Ο Ρικ Ράιορνταν είναι ένας αμερικανός συγγραφέας που έχει πάθος με την ελληνική μυθολογία και είναι διάσημος κυρίως για τη σειρά παιδικών βιβλίων «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι». Η πλοκή των πέντε μυθιστορημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες (και στα ελληνικά) και έχουν πουλήσει περισσότερα από 180 εκατ. αντίτυπα, εκτυλίσσεται στον 21ο αιώνα, όμως πρωταγωνιστές είναι οι θεοί του Ολύμπου, ενώ κεντρικός ήρωας είναι ένας ανήλικος, ηλικίας μόλις δέκα ετών, ημίθεος ονόματι Πέρσι (Περσέας) Τζάκσον.
Εστιάζοντας στην ελληνική (και ρωμαϊκή) μυθολογία, ο Ρικ Ράιορνταν εξέδωσε άλλες δύο σειρές, επίσης πέντε βιβλίων, τους «Ηρωες του Ολύμπου» και τις «Δοκιμασίες του Απόλλωνα», που ουσιαστικά αποτελούν σίκουελ των «Ολύμπιων», ενώ στις αρχές του μήνα κυκλοφόρησε «Το Αστέρι και ο Ηλιος», το πρώτο αυτοτελές μυθιστόρημα με σημείο αναφοράς τον κόσμο του Πέρσι Τζάκσον. Πρωταγωνιστές σε αυτό το τελευταίο του βιβλίο είναι και πάλι δύο ημίθεοι, ο Νίκο ντι Αντζελο, γιος του Αδη, και το αγόρι του, ο Γουίλ Σόλας, που είναι γιος του Απόλλωνα.
Συνομιλώντας με την Κλάουντια Μοργκολιόνε της La Repubblica με αφορμή τη μετάφραση του βιβλίου στα ιταλικά, ο συγγραφέας εξήγησε πως «στον Ολυμπο, αυτό που σήμερα αποκαλείται κουίρ (σ.σ.: είναι το «Κ» από το ΛΟΑΤΚΙ και αφορά περισσότερο την ταυτότητα του φύλου παρά τον σεξουαλικό προσανατολισμό) ήταν η κανονικότητα».
«Σε αυτή τη μυθολογία η ομοφυλοφιλία, οι πολλαπλές ταυτότητες, θεωρούνται φυσιολογικές. Ανδρες, γυναίκες, θεοί αγαπιούνται μεταξύ τους χωρίς πολλές διακρίσεις. Δίνεται ορατότητα σε μια μειονότητα που τους επόμενους αιώνες επρόκειτο να καταδικαστεί στην αφάνεια. Με λίγα λόγια, αυτός ο κόσμος μας διδάσκει να βλέπουμε τους ανθρώπους όπως είναι, χωρίς να φοβόμαστε τους άλλους» ανέφερε σχετικά ο Ρικ Ράιορνταν. Ο οποίος, μάλιστα, για τη συγγραφή του βιβλίου του ζήτησε τη συνδρομή του Μαρκ Οσιρο, ενός βραβευμένου queer συγγραφέα.
«Επικοινώνησα μαζί του κυρίως επειδή χρειαζόμουν την αυθεντικότητα. Και επίσης επειδή έχει όμορφο ύφος, πολύ διαφορετικό από το δικό μου: ξέρει πώς να αφηγείται τα συναισθήματα, ενώ εγώ είμαι περισσότερο συνηθισμένος να χειρίζομαι τη δράση, να κρατάω τεταμένη την προσοχή ενός πολύ νεανικού κοινού. Η εξισορρόπηση αυτών των δύο πτυχών σε αυτό το μυθιστόρημα ήταν ζωτικής σημασίας» ανέφερε σχετικά.
