974
| Mega

Πολιτικός κυνισμός Τσίπρα: Στόχος μας να πάρουμε αυτούς που θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2023, 21:38
|Mega

Πολιτικός κυνισμός Τσίπρα: Στόχος μας να πάρουμε αυτούς που θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2023, 21:38

Δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη χαρακτηρίζοντάς τον «αλαζόνα» στη συνέντευξη του στο Mega και αφήνοντας αιχμές ότι «υπάρχει η δυνατότητα» σήμερα «κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις δημοσκοπήσεις, υπογράμμισε πως το «κρίσιμο θέμα» είναι «ποιοι θα πάνε στην κάλπη». «Αν το 12%, που περίπου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφασίστων, πάει στην κάλπη. Και κυρίως εάν οι νέοι άνθρωποι, που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη», τόνισε και απηύθυνε και πάλι έκκληση «στους νέους, τους αναποφάσιστους, να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα». «Διότι εάν δεν διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα, εάν δεν διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα. Θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια έναν Πρωθυπουργό που δεν νοιάζεται, δεν νιώθει. Είναι αλαζόνας», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το «ύφος» των αναρτήσεων του υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, είπε πως «έχει αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά έχει και άλλα θετικά στοιχεία» και διευκρίνισε πως για εκείνον προσωπικά «οι φράσεις και οι εκφράσεις» δεν είναι «ούτε στον τρόπο» του, αλλά ούτε και πιστεύει ότι «τελικά μπορεί κανείς να κερδίσει κάτι με μια τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» για το οποίο ερωτήθηκε στη διακαναλική, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι επιθυμία και στόχος του είναι «μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών». «Ανάμεσα στο πρώτο κόμμα, που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλισης», εξήγησε.

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον που αποκαλούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου «Πινοσέτ», τόνισε ότι «αλλάζουν τα πράγματα μετά τις εκλογές» και πως «ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς», οι οποίοι θα μπορούσαν να «δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ». «Νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς πώς θα αντιμετώπιζε ενδεχόμενο όρο «να είναι μέσα ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος« σχολίασε πως «δε θα λύσει εκείνος τα εσωκομματικά του κ. Ανδρουλάκη» και πως «το κρίσιμο θέμα της συζήτησης την επόμενη μέρα, αν βγαίνουν οι συσχετισμοί θα είναι το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να είναι».

Σχετικά με το αν στοχεύει ακόμα σε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας πολλών κομμάτων ή μόνο με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως θεωρεί εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Οπως επισήμανε, «ο κ. Βαρουφάκης είναι αυτός που αυτοεξαιρέθηκε, από το προσκλητήριο της συμπαράταξης, ή της προοδευτικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων» γιατί έθεσε «ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα, και που δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας και προγραμματικής προοδευτικής συνεργασίας». «Αρα λοιπόν αυτή του η εμμονή μάλλον έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο -δεν ξέρω εάν ήταν και συνεννοημένοι με τον κ. Μητσοτάκη- και αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι αν ήταν ο ίδιος στη θέση του κ. Μητσοτάκη θα έστελν3 ανθοδέσμη του κ. Βαρουφάκη.

Οσον αφορά, δε το ΚΚΕ, είπε πως «σε μια διαδικασία απλής αναλογικής, οφείλει ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, να τοποθετηθεί», και χαρακτήρισε «ανιστόρητο» το σχόλιο «τι Πλαστήρας τι Παπάγος», σημειώνοντας πως δεν είναι το ίδιο «μια κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει συλλογικές συμβάσεις, θα ξηλώσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, άρα θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν θα έχουμε απλήρωτες υπερωρίες με μια κυβέρνηση η οποία θα τα συνεχίσει όλα αυτά». Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι με το ΠΑΣΟΚ αν έχουν αθροιστικά ποσοστό 46%, θα μπορούν να έχουν κυβέρνηση με «151-152 βουλευτές».

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την άποψη του ότι «αν για λίγο είναι μπροστά ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα διακινδυνεύσει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, διότι έχει κόψει τις γέφυρες με όλους τους χώρους»,αντίθετα με το ΣΥΡΙΖΑ που «θα έχει πάρα πολλές δεξαμενές να αντλήσει ψηφοφόρους».

Εξάλλου, αναφορικά με το ενδεχόμενο να πάρει τη δεύτερη εντολή σχηματισμού μετά από τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε: «Προφανώς και θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μου δίνει το Σύνταγμα για να κουβεντιάσω με όλους τους αρχηγούς που θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά, αλλά νομίζω ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες, αυτό θα γίνει». Δεσμεύτηκε, ωστόσο ότι «αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει το παν για να έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές».

Ερωτηθείς σχετικά με την Προανακριτική την οποία δήλωσε πως θα κάνει για τις υποκλοπές και εάν θα προχωρήσει και σε Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «πριν πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο», προτεραιότητα είναι να μην «συγκαλυφθεί» η υπόθεση και μάλιστα «όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις». «Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δυτική πολιτεία, ευνομούμενο κράτος δικαίου που υπάρχουν κανόνες, αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό. Είναι παρανομία και είναι αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι. Αρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι», τόνισε, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση συγκάλυψης» και επιρρίπτοντας την ευθύνη στον κ. Ντογιάκο γιατί όπως είπε «επιμελείται των ερευνών».

Κλείνοντας, τέλος, με το θέμα της Χρυσής Αυγής και το κατά πόσο διεκδικεί τις ψήφους των ψηφοφόρων της, είπε πως για την Αριστερά η «μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη» και «στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...