420
O δρ Λιού Γιού-μινγκ επί το έργον με το synchrotron, έναν τύπο επιταχυντή σωματιδίων |

Ταϊπέι: Πρωτοποριακή θεραπεία καρκινικών όγκων με επιταχυντή σωματιδίων

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 15:53
O δρ Λιού Γιού-μινγκ επί το έργον με το synchrotron, έναν τύπο επιταχυντή σωματιδίων
|

Ταϊπέι: Πρωτοποριακή θεραπεία καρκινικών όγκων με επιταχυντή σωματιδίων

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2023, 15:53

Αν και η Ταϊβάν δεν είναι μέλος του ΟΗΕ για να μη δυσαρεστηθεί η Κίνα, πρωτοπορεί στη θεραπεία του καρκίνου, έγραψε η Corriere della Sera, αφιερώνοντας στο θέμα εκτενές άρθρο. Ο ιταλός συντάκτης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊπέι και είδε τον δρ Λιού Γιού-μινγκ επί το έργον: ο γιατρός τού έδειξε το «μαγικό» εργαλείο, το synchrotron, έναν τύπο επιταχυντή σωματιδίων, με το οποίο βομβαρδίζονται οι καρκινικοί όγκοι. «Ο δρ Λιού ποζάρει μπροστά στο ιατρικό μηχάνημα που είναι συνδεδεμένο με ένα synchrotron το οποίο, επιταχύνοντας βαριά ιόντα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να τα εξουδετερώσει εμποδίζοντας την αναπαραγωγή τους».

Ο ταϊβανέζος ογκολόγος εξήγησε ότι η συγκεκριμένη υγειονομική δομή κόστισε περί τα 130 εκατ. ευρώ συνολικά. «Είναι επένδυση που αξίζει κάθε δεκάρα της, ακόμα και αν αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς μόνο κατά 1%. Η θεραπεία με τα βαριά ιόντα σε ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως εκείνοι του προστάτη και του παγκρέατος, αυξάνει την πιθανότητα διακοπής του και επιμήκυνσης της ζωής του ασθενούς έως και πάνω από 22%».

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι μόνο 14 κέντρα στον κόσμο είναι εξοπλισμένα με αυτήν την τεχνολογία, η οποία, σε σύγκριση με την παραδοσιακή ακτινοθεραπεία, υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα, λιγότερες παρενέργειες, μικρότερη νοσηλεία.

To Νοσοκομείο Βετεράνων στην Ταϊπέι της Ταϊβάν (臺北榮民總醫院/Facebook)

Αν απορείτε πώς βρέθηκε ο ιταλός συντάκτης στο ταϊβανέζικο νοσοκομείο, η απάντηση είναι απλή: τον κάλεσε η κυβέρνηση του μη αναγνωρισμένου νησιωτικού κράτους για να διαφημίσει τα υγειονομικά και ιατρικά επιτεύγματά του. Ασφαλώς, το έναυσμα ήταν η μη ένταξη της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Το τοπικό ΕΣΥ είναι το καμάρι τους. Η περίθαλψη για 23 εκατομμύρια κατοίκους είναι εξαιρετικής ποιότητας, με ασφαλιστική κάλυψη στο 93%. Οι Ταϊβανέζοι είπαν και άλλα στον Ιταλό, ότι το νοσοκομείο τυγχάνει διεθνούς κύρους και ότι περιθάλπει ασθενείς από όλη την Ασία» – πλην Κίνας, βέβαια. Η Corriere  θύμισε ότι η Ταϊβάν είναι αποκλεισμένη από τον ΟΗΕ αφότου η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε την Κίνα.

«Το να είμαστε εκτός ΠΟΥ μάς βλάπτει αδικαιολόγητα, διότι μας αποκόπτει από την ιατρική πληροφόρηση όσον αφορά την παγκόσμια υγειονομική κατάσταση και δεν μας επιτρέπει καν να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας» είπε ο διευθυντής του νοσοκομείου. Ο Ιταλός ρώτησε το υπουργείο Υγείας της Ταϊβάν αν προηγείται η Υγεία ή η Αμυνα, και έλαβε την απάντηση ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία. «Η Ταϊβάν έχει, ας πούμε, έναν κακό γείτονα. Πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι ότι σε περίπτωση επίθεσής του, αν δεν διαθέτουμε επαρκή εθνική άμυνα, θα καταλήξουμε όλοι μας σε άθλια κατάσταση. Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ισορροπία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...