Μήνυμα στους ευρωπαίους συμμάχους του πως δεν πρόκειται να τους εμποδίσει εάν θελήσουν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, έχει στείλει ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα μάλιστα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε αποκαλύψει ότι ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών F-16, στην Ουκρανία.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους ηγέτες της G7 την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων και, αργότερα, εξοπλισμού της αεροπορίας της χώρας με F-16 και άλλα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Αυτή η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ είναι μια διπλωματική νίκη για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος το πρωί του Σαββάτου προσγειώθηκε στη Χιροσίμα για τη σύνοδο κορυφής των G7.
Μιλώντας πάντως σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της G7, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν απέρριψε την οπτική ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει την πολιτική τους. Είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει σε διάφορα στάδια της σύγκρουσης ποια όπλα ήταν τα καταλληλότερα.
«Φτάσαμε σε μια στιγμή όπου είναι καιρός να κοιτάξουμε προς τα μπρος και να πούμε τι θα χρειαστεί η Ουκρανία ως μέρος μιας μελλοντικής πορείας για να μπορέσει να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον», είπε ο Σάλιβαν. «Τα F-16 και τα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς αποτελούν μέρος του θέματος».
Το BBC σημειώνει με άρθρο του ότι είναι σίγουρο ότι η παράδοση των συγκεκριμένων μαχητικών θα αποτελέσει μία στρατιωτική τόνωση του Κιέβου συμπληρώνοντας πάντως ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα, πόσο γρήγορα και φυσικά τι όπλα θα φέρουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη» σημειώνει.
Απειλές από την Μόσχα
Οι δυτικές χώρες διατρέχουν «κολοσσιαίο κίνδυνο» αν προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 , δήλωσε το Σάββατο ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Γκρούσκο απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση προμήθειας των F-16, τα οποία η Ουκρανία έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
«Βλέπουμε ότι δυτικές χώρες παραμένουν προσκολλημένες στο σενάριο της κλιμάκωσης. Αυτό περιλαμβάνει κολοσσιαίους κινδύνους για τις ίδιες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα ληφθεί υπόψη σε όλα τα σχέδιά μας και διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει» είπε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News