494
H Τζόρτζια Μελόνι στο στούντιο της RAI, σε παλιότερη εκπομπή | EPA/ANGELO CARCONI

Ιταλία: Η Μελόνι απλώνει τα πλοκάμια της στη RAI

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 14:51
H Τζόρτζια Μελόνι στο στούντιο της RAI, σε παλιότερη εκπομπή
| EPA/ANGELO CARCONI

Ιταλία: Η Μελόνι απλώνει τα πλοκάμια της στη RAI

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 14:51

Για «εκκαθάριση» της κρατικής ραδιοτηλεόρασης από τους αντιπάλους της, κατηγορούν την Τζόρτζια Μελόνι οι επικριτές της στην Ιταλία, μετά τη μη ανανέωση του συμβολαίου του Φάμπιο Φάτσιο, από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της RAI.

Από το 2017 ακόμα, η ιταλίδα πρωθυπουργός είχε βάλει στο μάτι τον Φάτσιο, ο οποίος έγινε διάσημος στην Ιταλία φιλοξενώντας προσωπικότητες όπως ο πάπας Φραγκίσκος και ο Μπαράκ Ομπάμα στην εκπομπή του.

Τότε, η Μελόνι είχε πει ότι η αμοιβή του Φάτσιο ήταν υπερβολική και είχε καλέσει τους Ιταλούς να «επαναστατήσουν» και να μποϊκοτάρουν την εκπομπή του. «Κάθε εβδομάδα μάς εξηγεί πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα στον κόσμο», είχε πει χαρακτηριστικά.

Το συμβόλαιο του Φάτσιο έληξε αυτή την εβδομάδα, μετά από 40 χρόνια στη RAI, και δεν ανανεώθηκε. Ο δημοσιογράφος, γνωστός για τις θέσεις του υπέρ των μεταναστών, έφυγε από τη RAI, την ώρα που η Μελόνι και οι σύμμαχοί της τοποθέτησαν τα δικά τους στελέχη στην κρατική ραδιοτηλεόραση, για να καταπολεμήσουν αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως «προκατάληψη υπέρ της Αριστεράς» στα τρία της κανάλια, γράφουν οι Times.

Ο Φάτσιο, που ήταν στο στόχαστρο της ιταλικής Ακροδεξιάς εδώ και χρόνια, υπέγραψε συνεργασία με ιδιωτικό κανάλι.

Ο Φάμπιο Φάτσιο σε μία από τις τελευταίες του εκπομπές στη RAI – EPA/Mourad Balti Touati

Ο Ματέο Σαλβίνι πανηγύρισε για την αποχώρηση του δημοσιογράφου στο Twitter, στον οποίο ο Φάτσιο απάντησε: «Οι πολιτικοί νομίζουν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα τους δίνουν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες πραγμάτων που ανήκουν στο Δημόσιο».

Ο Σάντρο Ρουοτόλο, εκπρόσωπος επί των ΜΜΕ της αριστερής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την ιταλική Δεξιά ότι είναι «εκδικητική».

Κι όλα αυτά, ενώ ο νέος διευθυντής της RAI, που διορίστηκε από την κυβέρνηση, Τζιαμπάολο Ρόσι, έχει καταφερθεί εναντίον του Τζορτζ Σόρος, τον οποίο λατρεύουν να μισούν οι ακροδεξιοί από τις ΗΠΑ ως την Ουγγαρία.

Παράλληλα, ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση θα δώσει εκπομπή στον Πίνο Ινσένιο, παρουσιαστή στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Μελόνι.

Μία ακόμα φημολογούμενη προσθήκη στους παρουσιαστές της RAI, είναι αυτή του Λούκα Μπαρμπαρέσκι, πρώην βουλευτή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το Forza Italia, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τη δήλωσή του ότι οι γυναίκες ηθοποιοί κατηγορούν σκηνοθέτες για σεξουαλική επίθεση, για να κερδίσουν δημοσιότητα.

Βέβαια, οι διορισμοί νέων στελεχών από την Μελόνι στη RAI δεν είναι κάτι καινούργιο, μια που το συνηθίζουν οι ιταλικές κυβερνήσεις.

Οπως θυμίζει το δημοσίευμα των Times, στη δεκαετία του 80, η RAI 1 ελεγχόταν από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, η RAI 2 από τους Σοσιαλιστές και η RAI 3 από τους Κομμουνιστές.

«Η RAI 3 εξακολουθεί να είναι ένας αριστερός θύλακας και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι υπό τη Μελόνι», δήλωσε ο Αντόνιο Πόλιτο, σχολιαστής της Corriere della Sera.

Ο Μπερλουσκόνι κάποτε είχε ηχογραφηθεί να ζητά από έναν διευθυντή της RAI να προσλάβει νεαρές γυναίκες που γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός.

«Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι ο Μπερλουσκόνι δεν προσπάθησε ποτέ να εκδιώξει τον Φάμπιο Φάτσιο», σχολίασε ο Αλντο Κάτσουλο, αρθρογράφος της Corriere della Sera.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...