404
Ο Πάτρικ Γκράιχεν (αριστερά) και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Michele Tantussi

Γερμανία: Τρικυμία στους Πρασίνους μετά την αποπομπή υφυπουργού τους για νεποτισμό

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 16:34
Ο Πάτρικ Γκράιχεν (αριστερά) και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Michele Tantussi

Γερμανία: Τρικυμία στους Πρασίνους μετά την αποπομπή υφυπουργού τους για νεποτισμό

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 16:34

Ενας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων αποπέμφθηκε, επειδή προώθησε τον κουμπάρο του για την θέση του επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ενέργειας, ενώ παράλληλα υπέγραψε και την απόφαση για κυβερνητική χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης της αδελφής του.

Ο Πάτρικ Γκράιχεν, υφυπουργός του υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, είχε αναλάβει τη στροφή της Γερμανίας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.

Ο 51χρονος πολιτικός επέβλεψε το κλείσιμο των τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, την επιτυχή προσπάθεια της Γερμανίας να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου το περασμένο καλοκαίρι και τα σχέδια για την επέκταση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Οπως σημειώνουν οι Times, ο Γκράιχεν έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων από αντιπάλους των Πρασίνων που κατηγορούν το κόμμα ότι έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο που ονομάζουν «πράσινο χταπόδι», αποτελούμενο από οικολόγους ακτιβιστές, λομπίστες και γνωστούς των κομματικών στελεχών, το οποίο «τυλίγει τα πλοκάμια του γύρω από τους μοχλούς της οικονομικής εξουσίας».

Τον περασμένο μήνα, ο Μίχαελ Σέφερ, κουμπάρος του Γκράιχεν, έγινε επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, μίας κρατικής εταιρείας που συμβουλεύει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Γκράιχεν είχε προτείνει ο ίδιος τον κουμπάρο του και ήταν μέλος της επιτροπής που τον επέλεξε.

Την ίδια στιγμή, η αδελφή του Γκράιχεν, παντρεμένη με άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των Πρασίνων και του ίδιου υπουργείου, συμμετέχει στη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας για το υδρογόνο.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συμπρόεδρος των Πρασίνων, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, προσπάθησε για καιρό να κρατήσει τον Γκράιχεν στη θέση του, τονίζοντας ότι είναι ο άνθρωπος «που έσωσε τη Γερμανία από μια σοβαρή ενεργειακή κρίση».

Τελικά, ο Χάμπεκ παραδέχτηκε ότι η επιλογή του Σέφερ για διευθυντή της υπηρεσίας ενέργειας ήταν «λάθος» και απέπεμψε τον στενό του συνεργάτη.

Αποκάλυψε επίσης ότι ο Γκράιχεν είχε εγκρίνει κρατική χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ για το παράρτημα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Bund στο Βερολίνο. Η αδελφή του συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης και ήταν περιφερειακή πρόεδρός της μέχρι τον Μάιο του 2022.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι ο Γκράιχεν είχε αφήσει τον εαυτό του «πολύ ανοιχτό σε επιθέσεις» και έπρεπε να απολυθεί «για χάρη της εμπιστοσύνης του λαού σε αυτό το υπουργείο ως θεσμό».

Ο αντικαγκελάριος χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον του Γκράιχεν, «υπερβολικές», και τον επαίνεσε για τα «σπουδαία πράγματα που έκανε για τη χώρα», μεταξύ των οποίων και τη «διάσωσή της από την έλλειψη φυσικού αερίου».

Το σκάνδαλο επιδείνωσε τη θέση των Πρασίνων, οι οποίοι έχουν υποχωρήσει στην τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...