Ο διάσημος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση-έκπληξη το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, μετά την επίθεση με μαχαίρι που είχε δεχτεί τον Αύγουστο του 2022.
«Είναι ωραίο που επέστρεψα – σε αντίθεση με το να μην επέστρεφα, που ήταν επίσης μια πιθανότητα» είπε με χιούμορ ο 75χρονος, τον οποίο το κοινό σηκώθηκε να χειροκροτήσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times. Δήλωσε, δε, «ευγνώμων που το ζάρι κύλισε προς αυτή την πλευρά».
Ο ινδικής καταγωγής Ρούσντι εμφανίστηκε για να πάρει βραβείο στην εκδήλωση της PEN America –οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και της λογοτεχνίας της οποίας ήταν πρόεδρος– φορώντας γυαλιά με φακό ηλίου μόνο στο δεξί μάτι, από το οποίο έχασε την όρασή του.
Στις 12 Αυγούστου 2022 ο Ρούσντι ήταν ανεβασμένος στη σκηνή, σε λογοτεχνική εκδήλωση του Ιδρύματος της Τσοτάκουα, μιας μικρής πόλης στη δυτική Νέα Υόρκη. Οταν πήρε τον λόγο, ο 24χρονος Χαντί Ματάρ, αμερικανός λιβανικής καταγωγής για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτής του σιιτικού Ιράν, όρμησε πάνω του και τον μαχαίρωσε περίπου δέκα φορές στον λαιμό και στον κορμό, τραυματίζοντας και τον παρουσιαστή του πάνελ.
Θεατές και φρουροί έθεσαν υπό έλεγχο τον επιτιθέμενο, ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Στον Ματάρ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του. Μετά την επίθεση ο Ρούσντι νοσηλεύθηκε για έξι εβδομάδες στο νοσοκομείο και, εκτός από την όραση στο ένα του μάτι, έχασε και την ικανότητα να χρησιμοποιεί το ένα χέρι του.
Ακόμα, όπως είχε παραδεχτεί και στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επίθεση, με αφορμή την έκδοση του τελευταίου του μυθιστορήματος, «Victory City» (Πόλη της Νίκης), ο Ρούσντι δυσκολευόταν πολύ να γράψει και υπέφερε από μετατραυματικό στρες.
«Εγώ ήμουν ο στόχος εκείνη την ημέρα, αλλά αυτοί ήταν οι ήρωες» είπε ο Ρούσντι αναφερόμενος στους ανθρώπους που του έσωσαν τη ζωή, παραλαμβάνοντας το βραβείο Pen Centenary Courage στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.
Είπε ότι δεν γνώριζε τα ονόματά τους ούτε θυμόταν τα πρόσωπά τους, αλλά «αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι, σίγουρα δεν θα στεκόμουν εδώ σήμερα… Το κουράγιο εκείνη την ημέρα ήταν όλο δικό τους».
Προσφιλής στις ελίτ στη Δύση, μισητός στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους στο Ιράν και στο Πακιστάν –ορισμένοι χάρηκαν με την επίθεση που δέχθηκε–, ο Ρούσντι αποτελεί σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης.
Από το 1989 ζει υπό την απειλή θανάτου ύστερα από φάτουα που είχε εκδοθεί εναντίον του από το Ιράν μετά την κυκλοφορία του διάσημου βιβλίου του «Οι Σατανικοί Στίχοι»
Η εκδήλωση έγινε την ίδια εβδομάδα που η Pen America ανακοίνωσε ότι, μαζί με τον εκδότη Penguin Random House και μια ομάδα συγγραφέων και γονέων, μηνύει τη σχολική περιφέρεια Escambia County της Φλόριντα και το σχολικό συμβούλιο για τις απαγορεύσεις βιβλίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Ο Ρούσντι δήλωσε ότι η αποστολή της Pen America για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης δεν ήταν ποτέ «πιο σημαντική». «Η τρομοκρατία δεν πρέπει να μας τρομοκρατεί» συνέχισε. «Η βία δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Οπως έλεγαν οι παλιοί μαρξιστές, La lutte continue. La lutta continua. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News