Για υποκινούμενη, καλά συντονισμένη επίθεση DdoS (Distributed Denial of Service attack), με 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» χάκερς από 140 χώρες (!) μέσα σε διάστημα μίας ώρας στο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων στα Λύκεια της χώρας, επιμένουν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου τις οποίες επικαλέστηκε στο σχετικό ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, πρόκειται για υποκινούμενη και μάλιστα χρηματοδοτούμενη από κάποιον επίθεση, το κόστος της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 200.000 ευρώ (χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια αντίστοιχη εκτίμηση για το ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται από πίσω).
Την Τρίτη, υπενθυμίζεται, υπήρξε νέα συντονισμένη κυβερνοεπίθεση προς το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας), αυτή τη φορά όμως όχι μόνο κατά του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά του συνόλου του δικτύου του ΕΔΥΤΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λειτουργία του συστήματος αποκαταστάθηκε γρήγορα, αλλά και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των σχολείων μετά την επαναφορά του.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη νέα κυβερνοεπίθεση, σε συνέχεια της σχετικής παραγγελίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, η οποία διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο.
Νέα «πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Τα νέα προβλήματα στη διενέργεια των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων στα Λύκεια της χώρας προκάλεσαν εκ νέου αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για απόπειρα υποβάθμισης και να απομείωσης του νέου επιτελικού “μπάχαλου” και μετακύλισης ευθυνών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας πνίγηκε κυριολεκτικά σε μια κουταλιά νερό, καθώς “κρασάρισε” η Τράπεζα Θεμάτων στην πιο κρίσιμη στιγμή, όταν όλα τα λύκεια της χώρας, όπως ήταν υποχρεωμένα από την ισχύουσα νομοθεσία, επιχείρησαν να αντλήσουν θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων από το ρεπερτόριό της», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, επιρρίποντας ευθύνες στην απελθούσα υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
«Κατά τον κ. Σκέρτσο ακόμα και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπιθέσεις. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Στο μεταξύ η αγωνία των μαθητών συνεχίζεται, όσο το πρόβλημα στις εξετάσεις δε λύνεται», παρατήρησε η εκπροσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ, Ακη Σκέρτσου, για το θέμα στο τηλεοπτικό δίκτυο Μega.
«Καθημερινά δεχόμαστε τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις και καθημερινά αποτρέπονται τέτοιες επιθέσεις και δεν μαθαίνετε τίποτα ποτέ. Μάθατε τώρα γιατί δεν κατέστη δυνατό να αποτραπεί […] Προφανώς θα μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει», ανέφερε στις δηλώσεις του στο Μega (δείτε την απάντησή του στο 6.35 του βίντεο κάτω) o κ. Σκέρτσος , για να προσθέσει:
«Δεν επιρρίπτει κανείς ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, όμως εδώ προκύπτει ανάγλυφα ο λόγος να έχουμε μια πολιτική κυβέρνηση για να προστατεύει τη λειτουργία του κράτους… Νομίζω ότι μπορεί να γίνει μια σύγκριση όταν έχεις μια κυβέρνηση που γνωρίζει τα θέματα, αναλαμβάνει την ευθύνη και λογοδοτεί. Βρισκόμαστε όμως στο πλαίσιο υπηρεσιακής κυβέρνησης που μας έχει οδηγήσει η νάρκη της απλής αναλογικής που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πολιτικό μας σύστημα».
«Για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος. Παίζουν με την αγωνία των μαθητών προσπαθώντας να ρίξουν μάλιστα τις ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, είναι και θέμα κυβερνοασφάλειας των εθνικών μας ψηφιακών υποδομών, ευθύνη που με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε σε μετακλητό υπάλληλο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων.
Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος.
Παίζουν με την αγωνία των μαθητών προσπαθώντας να ρίξουν μάλιστα τις ευθύνες στην υπηρεσιακή…
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) May 30, 2023
Πώς έγινε η επίθεση
Αυτού του είδους οι επιθέσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Έχουν ως στόχο να χτυπήσουν την εικόνα της χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας», τόνισε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
«Από τη στιγμή της επίθεσης», πρόσθεσε, «ενεργήσαμε άμεσα και εφαρμόσαμε μια φόρμα προστασίας από τις επιθέσεις. Αυτές οι επιθέσεις είναι ευρέως διαδεδομένες, σε όλη την Ευρώπη, δεν είμαστε μόνο εμείς θύματα. Είναι καθημερινές».
Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη επίθεση που δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων, εκτίμησε ότι μπορεί να ξεκίνησε από ένα άτομο που την μοίρασε σε 114 χώρες, σε ημιπαράνομους σέρβερς οι οποίοι στη συνέχεια την ενεργοποίησαν. Έγιναν σε δέκα λεπτά 60 εκατ. clicks στον σέρβερ. Δεν φαίνεται να είναι από αυτές τις επιθέσεις που ζητούν λίτρα. Είναι επιθέσεις που χτυπάνε το image μιας χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλεια προς τους πολίτες. Πρώτος στόχος της επίθεσης είναι να δημιουργήσει φόβο στους μαθητές και προσπαθούν να τους αγχώσουν».
Για τις ενέργειες που έγιναν για να μπλοκάρουν την επίθεση ο κ. Στάβερης ανέφερε ότι πλέον «έχουμε τώρα εφαρμόσει μια ομπρέλα προστασίας που κόβει τις κακόβουλες προσπάθειες διείσδυσης στην Τράπεζα Θεμάτων και αναγνωρίζει και αφήνει τις κανονικές. Αυτό που κάναμε τώρα είναι ότι καλύψαμε ότι είδαμε να είναι απροστάτευτο και πλέον ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχει κάτι άλλο, κρυφό για να το καλύψουμε και αυτό. δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι το site θα παίζει όπως πρέπει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News