Η Ουγγαρία, υπό την ηγεσία του Βίκτορ Ορμπαν, έχει γίνει το μαύρο πρόβατο της ΕΕ, λόγω πληθώρας καταπατήσεων των ευρωπαϊκών θεσμών διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κόντρα των Βρυξελλών με τη Βουδαπέστη έχει και παράπλευρες απώλειες, μία εκ των οποίων είναι οι αντιρρήσεις που προβάλλει διαρκώς η Ουγγαρία για την παροχή βοήθειας στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτής της κόντρας ήταν ο διαπληκτισμός της Γερμανίας με την Ουγγαρία, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, σχετικά με τον ρόλο που παίζει μια αμφιλεγόμενη ουγγρική τράπεζα στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα.
Η τράπεζα OTP έχει γίνει κεντρικό θέμα για τους ευρωπαίους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ουγγαρία αρνείται να εγκρίνει νέα στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία, έως ότου το Κίεβο αφαιρέσει την εταιρεία από τη λίστα «χορηγών πολέμου» που διατηρεί. Διπλωμάτες λένε ότι η διαμάχη καθυστερεί τις νέες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.
Οταν ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιτζάρτο, επανέλαβε τη θέση της Βουδαπέστης τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έδωσε μια σκληρή απάντηση, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στο Politico.
Είπαν ότι η Μπέρμποκ επικαλέστηκε απροσδιόριστες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η OTP αναγνωρίζει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ –παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο– και έχει επεκτείνει πιστωτικά όρια σε ρώσους στρατιωτικούς.
Η Ουγγαρία απορρίπτει τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της ίδιας της τράπεζας, η οποία χαρακτήρισε τις αναφορές «λανθασμένες» σε μια δήλωση, και υποστήριξε ότι η διοίκηση της τράπεζας «εκφράζει δημόσια την υποστήριξή της στην Ουκρανία».
Ωστόσο, η ανταλλαγή απόψεων, η οποία περιγράφεται από έναν από τους διπλωμάτες ως «πολιτισμένη και σε ένα κανονικό πλαίσιο συζήτησης», πραγματοποιήθηκε αφού άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Εσθονία, είχαν επίσης πιέσει την Ουγγαρία κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Υποστηρίζουν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει τις περαιτέρω κυρώσεις –που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις οικονομικές δυνατότητες της Μόσχας– ούτε και την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η διαμάχη αντανακλά τον αυξανόμενο εκνευρισμό που έχουν άλλες χώρες της ΕΕ για την Ουγγαρία, η οποία, εν καιρώ πολέμου, έχει εκτροχιάσει πολλές κινήσεις για να τιμωρηθεί η Ρωσία και να ενισχυθεί η Ουκρανία. Ενώ η Βουδαπέστη συνήθως υποχωρεί έπειτα από σειρά παραχωρήσεων, οι πολυάριθμες καθυστερήσεις της έχουν προκαλέσει οργή.
Ορισμένοι διπλωμάτες και υπουργοί εξέφρασαν δημόσια τα συναισθήματά τους τη Δευτέρα, προτρέποντας την Ουγγαρία να αποσυνδέσει την τριβή της με το Κίεβο, σχετικά με τη λίστα των «χορηγών πολέμου», από την προσπάθεια της ΕΕ να εγκρίνει ομόφωνα περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και κυρώσεις.
«Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τις κυρώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, πριν από τη συνάντηση. «Υπάρχουν κάποιες χώρες που συνδέουν άσχετα ζητήματα, όπως η εκστρατεία “ονοματοδοσίας και ντροπής”, με το πακέτο κυρώσεων».
Η πολιτική της «ονοματοδοσίας και ντροπής» είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται για να εκθέσει και να καταδικάσει δημόσια όσα κράτη παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες. Δεν έχει σχεδιαστεί απλώς για να επικρίνει τους «παραβάτες», αλλά για να παράγει συμμόρφωση, εισάγοντας ανησυχίες σχετικά με τη φήμη και το κύρος τους.
Με άλλα λόγια, η Ουγγαρία επιχειρεί να συνδέσει την έγκριση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τις μαζικές κατηγορίες που δέχεται από την ΕΕ για παραβίαση βασικών κανόνων της Ενωσης. Ενας διπλωμάτης εξέφρασε τη ενόχληση του σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Ουγγαρία έχει «κολλήσει» στον ουκρανικό κατάλογο, δεδομένου ότι δεν έχει νομική σύνδεση με τις κατηγορίες εναντίον της ιδίας.
Μετά τη συνάντηση, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υποσχέθηκε να εργαστεί για την επίλυση των εκατέρωθεν διαφορών. Αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι αναμένουν από τον Μπορέλ να επικοινωνήσει με το Κίεβο για να συζητηθεί το θέμα και με την ουκρανική πλευρά.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε την έγκριση του επόμενου πακέτου στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στους δημοσιογράφους. «Αν ένα κράτος-μέλος έχει μια δυσκολία, μπορούμε να το συζητήσουμε, και αυτό θα κάνουμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News