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς.

Οι Βρετανοί, όπως γράφει η εφημερίδα, η οποία δέχεται δεκάδες επιστολές από πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν την εφορία, τον χαρακτηρίζουν «φόρο του θανάτου». Η Telegraph μιλάει για έναν «ηθικά απαράδεκτο» φόρο, ο οποίος συνδέεται με τις τελευταίες στιγμές του ανθρώπου. Η εκστρατεία ξεκίνησε από τη στιγμή που 50 βουλευτές των Τόρις απαίτησαν δημόσια από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να απαλλάξει τους Βρετανούς από το άγος του φόρου κληρονομιάς.

Στην Ελλάδα, όπου για δεκαετίες ολόκληρες ίσχυε βαρύτατη φορολογία στις κληρονομιές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε την ευκαιρία στους γονείς να μεταβιβάσουν χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο ακίνητα και μετρητά στο κάθε παιδί τους, αξίας μέχρι 800.000 ευρώ.

Το όριο ισχύει ξεχωριστά για κάθε γονέα και για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι, ουσιαστικά, για το 99% των Ελλήνων η μεταβίβαση της περιουσίας (ακινήτων και μετρητών) από γενιά σε γενιά είναι αφορολόγητη. Ετσι, κανείς δεν χρειάζεται να μαζεύει χρήματα για να πληρώσουν τα παιδιά του τον μετά θάνατον φόρο κληρονομιάς.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση αποτελεί τη βαθειά διαχωριστική γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ με τη διαιρεμένη αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Εδώ συναντώνται ο θεωρητικός του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη: «Εδώ η μεγάλη ανισότητα πλούτου, η οποία είναι από τις δυσμενέστερες και τις πιο δυσβάσταχτες που υπάρχουν σε μια κοινωνία, αναπαράγεται και μεταβιβάζεται στην επόμενη γενιά “αφορολόγητη”».

Τόσο, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλουν για την επόμενη ημέρα ότι θα υποστηρίξουν τη θέση για μείωση του αφορολόγητου στο μισό (δηλαδή στις 400.000 ευρώ), ενώ στην αγορά πλανάται το ερώτημα κατά πόσο θα επαναφέρουν και τον συμπληρωματικό φόρο για τον ΕΝΦΙΑ, που επίσης καταργήθηκε από τη ΝΔ.

Τι ισχύει στη Βρετανία

Στη Βρετανία κάθε άτομο έχει αφορολόγητο φόρο κληρονομιάς 325.000 λιρών, όριο που έχει παραμείνει σταθερό από το 2010. Σε περίπτωση θανάτου, όμως, ο φόρος κληρονομιάς για το επιπλέον ποσό ανέρχεται σε 40%. Με δεδομένο ότι οι αξίες των ακινήτων είναι υψηλές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και συνεχώς ανεβαίνουν, ο φόρος που προκύπτει είναι τεράστιος.

Σύμφωνα με την Telegraph, το ποσοστό των κατοικιών που η αξία τους ξεπερνά το αφορολόγητο όριο αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο Ο αριθμός αυτών που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 40% έχει υπερδιπλασιαστεί από τότε που ανήλθαν στην εξουσία οι Συντηρητικοί, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο αθέτησαν την υπόσχεση του Τζορτζ Οσμπορν, του πρώην υπουργού Οικονομικών (και νυν προέδρου του Βρετανικού Μουσείου), ο οποίος είχε δεσμευτεί από το 2010 να καταργήσει τον «φόρο του θανάτου» για όλους εκτός από τους πιο πλούσιους.

Ο φόρος θεωρείται βαθιά άδικος, καθώς τιμωρεί τους ανθρώπους που έχουν αποταμιεύσει χρήματα σε όλη τους τη ζωή, αφού πλήρωσαν φόρο επί του εισοδήματός τους. Επιπροσθέτως, τιμωρεί κυρίως τις οικογένειες της μεσαίας τάξης που θέλουν να βοηθήσουν παιδιά ή εγγόνια να αποκτήσουν σπίτι.

Η Telegraph, μάλιστα, πιέζει ώστε η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς να τεθεί στο επίκεντρο του επόμενου προεκλογικού μανιφέστου των Συντηρητικών, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι Εργατικοί σχεδιάζουν να φορολογήσουν τις μεγάλες περιουσίες για να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά τους, το οποίο προβλέπει αύξηση κρατικών και κοινωνικών δαπανών δαπανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...