444
Στιγμιότυπο από τις επεισοδιακές διαδηλώσεις στη Νάντη στις αρχές του μήνα. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μακρόν συνεχίζονται σε πολλές γαλλικές πόλεις | REUTERS/Stephane Mahe

Ξυλοκόπησαν τον ανιψιό της Μπριζίτ Μακρόν στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του συνταξιοδοτικού

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 21:41
Στιγμιότυπο από τις επεισοδιακές διαδηλώσεις στη Νάντη στις αρχές του μήνα. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μακρόν συνεχίζονται σε πολλές γαλλικές πόλεις
| REUTERS/Stephane Mahe

Ξυλοκόπησαν τον ανιψιό της Μπριζίτ Μακρόν στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του συνταξιοδοτικού

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 21:41

H Γαλλία συνεχίζει να ζει σε μια περίοδο άκρων και ακροτήτων. Oκτώ άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας για επίθεση σε μικρανιψιό της Μπριζίτ Μακρόν, της συζύγου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα συμβάν που σημειώθηκε στο περιθώριο διαδήλωσης κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τις συλλήψεις ανέφεραν, την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), αστυνομική πηγή καθώς και ο πατέρας του 3οχρονου άνδρα που δέχθηκε την επίθεση στην Αμιένη της βόρειας Γαλλίας.

Οι συλληφθέντες εξακολουθούσαν να βρίσκονται υπό κράτηση, τόνισε η αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τον Ζαν Αλεξάντρ Τρονιέ, πατέρα του θύματος, οι επιτιθέμενοι ήταν έξι άνδρες και δύο γυναίκες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γιος του, Ζαν-Μπατίστ Τρονιέ, 30 ετών, αναγνωρίστηκε και βρέθηκε στο στόχαστρο από ομάδα που συμμετείχε σε διαδήλωση στην Αμιένη —οι διαδηλωτές χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, είχαν βγει στους δρόμους ύστερα από μια συνέντευξη του Μακρόν, στην οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Διαδηλώσεις αυτής της μορφής γίνονται, εξάλλου, εδώ και εβδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έγκριση της επίμαχης μεταρρύθμισης από την κυβέρνηση χωρίς ψηφοφορία από τη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο η διαδήλωση στην Αμιένη ξέφυγε όταν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κάποιοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Ζαν-Μπατίστ Τρονιέ τον ανιψιό της Πρώτης Κυρίας, η οποία έχει γεννηθεί στην πόλη ως Μπριζίτ Τρονιέ: οι δράστες τον χτύπησαν στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια, βρίζοντας «τον πρόεδρο, τη γυναίκα του και την οικογένειά μας», προτού τραπούν σε φυγή όταν επενέβησαν τρεις περίοικοι, κατήγγειλε ο πατέρας του θύματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με αυτή την πράξη επιθετικότητας «φοβάμαι ότι ξεπεράσαμε τα όρια», σχολίασε ο Ζαν Αλεξάντρ Τρονιέ. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι παρότι δεν υπάρχει «οποιοσδήποτε οικονομικός δεσμός» μεταξύ του εργοστασίου σοκολάτας «Trogneux» και του προεδρικού ζεύγους, εγκαταστάσεις αυτής της επιχείρησης στοχοποιούνται τακτικά στο περιθώριο διαδηλώσεων μετά την άνοδο στην εξουσία του Μακρόν.

Η Μπριζίτ Μακρόν εξέφρασε την οργή της για τη «δειλία, τη βλακεία και τη βία» των δραστών της επίθεσης. Την επίθεση αυτή κατήγγειλαν βουλευτές από δεξιά και αριστερά κόμματα.

«Στέκομαι απόλυτα αλληλέγγυα στην οικογένειά μου», είπε σε δήλωσή της που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Έχω καταγγείλει επανειλημμένα τέτοιου είδους βία που μπορεί να οδηγήσει μόνο προς το χειρότερο», πρόσθεσε η 70χρονη σύζυγος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο Ζαν-Μπατίστ είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τη δειλία, την ηλιθιότητα και τη βία μιας ομάδας που αφήνω τη δικαιοσύνη να τους χαρακτηρίσει», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατήγγειλε από την πλευρά του την «απαράδεκτη και αχαρακτήριστη» επίθεση. «Αυτές είναι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες ενέργειες», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ. «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία. Καμιά μορφή βίας δεν δικαιολογείται», τόνισε.

Την επίθεση αυτή κατήγγειλαν βουλευτές από δεξιά και αριστερά κόμματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...