Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί από τις πιο καταστροφικές πλημμύρες που έχουν πλήξει την Ιταλία τα τελευταία 100 χρόνια, στις περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια και Μάρκε.
Ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους, καθώς οι διασώστες εργάζονταν υπό καταρρακτώδη βροχή επί δύο ημέρες και νύχτες για να τους σώσουν.
Υπολογίζεται ότι 20.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από την καταστροφή που προκάλεσε η υπερχείλιση 23 ποταμών και 280 κατολισθήσεις, κατακλύζοντας 42 πόλεις και κωμοπόλεις. Σχεδόν 27.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι δρόμοι παρέμειναν αποκλεισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της Α1, μετά από κατολίσθηση στο Σάσο Μαρκόνι το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ τα τρένα ακυρώθηκαν ή διακόπηκαν.
Μεταξύ των νεκρών ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παγιδεύτηκε μέσα στο σπίτι του στην Κάβα, ένα χωριουδάκι στην επαρχία Φορλί-Τσεζένα. «Ακούσαμε τις κραυγές τους για βοήθεια», δήλωσε ένας γείτονας στην εφημερίδα Il Messaggero. «Προσπαθήσαμε να τους βγάλουμε έξω, αλλά ήταν ανώφελο».
Ενας 80χρονος άνδρας πνίγηκε στο κελάρι του, όπου είχε πάει για να πάρει κάποια προσωπικά του αντικείμενα.
Ενα ζευγάρι, ιδιοκτήτες εταιρείας παραγωγής βοτάνων, πνίγηκε από τις πλημμύρες στο χωράφι απέναντι από το σπίτι τους. Το πτώμα του 70χρονου άνδρα παρασύρθηκε σχεδόν 20 χλμ μακριά σε ένα ποτάμι, πριν βρεθεί σε μια παραλία κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής.
Ενας 76χρονος άνδρας σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε από κατολίσθηση στον κήπο του, ενώ ένας άλλος άνδρας, ηλικίας 43 ετών, πέθανε αφού έπεσε σε πηγάδι ενώ προσπαθούσε να αντλήσει νερό από την ιδιοκτησία του.
Οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν 2.000 επιχειρήσεις διάσωσης σε όλη την περιοχή και σε τμήματα της κεντρικής περιφέρειας Μάρκε, που επίσης επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Σαράντα ηλικιωμένοι σώθηκαν από έναν οίκο ευγηρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, καθώς η αστυνομία κατακλύστηκε από κλήσεις που ζητούσαν βοήθεια.
Ενας κάτοικος της Φαέντσα, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, κάλεσε την αστυνομία λέγοντας: «Οι γείτονές μου είναι ηλικιωμένοι. Ο ένας έχει Αλτσχάιμερ. Δεν μπορούν να φύγουν μόνοι τους. Κάποιος πρέπει να έρθει. Υπάρχει πολλή λάσπη».
Ηλικιωμένοι που αναζήτησαν καταφύγιο σε ταράτσες σώθηκαν από ελικόπτερα, όπως και ολόκληρες οικογένειες. Εθελοντές περιέγραψαν τη μεταφορά ανθρώπων από τα σπίτια τους.
Πολλοί νεαροί εθελοντές, ανταποκρίθηκαν σε εκκλήσεις για βοήθεια και έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δίπλα στην Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Στην Μπολόνια, σε έκκληση για εθελοντική βοήθεια που απηύθυνε ο δήμος, μέσα σε λίγη ώρα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι.
Ο Πάολο Μεόνι, εθελοντής στην Τσεζένα, δήλωσε στην εφημερίδα La Nazione: «Δουλέψαμε όλη τη νύχτα υπό καταρρακτώδη βροχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταφέραμε ηλικιωμένους και ανάπηρους στα χέρια μας και τους μεταφέραμε με μια λέμβο στους διασώστες, οι οποίοι τους μετέφεραν σε καταφύγια».
Και πρόσθεσε: «Το νερό είχε ύψος 40 εκατοστά, αλλά η δυνατή βροχή, που διήρκεσε μέχρι τις 6 το πρωί, έκανε τα πράγματα χειρότερα».
Ο Στέφανο Μπονατσίνι, περιφερειάρχης της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια, συνέκρινε την καταστροφή με τον σεισμό που έπληξε την περιοχή το 2012, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι. «Οι ζημιές θα είναι ποσοτικά μικρότερες, αλλά θα είναι μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα όπως κάναμε και για τον σεισμό».
Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει σπίτια και καταστήματα και έχουν αφήσει περισσότερα από 5.000 αγροκτήματα κάτω από το νερό, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη γεωργική ένωση της Ιταλίας.
Η κατάσταση στην Τσεζένα, η οποία επίσης επλήγη σοβαρά, είχε βελτιωθεί ελαφρώς μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. «Δεν υπάρχουν σχεδόν πια περιοχές κάτω από τα νερά», δήλωσε ο Ματέο Ράγκι, εκπρόσωπος του δημάρχου.
«Η λάσπη παραμένει… καθαρίζουμε τώρα τα απορρίμματα από τους δρόμους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι περιοχές στις πλαγιές των λόφων που έχουν πληγεί από κατολισθήσεις και η προσπάθεια να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους εκεί. Πολλοί έχουν αποκοπεί λόγω των κατολισθήσεων αλλά και επειδή δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Κάποιοι δεν έχουν καθόλου φαγητό».
Μετεωρολόγοι: «Αυτή είναι η κλιματική κρίση»
Ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης μετεωρολόγων, δήλωσε στη La Repubblica ότι πρόκειται για τη χειρότερη πλημμύρα που έχει πλήξει την Ιταλία εδώ και έναν αιώνα. Είχαν προηγηθεί πλημμύρες στην Εμίλια-Ρομάνια και σε τμήματα της Μάρκε στις αρχές Μαΐου, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Μέσα σε δύο εβδομάδες έπεσαν βροχές έξι μηνών!
«Πρέπει να προετοιμαστούμε, αυτή είναι η κλιματική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πιερλουίτζι Ράντι.
Πριν από τις πλημμύρες, η Εμίλια-Ρομάνια και άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας είχαν πληγεί από χρόνια ξηρασία που είχε «στεγνώσει» τη γη, μειώνοντας έτσι την ικανότητά της να απορροφά νερό.
Το 2022, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην Ιταλία, καταγράφηκαν 310 ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν τον θάνατο 29 ανθρώπων, σύμφωνα με την Legambiente, μια περιβαλλοντική ομάδα. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλημμύρες στη Μάρκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση στο νησί Ισκια στα τέλη Νοεμβρίου.
«Το μόνο νέο που μπορούμε να πούμε για τις τελευταίες πλημμύρες είναι ότι έσπασαν δύο ρεκόρ μέσα σε 15 ημέρες στην ίδια περιοχή», δήλωσε ο Λούκα Μερκάλι, πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας. «Ενα γεγονός, όπως αυτό που συνέβη στις 2 Μαΐου, θα μπορούσε να συμβεί μία φορά τον αιώνα, αλλά μετά από 15 ημέρες χτύπησε ένα άλλο -το να έχουμε δύο περιπτώσεις έντονης βροχής μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στην ίδια περιοχή, είναι αυτό που πραγματικά προκαλεί έκπληξη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News