Τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος της εφετινής La Liga η Μπαρτσελόνα εξασφάλισε τον τίτλο -τον πρώτο της μετά το 2019-, τον οποίο η Βαρκελώνη γιόρτασε με μια ενθουσιώδη παρέλαση. Μαζί, και τον θρίαμβο των κοριτσιών του club στο ισπανικό πρωτάθλημα γυναικών. Συμπληρώνοντας την πρώτη του (ολόκληρη) σεζόν ως προπονητής των «Μπλαουγκράνα», ο Τσάβι πρόσφερε στην ομάδα του, με την οποία έχει κατακτήσει άλλους οκτώ τίτλους ως παίκτης, τη χαρά και την περηφάνια που της έχει λείψει πολύ τα τελευταία χρόνια.
Αυτό το 27ο τρόπαιο πρωταθλήματος της Μπαρτσελόνα (η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 35 και η Ατλέτικο Μαδρίτης, 11) αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τσάβι από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, πριν από ενάμισι χρόνο. Η πίστη του ότι η Μπάρτσα θα μπορούσε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ισπανίας στη χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, έμοιαζε με αφέλεια στην αρχή της σεζόν. Αλλά στο τέλος, δικαιώθηκε.
Στις 17 του περασμένου Οκτωβρίου οι παίκτες της Μπαρτσελόνα εμφανίστηκαν στην προπόνηση με το ηθικό στα τάρταρα. Την εβδομάδα που προηγήθηκε, δεν είχαν κατορθώσει να νικήσουν την Ιντερ στο «Καμπ Νου», με συνέπεια τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ: τη διοργάνωση στην οποία ονειρεύονταν να διακριθούν. Λίγες μέρες μετά είχαν ηττηθεί στο πρώτο Clasico της σεζόν από τη Ρεάλ (3-1), μένοντας τρεις βαθμούς πίσω από τους μισητούς αντιπάλους τους στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης. Στο προπονητικό κέντρο επικρατούσε κατήφεια και νεκρική σιγή.
Εκείνη τη Δευτέρα ένας από τους συνεργάτες του Τσάβι μπήκε στα αποδυτήρια και τους ενημέρωσε να μη βγουν στον αγωνιστικό χώρο, γιατί ο προπονητής θα ερχόταν να τους πει δυο λόγια. Οπως μαρτυρά στο Athletic ένας από τους βασικούς παίκτες, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, «ο Τσάβι προσπάθησε να μας πείσει ότι η χρονιά δεν τελείωσε. Οτι υπάρχουν ακόμη αρκετά, για τα οποία αξίζει να παλέψουμε». Οπως έδειξαν οι επτά μήνες που ακολούθησαν, τα κατάφερε. Ηταν η στιγμή που γύρισε ο διακόπτης.
Πριν από αυτή την ένεση αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, ο Τσάβι είχε βάλει κανόνες. Οταν αφίχθη στη Βαρκελώνη για να αναλάβει τη διάσωση της ομάδας, είχε ζητήσει από τον πρώην συμπαίκτη και φίλο του, Σέρχι Μπουσκέτς, να τον ενημερώσει για τον εσωτερικό κανονισμό που ίσχυε στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Την εποχή που έπαιζαν μαζί, όλοι οι παίκτες είχαν ένα βιβλιαράκι με τις υποχρεώσεις τους – και την ποινή που συνεπαγόταν κάθε παράβαση. Αλλά από τότε που ο Τσάβι έφυγε για το Κατάρ, το 2015, τέτοιοι κανόνες δεν υπήρχαν. Επαθε «σοκ». Μαθημένος στην αυστηρή πειθαρχία από τα 11, που εντάχθηκε στις περίφημες ακαδημίες της «Μασία», ο 43χρονος τεχνικός έγραψε από την αρχή έναν κώδικα επαγγελματικής συμπεριφοράς, και φρόντισε να τηρηθεί ευλαβικά.