Σημειώνοντας η ιταλίδα δημοσιογράφος πως, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου τους, οι δυο συγγραφείς απέστειλαν ένα μήνυμα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ειδικά στα ανήλικα μέλη της, επισημαίνοντας πως «εμείς σας βλέπουμε, σας αγαπάμε, σας αξίζει να μετέχετε σε υπέροχες περιπέτειες», ο Ρικ Ράιορνταν εξήγησε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι ανήλικοι αναγνώστες να αισθάνονται ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους, διαβάζοντας βιβλία. Ημουν καθηγητής Γυμνασίου για πολύ καιρό, πριν γίνω συγγραφέας πλήρους απασχόλησης, και έχω ζήσει από κοντά πόσο πολύ χρειάζονται τα παιδιά τη συμπερίληψη, το να αισθάνονται ότι είναι αποδεκτά. Τα χρόνια του Γυμνασίου είναι πάντα δύσκολα, και αν είσαι ομοφυλόφιλος, είναι ακόμα περισσότερο».
Οσον αφορά το πόσο πίσω βρίσκεται ο σύγχρονος κόσμος σε σχέση με τον κόσμο των ολύμπιων θεών, αρκέστηκε να θυμίσει πως «όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, περπατούν χέρι χέρι ή φιλιούνται δημόσια, θεωρείται φυσιολογικό. Αν το κάνουν δυο άνδρες, εκλαμβάνεται ως σεξουαλική επίδειξη».
Ομως σήμερα τα παιδιά δεν υπόκεινται σε διακρίσεις μόνο λόγω του όποιου σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Ο Πέρσι Τζάκσον, για παράδειγμα, ο κεντρικός ήρωας των βιβλίων του Ρικ Ράιορνταν, είναι δυσλεκτικός και πάσχει από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
«Ως εκπαιδευτικός έβλεπα καθημερινά πόσο πολύ παλεύουν τα παιδιά με κάθε είδους δυσκολίες και πόσο συχνά γίνονται στόχος εξαιτίας αυτών. Είναι ένα ζήτημα που το γνωρίζω και ως πατέρας ενός δυσλεξικού γιου. Με αμφότερες αυτές τις ιδιότητές μου διάβασα πολλά για αυτές τις διαταραχές, ανακαλύπτοντας ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα παιδιά που υποφέρουν από τέτοιες διαταραχές είναι δημιουργικά και σκέφτονται αντισυμβατικά. Ο Πέρσι Τζάκσον ήταν ένας τρόπος να τα τιμήσω».
Σχετικά με την ακαταμάχητη και αέναη γοητεία των θεών και των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, ο Ρικ Ράιορνταν είπε πως οι περιπέτειές τους «είναι προπατορικές ιστορίες, ιδρυτικές της ανθρώπινης εμπειρίας. Αέναες. Σε αυτές τις ιστορίες όλα τα στοιχεία που μας καθορίζουν είναι προφανή και κατανοητά. Ο εγωισμός, η αγάπη, ο πόλεμος. Και οι χαρακτήρες είναι αφενός υπεράνθρωποι, αφετέρου πολύ ανθρώπινοι, είναι ζηλιάρηδες, φθονεροί, εύθραυστοι, κάνουν λάθη».
Σημειώνοντας η δημοσιογράφος της La Repubblica πως η ζωή και οι περιπέτειές τους διαδραματίζονται στους αντίποδες της πολιτικής ορθότητας, καθώς «εξαπατούν, καταχρώνται την εξουσία τους, βιάζουν», ο αμερικανός μυθοπλάστης ή μάλλον εκσυγχρονιστής της ελληνικής μυθολογίας (και όχι μόνο, καθώς έχει γράψει σειρές βιβλίων και για την αιγυπτιακή και τη σκανδιναβική μυθολογία) ανέφερε ότι «η αλήθεια είναι πως στα πολύ μικρά παιδιά δεν αρέσουν οι καταστάσεις που είναι πολύ απλές: θέλουν την αλήθεια, ακόμα και αν είναι δύσκολη. Οπότε, προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής, επιδιώκοντας συγχρόνως να αφηγηθώ τις ιστορίες με τρόπο όχι ιδιαίτερα ενοχλητικό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News