Εχει το Χόλιγουντ επαναστάτριες; Πώς δεν έχει! Βέβαια, δεν φορούν αμπέχονα ούτε μπερέ με το αστέρι του Τσε, δεν παίζουν στα δάχτυλα τον Μαρξ, δεν εμπνέονται από τον Μάο, οπωσδήποτε όμως παθιάζονται με την Ντίσνεϊλαντ, τρώνε τηγανίτες σε σχήμα Μίκυ Μάους, έχουν σε εκτίμηση τις επενδύσεις σε τίτλους της Amazon και σε Bitcoin. Μα, πλάκα κάνουμε τώρα; Ας πούμε πως όχι, αφού οι χολιγουντιανές επαναστάτριες κόπτονται και για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη βιομηχανία του αμερικανικού θεάματος.
Προτού ξεκινήσει τη συνέντευξή της στις Κάννες, η Σκάρλετ Γιόχανσον μίλησε για τα παιδιά της, για τις εκκεντρικές τηγανίτες που προαναφέραμε –που πήζουν στα βούτυρα και στα βατόμουρα– και για άλλες νοστιμιές. Στο Φεστιβάλ βρέθηκε χάρη στη συμμετοχή της στην ταινία «Asteroid City» του Γουές Αντερσον. Εκεί παίζει τον ρόλο μιας χήρας με παιδιά. Η Repubblica απηύθυνε στην 38χρονη σταρ την ίδια ανόητη ερώτηση που έκανε και στη στάρλετ Μάγια Χοκ, του ιδίου καστ: «Αν συναντούσατε σήμερα τον νεαρό εαυτό σας, τι θα του λέγατε;»
Κατά την ερώτηση δεν είναι πάντα και η απάντηση. Η ηθοποιός φάνηκε συνετή και οικονόμα: «Επένδυσε στην Amazon. Παίξε Bitcoin για κάποιο φεγγάρι. Δεν ξέρω ποια ακριβώς θα ήταν η συμβουλή μου. Εγώ, πάντως, υπήρξα τυχερή διότι και δουλειά είχα και καριέρα έκανα, και μάλιστα αγαπούσα τη δουλειά μου. Τώρα, δε, την αγαπώ ακόμη περισσότερο». Το παλαβό της ερώτησης δεν το σχολίασε – ένδειξη καλών τρόπων, μάλλον.
Η επόμενη ερώτηση έδωσε στη Γιόχανσον την ευκαιρία να αποδείξει ότι η αγάπη για τη δουλειά συνδυάζεται υποχρεωτικώς με το ενδιαφέρον για τους συναδέλφους. Αυτή η αλήθεια, που συγχρόνως είναι και ανάγκη ρεαλιστική, της ρουτίνας, δεν είναι αυτονόητη στα ανά την υφήλιο στούντιο, σε αντίθεση, λόγου χάρη, με τα συνεργεία αποκομιδής απορριμμάτων, με τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια, κ.λπ. «Πόσο σημαντική είναι η απεργία των σεναριογράφων;»
Η απάντηση περιέχει πολλά «εμείς», τιμητικά για τη Γιόχανσον: «Νομίζω είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενωμένοι, διότι έτσι γίνονται οι αλλαγές. Το σύστημα έχει χαλάσει. Βρισκόμαστε σε εντελώς καινούργιο επίπεδο, άρα τώρα είναι η ώρα να θέσουμε τα όρια, τους κανόνες, και να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες, οι αλγόριθμοι. Να αξιολογήσουμε την επιτυχία των προγραμμάτων ροής, να μάθουμε πόσα χρήματα βγάζουν. Να υπερασπιστούμε εμάς του ιδίους.
»Οι πλατφόρμες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα. Οπότε, οι καλλιτέχνες πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό, πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Ολοι είμαστε μέρος ενός συνόλου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News