441
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τον νικητή των εκλογών της 21ης Μαΐου στο Προεδρικό Μέγαρο | Προεδρία της Δημοκρατίας

Μητσοτάκης στην ΠτΔ: Χρέος μου να ξεπεράσουμε τάχιστα το εμπόδιο της απλής αναλογικής

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 13:26
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τον νικητή των εκλογών της 21ης Μαΐου στο Προεδρικό Μέγαρο
|Προεδρία της Δημοκρατίας

Μητσοτάκης στην ΠτΔ: Χρέος μου να ξεπεράσουμε τάχιστα το εμπόδιο της απλής αναλογικής

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 13:26

Τη βούλησή του να οδηγηθεί η χώρα το ταχύτερο δυνατόν σε δεύτερες εκλογές, ώστε να σχηματιστεί ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, επαναβεβαίωσε ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,  από την οποία παρέλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής.

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Και εξέφρασε την πρόθεσή του να επιστρέψει τη διερευνητική ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας καθώς, όπως σημείωσε, από το αποτέλεσμα της κάλπης δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη Δημοκρατία. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη ότι αυξήθηκε η συμμετοχή, ότι παρά τους περιορισμούς ψήφισαν συμπολίτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Πιστεύω ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτακης, επισημαίνοντας στο σημείο αυτό πως  αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική, η ΝΔ θα είχε πάνω από 170 έδρες.

«Θεωρώ χρέος να συμβάλουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο όσο πιο γρήγορα της απλής αναλογικής και γι’ αυτό προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα και να προχωρήσουμε σε εκλογές εφόσον διαπιστωθεί η εκτίμησή μου ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμίσουμε τις συνταγματικές προθεσμίες. Πιστεύω ότι η  χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας. Όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Και κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα «σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, να μιλήσουμε για προκλήσεις που απείχαν από τον διάλογο των προηγούμενων εκλογών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή, ζητήματα που αφορούν πρωτίστως τη νέα γενιά και προσβλέπω σε μια ουσιαστική και γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει να πορευτεί την επόμενη τετραετία».

«Οι συνθήκες και το κλίμα έδειξε ότι υπάρχει διάθεση και είμαι βέβαιη ότι όλοι θα συμβάλουν με την τήρηση των διαδικασιών να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο», απάντησε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...