Στον αγωνιστικό τομέα η βελτίωση της ομάδας, που πριν από την άφιξή του παρέπαιε, πιστοποιείται και από τη στατιστική. Στην εφετινή La Liga η Μπαρτσελόνα δέχτηκε μόλις 13 γκολ (0,38 σε κάθε ματς, κατά μέσον όρο), και κράτησε το «μηδέν» στην άμυνα 25 φορές – το ρεκόρ σε αυτή τη διοργάνωση είναι 26. Ο Τσάβι της «θύμισε» μερικές από τις αρχές που την είχαν βοηθήσει να γίνει η καλύτερη ομάδα του Κόσμου (όπως το πρέσινγκ για άμεση ανάκτηση της κατοχής της μπάλας), ενώ κατόρθωσε, σε μεγάλο βαθμό, να κρατήσει όλους τους παίκτες του ευχαριστημένους.
Γνώριζε πώς να το κάνει επειδή κάποτε, το 1999, σε ηλικία 19 ετών είχε απογοητευθεί και ο ίδιος, που δεν τον επέλεγαν συχνά για την ενδεκάδα. Είχε αποφασίσει να δεχθεί την προσφορά της Μίλαν (και η Μπαρτσελόνα δεν είχε αντίρρηση να τον παραχωρήσει), όμως τη σχεδόν βέβαιη μεταγραφή τη ματαίωσε η μητέρα του. «Απείλησα τον σύζυγό μου ότι θα τον χώριζα, αν άφηνε τον Τσάβι να πάει στην Ιταλία», αποκάλυψε πολλά χρόνια αργότερα η Μαρία Μερσέ Κρέους, φανατική οπαδός της Μπάρτσα από τα γεννοφάσκια της. Ο Τσάβι έμεινε στη Βαρκελώνη για ακόμη 16 χρόνια, και δεν το μετάνιωσε. Ως προπονητής, πλέον, βοήθησε αρκετούς ποδοσφαιριστές του συλλόγου να βρουν τη θέση τους στο περίπλοκο σύμπαν της Μπαρτσελόνα.
Φιλοδοξεί να μοιάσει στον μέντορά του, Πεπ Γκουαρντιόλα. Εχει να μάθει πολλά ακόμη, όμως όλοι συμφωνούν ότι, παρά την απειρία του, σε αυτή τη φάση ήταν η καλύτερη λύση για την Μπαρτσελόνα. Σε αυτή την ομάδα, στην οποία οι οπαδοί στρέφονται πολύ εύκολα εναντίον των προπονητών που δεν φέρνουν τρόπαια, μόνο ένας θρύλος του συλλόγου θα μπορούσε να… επιβιώσει. Αν σε λένε «Τσάβι», και σε κάθε εντός έδρας ματς τραγουδά το όνομά σου η πιο θορυβώδης εξέδρα του «Καμπ Νου» (η βόρεια), η υπομονή του κόσμου είναι μεγαλύτερη, και η πίεση των media, μικρότερη. Επίσης, η γνώμη σου είναι πιο βαριά. Ελάχιστοι τεχνικοί, ακόμη και οι σούπερ επιτυχημένοι, θα ήταν τόσο προστατευμένοι στο «entorno» (περιβάλλον) της ομάδας: στον θόρυβο που κάνουν γύρω της όλοι όσοι ενδιαφέρονται γι’ αυτήν.
Ούτε ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα από τη Μάντσεστερ στο Γιουρόπα Λιγκ στάθηκε ικανός να κλονίσει την εμπιστοσύνη του συλλόγου στο «πρότζεκτ Τσάβι». Ο τίτλος της La Liga, τον οποίο κέρδισε περισσότερο με την προσωπικότητα και λιγότερο με τις προπονητικές του γνώσεις, θα του δώσει τράτο για να ολοκληρώσει την αποστολή του: την επανεκκίνηση της άλλοτε ακατανίκητης ομάδας. Ηδη, γίνονται συζητήσεις για την επέκταση του συμβολαίου του, που λήγει τον Ιούνιο του 2024.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News