Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων προχώρησε η Λιμενική Αρχή Περάματος για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη τη Δευτέρα, με έναν νεκρό και δύο σοβαρά τραυματίες.
Πρόκειται για τον πλοίαρχο του (υπό επισκευή) πλοίου, τον τεχνικό ασφαλείας –επιβλέποντα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων– τον εργοδότη του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες.
Το εργατικό δυστύχημα έγινε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών εξαγωγής του πτερυγίου με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος, από υπό επισκευή πλοίο, αυτό εκτινάχθηκε και αποσυνδέθηκε από τον γάντζο μεταφοράς του, για να πέσει στη συνέχεια σε υφιστάμενο ικρίωμα στο οποίο βρίσκονταν τέσσερα άτομα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 47χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος. Τραυματίστηκαν επίσης δύο ακόμη εργαζόμενοι, ένας 47χρονος και ένα 43χρονος.
Ο 47χρονος χειριστής του γερανοφόρου οχήματος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Ο ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο και ο δεύτερο σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Για το συμβάν ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Κλιάρης και έδωσε εντολή για την άμεση διερεύνηση των αιτιών και συνθηκών του δυστυχήματος.
Παράλληλα, επικοινώνησε με τους οικείους του θανόντος, εκφράζοντάς τους τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά του καθώς και τη λύπη του για το συμβάν, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με αφορμή το δυστύχημα, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και τις συνθήκες εργασίας, με 24ωρη απεργία την Τρίτη και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του Περάματος.
Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας Ελλάδος κάνει λόγο για ελλιπή μέτρα προστασίας και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ζητώντας την εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, ζητά την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, την άμεση κήρυξη της τοπικής σύμβασης ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών ως υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.
Kαι οι τέσσερις συλληφθέντες αφαθησαν ελεύθεροι αφέθηκαν με προφορική εντολή εισαγγελέα.
Η Ομοσπονδία Υπαλληλων Ελλάδος ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ ζητούν την αυστηρή διερεύνηση των αιτίων του συγκεκριμένου δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Επίσης, ζητούν να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους εργασίας και να γίνονται αυστηρότεροι και εντατικότεροι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς για την τήρησή τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News