Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ -την πρώτη μετά τη θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου- παραχωρεί στις 20.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον θρίαμβο Μητσοτάκη αναφέρεται και το πρακτορείο Bloomberg, εστιάζοντας στην αντίδραση των επενδυτών που ετοιμάζονται για μια καθαρή νίκη του στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεπέρασε απλώς τους δημοσκόπους με τη σαρωτική εκλογική νίκη του στην Ελλάδα την Κυριακή, αλλά ξέφυγε και από την παγίδα της απλής αναλογικής που του έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει στο άρθρο του (εδώ) το Bloomberg και και πλέον οι επενδυτές τιμολογούν μια ξεκάθαρη νίκη του στις 25 Ιουνίου, η οποία αναμένεται να του εξασφαλίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σαφή εντολή για να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η προοπτική αυτή, να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή ο Μητσοτάκης για μια δεύτερη θητεία, συνεχίζει το άρθρο, κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από τους περισσότερους γείτονές της, που έχουν δει [κυβερνητικές] συμμαχίες να κατακερματίζονται κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας με οικονομική κρίση, πανδημία και την επιστροφή του πολέμου στη Γηραιά Ηπειρο, και εξηγεί:
Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας που εξαρτάται από ad hoc συμμαχίες για την ψήφιση νόμων. Στην Ιταλία, η Τζόρτζια Μελόνι χρειαζόταν έναν τρικομματικό συνασπισμό για να διεκδικήσει την εξουσία μετά την έξοδο από το πολιτικό περιθώριο.
Ακόμα και στη Γερμανία, όπου η οικοδόμηση συνασπισμού αποτελεί μέρος του πολιτικού ιστού, ο Ολαφ Σολτς ηγείται της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης εδώ και πάνω από μισό αιώνα.
Ενώ στη Γαλλία το προεδρικό εκλογικό σύστημα καθιστά τον Εμανουέλ Μακρόν ξεχωριστή περίπτωση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, αν και έχασε ακόμη και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στην αρχή της δεύτερης θητείας του.
Κάνοντας, τέλος, αναφορά στη δήλωση Μητσοτάκη μετά τον εκλογικό του θρίαμβο ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», το Βloomberg καταλήγει με την επισήμανση ότι οι έλληνες ψηφοφόροι «εστίασαν ιδιαίτερα στην οικονομική μεταμόρφωση της Ελλάδας, που είδε το ΑΕΠ της να ανακάμπτει περίπου στα επίπεδα του 2010, όταν η Ελλάδα απώλεσε την ικανότητα να αποπληρώνει το χρέος της. Από το ζενίθ του 28% στο οποίο είχε φθάσει, η ανεργία έπεσε κάτω από το μισό, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη».
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας δεκαετίας ενώ τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ράλι, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,877%, στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας την αποσύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, έναν άλλον αδύναμο κρίκο στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ της προηγούμενης δεκαετίας, τονίζεται στο δημοσίευμα
Και οι εκλογές –καταλήγει το άρθρο του Bloomberg– έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να συνεχιστεί αυτό. Θέλουν μια κυβέρνηση που να επιμείνει στη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα πριν από την πανδημία και να συνεχίσει να αξιοποιεί πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης.
»Και αυτό σημαίνει πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News