383
| EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY

O Τσαβούσογλου ξαναθυμήθηκε τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 07:02
|EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY

O Τσαβούσογλου ξαναθυμήθηκε τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 07:02

H προοπτική εύκολης νίκης του Ταγίπ Ερντογάν στις επαναληπτικές κάλπες της 28ης Μαΐου στην Τουρκία, φαίνεται πως επανέφερε και τη γνωστή αναθεωρητική λογική στο στρατόπεδό του. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τούρκος υπ. Εξωτερικών, επανέλαβε, τη Δευτέρα, την τουρκική θεωρία για την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι «τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι περίπλοκα» και σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει εκλογές και οι εκλογές είναι μια νέα αρχή. Τα προβλήματά μας, όμως, δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Επομένως, προσωπικά δεν είμαι φιλόδοξος για την επίλυση των προβλημάτων».

Οταν ρωτήθηκε για το ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έθεσε εκ νέου το ζήτημα του καθεστώτος της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Είπε, συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, βραχονησίδες και οι νησίδες που με τις Συνθήκες δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν και τις οποίες Τουρκία και Ελλάδα ονομάζουν δικές τους… Και ύστερα είναι και το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων, όλοι το βρίσκουν λίγο αστείο, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

»Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι αν η Ελλάδα θα κάνει βήματα σε αυτά τα θέματα. Ο Μητσοτάκης κατά την προεκλογική εκστρατεία του είπε: “Δεν θα διαπραγματευτούμε παρά μόνον για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες”. Ουσιαστικά αυτό δεν είναι προεκλογική ρητορική, αλλά αποτελεί πάγια ελληνική θέση στις διμερείς συνομιλίες. Η ελληνική πλευρά λέει ας συζητήσουμε μόνο ένα θέμα, ενώ εμείς τονίζουμε ότι όσο συνεχίζονται και τα άλλα προβλήματα, θα υπάρχει ένταση».

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ξεκαθάρισε ο Σινάν Ογάν, ο οποίος αναδείχθηκε τρίτος στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης στις 14 Μαΐου 2023, με 5,17%.

Σε δηλώσεις του ο Ογάν ευχαρίστησε τους πολίτες που τον ψήφισαν, λέγοντας πως στις εκλογές θα στηρίξει τη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν και κάλεσε τους τούρκους πολίτες που τον ψήφισαν να στηρίξουν τώρα τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Ογάν ανέφερε πως «πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην εξωτερική πολιτική». Κατηγόρησε τη συμμαχία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τη συνεργασία του με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και δήλωσε εμφατικά πως «πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες της παρεμπόδισης της εκπροσώπησης των τρομοκρατών στην πολιτική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...