Ο Μαρκ Μίλι, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα F-16 δεν θα λειτουργήσουν ως «μαγικό όπλο» για την Ουκρανία.
Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως μια ομάδα συμμάχων του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει την εκπαίδευση και τη δυνητική μεταφορά των αεροσκαφών στο Κίεβο.
«Οι Ρώσοι έχουν 1.000 μαχητικά τέταρτης γενιάς», δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο μετά από τηλεδιάσκεψη της πολυεθνικής ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας.
«Αν πρόκειται να αμφισβητήσεις τη Ρωσία στον αέρα, θα χρειαστείς μια σημαντική ποσότητα μαχητικών τέταρτης και πέμπτης γενιάς, οπότε αν κοιτάξεις την καμπύλη κόστους και κάνεις την ανάλυση, το πιο έξυπνο πράγμα που έπρεπε να κάνεις είναι ακριβώς αυτό που κάναμε, δηλαδή να παράσχεις τα μέσα για ολοκληρωμένη αεράμυνα ώστε να καλύψεις τον χώρο μάχης και να αρνηθείς στους Ρώσους τον εναέριο χώρο».
Κάτι αντίστοιχο είχε δηλώσει και ο αμερικανός υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας, Φρανκ Κένταλ, ο οποίος επισήμανε ότι τα αεροσκάφη «δεν πρόκειται να αλλάξουν δραματικά το παιχνίδι» για την Ουκρανία, αν και «είναι κάτι που έχει νόημα γι’ αυτούς. Θα τους βοηθήσει μακροπρόθεσμα».
Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι βέβαια πολύ πιο ακριβά από τα πυροβόλα και τα τεθωρακισμένα, τα οποία οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν στείλει κατά χιλιάδες στην Ουκρανία. Η τεράστια επένδυση των συμμάχων σε αυτά τα βραχυπρόθεσμα όπλα, σε αντίθεση με τα ακριβά πολεμικά αεροσκάφη με τις πολύπλοκες υλικοτεχνικές ανάγκες τους, έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δήλωσε ο Μίλι.
«Δέκα F-16, κοστίζουν ένα δισ. δολάρια, η συντήρησή τους κοστίζει άλλο ένα δισεκατομμύριο, οπότε μιλάμε για δύο2 δισεκατομμύρια δολάρια για 10 αεροσκάφη», εξήγησε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι αν τα αεροσκάφη είχαν σταλεί νωρίτερα, δεν θα είχαν μείνει χρήματα για τα υπόλοιπα όπλα.
«Δεν υπάρχουν μαγικά όπλα στον πόλεμο, τα F-16 δεν είναι, ούτε και οτιδήποτε άλλο», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, την Πέμπτη, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν ανακοίνωσε ότι η Δανία και η Ολλανδία αναλαμβάνουν την ηγεσία του κοινού συνασπισμού για την εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων στα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Πορτογαλία έχουν επίσης δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση.
Ο συνασπισμός σχεδιάζει να εκπαιδεύσει αρχικά περίπου 20 ουκρανούς πιλότους, αν και ο ακριβής αριθμός θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των χωρών να υποστηρίξουν το εγχείρημα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.
Το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης θα επικεντρωθεί στην επίγεια βασική εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων, οι οποίοι στη συνέχεια θα είναι έτοιμοι να μάθουν να πετούν συγκεκριμένα αεροσκάφη, όπως το F-16 και άλλα. Η εκπαίδευση στα F-16 θα πραγματοποιηθεί σε τοποθεσία στην Ευρώπη, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.
Οπως σημειώνει το Politico, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είπαν ποιος θα στείλει τα F-16 ή άλλα αεροσκάφη στο Κίεβο μόλις τελειώσει η εκπαίδευση των πιλότων και ποιος θα είναι ο ρόλος των ΗΠΑ εκτός από το να δώσουν το πράσινο φως για τη μεταφορά των αεροσκαφών από τρίτες χώρες στην Ουκρανία.
Δεκάδες F-16 βρίσκονται σε διάφορα στάδια ετοιμότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Καθώς αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ αγοράζουν περισσότερα F-35, τα παλαιότερα αεροσκάφη θα καταστούν διαθέσιμα, αν και πιθανότατα θα χρειαστούν αναβαθμίσεις και μετατροπές.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πουλήσει τα παλαιότερα F-16 τους με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον. Η Νορβηγία πούλησε πρόσφατα 32 από τα F-16 της στη Ρουμανία και περιμένει την έγκριση της Ουάσινγκτον για να πουλήσει άλλα 12 στην Draken, μια ιδιωτική εταιρεία που συνάπτει συμβόλαια με το Πεντάγωνο για εκπαιδευτικές πτήσεις.
Η Δανία έχει επίσης πουλήσει τα F-16 της στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη συμφωνία με την Κολομβία, και εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο με την Αργεντινή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News