301
Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Dragon, με πρώτη από αριστερά τη Ραγιάνα Μπαρνάουι, η οποία γράφει ιστορία | Reuters

Η πρώτη αστροναύτης από τον Αραβικό Κόσμο, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 20:43
Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Dragon, με πρώτη από αριστερά τη Ραγιάνα Μπαρνάουι, η οποία γράφει ιστορία
|Reuters

Η πρώτη αστροναύτης από τον Αραβικό Κόσμο, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 20:43

Αν όλα έχουν πάει σύμφωνα με τον προγραμματισμό, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα έχει εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα το διαστημόπλοιο Dragon της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ

Σε αυτό θα βρίσκεται ένα πλήρωμα τεσσάρων ατόμων: Μια πρώην αστροναύτης της NASA, ένας αμερικανός επιχειρηματίας και οραματιστής φίλος του Διαστήματος που εκπαιδεύθηκε ως πιλότος της αποστολής, ένας σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας –ο πρώτος σαουδάραβας αστροναύτης– και η ερευνήτρια βιοϊατρικής Ραγιάνα Μπαρνάουι, επίσης από τη Σαουδική Αραβία, η οποία γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα από τον Αραβικό Κόσμο που ταξιδεύει στο Διάστημα.

Την αποστολή οργανώνει η διαστημική εταιρεία Axiom, η οποία έχει ανακοινώσει ότι κατασκευάζει μια μονάδα διαστημικού τουρισμού που αρχικά θα προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Πρόκειται για μια μονάδα που θα μπορεί να λειτουργεί ως τόπος επιστημονικών και ερευνητικών αποστολών, αλλά και ως χώρος φιλοξενίας διαστημικών τουριστών. Στόχος της Axiom είναι η μονάδα αυτή να λειτουργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα στον ISS και στη συνέχεια να αποκολληθεί από αυτόν και να γίνει ένας αυτόνομος ιδιωτικός διαστημικός σταθμός όπου θα μπορούν σταδιακά να προσαρμόζονται και άλλες μονάδες διαφόρων χρήσεων, εμπορικών και επιστημονικών.

«Αισθάνομαι υπερήφανη που εκπροσωπώ τα όνειρα και τις ελπίδες του λαού της Σαουδικής Αραβίας και όλων των γυναικών στην πατρίδα. Οταν είπα για πρώτη φορά στη γιαγιά μου ότι θα πήγαινα στο Διάστημα, μου έδωσε τα σκουλαρίκια της. Αυτά λοιπόν παίρνω μαζί μου στο διάστημα, μαζί με τη σημαία της Σαουδικής Αραβίας και μερικές φωτογραφίες της οικογένειάς μου» δήλωσε η Μπαρνάουι.

Το τετραμελές πλήρωμα θα παραμείνει επό δέκα ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στον οποίο αναμένεται να φτάσει γύρω στις 04:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος). Ενα από τα πειράματα που θα πραγματοποιήσει αφορά τη μελέτη βλαστοκυττάρων σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, που είναι και το πεδίο έρευνας της Μπαρνάουι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...