460
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσορίζει τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαλμά στο Προεδρικό Μέγαρο | Menelaos Myrillas / SOOC

Την Πέμπτη η ορκωμοσία Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού – ποιοι θα τον πλαισιώσουν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 14:25
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσορίζει τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαλμά στο Προεδρικό Μέγαρο
|Menelaos Myrillas / SOOC

Την Πέμπτη η ορκωμοσία Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού – ποιοι θα τον πλαισιώσουν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 14:25

Εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης έλαβε, το μεσημέρι της Τετάρτης, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος θα ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός την Πέμπτη στις 16.00.

«Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  υποδεχόμενη τον κ. Σαρμά στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Σας κάλεσα γιατί όπως γνωρίζετε, στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε και τυπικά μη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπει άρθρου 37, και έτσι φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος και η λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης», πρόσθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου στον διάλογο που είχε με τον κ. Σαρμά.

«Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμη, είναι συνταγματική υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως καθήκον μου ως πολίτη, σας ευχαριστώ πολύ», απάντησε εκείνος,  με την Πρόεδρο να κλείνει τον σύντομο διάλογο με τη φράση «εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Ως προς τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, 0στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, εμφανίζεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίεςμ ως ο επικρατέστερος υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών ο πρέσβης ε.τ., Βασίλης Κασκαρέλης. Εμπειροι διπλωμάτες προκρίνονται και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι πρέσβεις ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και Δημήτρης Παρασκευόπουλος, αντίστοιχα.

Αναφορικά με τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων, όπως και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την άφιξή του στον Περισσό, δήλωσε για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Ηταν μία θεσμική σύσκεψη για τον σχηματισμό εκλογικής, υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας και δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα, που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα, να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας με βάση τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Ετσι, λοιπόν, οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 του Ιούνη και εκεί θα δώσουμε όλοι τη μάχη».

«Λόγω του πιο άδικου εκλογικού νόμου -όπως είπε- απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων, να καταγράψει το ΚΚΕ ψήφους και ποσοστά, όχι μόνο τα ίδια, το 7,2%, αλλά πολύ περισσότερα στις επόμενες εκλογές» και κάλεσε «όσους σσκέφτηκαν να ψηφίσουν το ΚΚΕ και δεν το έκαναν στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής να το κάνουν τώρα, έχοντας και την εικόνα όλων των υπόλοιπων αποτελεσμάτων».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...