404
| Menelaos Michalatos / InSitu.Photos / SOOC

Οι μισοί αναποφάσιστοι στη ΝΔ, «πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ από νέους, ελεύθερους επαγγελματίες

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 12:01
|Menelaos Michalatos / InSitu.Photos / SOOC

Οι μισοί αναποφάσιστοι στη ΝΔ, «πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ από νέους, ελεύθερους επαγγελματίες

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 12:01

Η ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία ανατρέπουν σε κάποιες περιπτώσεις τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν προ των εκλογών.

Με βάση λοιπόν τα ποιοτικά στοιχεία που παρουσίασε ο αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης στην ΕΡΤ, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

-Ενας στους δύο αναποφάσιστους που αποφάσισαν στο παραβάν, ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Μόλις το 13% αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους 10 αναποφάσιστους στήριξε το ΠΑΣΟΚ.

-Οι νέοι γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών σε ποσοστό 32,5% επέλεξαν τη ΝΔ, ενώ μόλις το 22,7% επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι νέοι 25 ως 34 ετών επέλεξαν σε ποσοστό 30,5% τη ΝΔ και 21,2% τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον αναλυτή «αν ομαδοποιούσαμε το πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι κάτω των 35 και άνω των 35, στους ψηφοφόρους άνω των 35 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι κάτω από 20%».

Η ψήφος των νέων όπως παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ:

-Οι κεντρώοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 40,6% προτίμησαν τη ΝΔ και μόλις το 12,4% τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε το 25,1% και το ΚΚΕ μόλις 2,2%. «Η περίφημη μάχη για το Κέντρο δείχνει ξεκάθαρα τη διείσδυση που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία προς τον ενδιάμεσο ιδεολογικό χώρο», ανέφερε ο αναλυτής.

-Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη του 40% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τον κ. Κουστένη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, υψηλότερο «ακόμα και από το ποσοστό στους αγρότες. Εχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019, δηλαδή με δύο εθνικά ποσοστά συγκρίσιμα έχει 10 μονάδες παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρόφως έχει χάσει 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές». 

Από την πλευρά του, o Δημήτρης Μαύρος της MRB μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι «oι απανωτές τρικλοποδιές και οι παραφωνίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή η υπόθεση Κατρούγκαλου και οι δηλώσεις της Θεανώς Φωτίου, «πυροδότησαν τις εξελίξεις καθώς από αυτές τις πολιτικές επηρεάζονται πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Σε αυτό το κοινό ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε».

Επίσης ο κ. Μαύρος ανέφερε:

-Στους συνταξιούχους η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε το 49% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μόλις στο 20%.

-Στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η Νέα Δημοκρατία έλαβε 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%.

Ο κ. Μαύρος σημείωσε, τέλος, στην ανάλυσή του ότι η Νέα Δημοκρατία βγήκε νικήτρια και στη μάχη που έδωσε στα social media για τους νέους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...