279
Ρωσικός πύραυλος εκρήγνυται πάνω από το Κίεβο, από την ουκρανική αεράμυνα | REUTERS/Gleb Garanich

Κίεβο: Δίωρη σφοδρή ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 09:34
Ρωσικός πύραυλος εκρήγνυται πάνω από το Κίεβο, από την ουκρανική αεράμυνα
|REUTERS/Gleb Garanich

Κίεβο: Δίωρη σφοδρή ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 09:34

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν και τους 18 διαφόρων τύπων πυραύλους που εκτόξευσε στη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα συντρίμμια στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τα περισσότερα πλήγματα δέχθηκε η συνοικία Σολομιάνσκι, στην οποία εντάσσεται και το διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου.

Οι σειρήνες ήχησαν στις 2:30 το πρωί και σταμάτησαν δύο ώρες αργότερα. Ηταν η όγδοη επίθεση εναντίον του Κιέβου μέσα στον Μάιο.

Η Ρωσία εκτόξευσε συνολικά έξι βαλλιστικούς πυραύλους Κινζάλ από αεροσκάφος, εννέα πυραύλους Κρουζ Καλίμπρ από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και τρεις πυραύλους εδάφους Ισκαντέρ, ανέφερε ο Ζαλούζνι στο Telegram.

Ουκρανοί πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά σε πάρκινγκ αυτοκινήτων μετά την πυραυλική επίθεση – Pavlo Petrov/Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Kyiv/Handout via REUTERS

Ο πύραυλος Κινζάλ, που σημαίνει «εγχειρίδιο» στα ρωσικά, είναι ένα από τα έξι όπλα «νέα γενιάς» που παρουσιάσθηκαν το 2018 από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ο ρώσος πρόεδρος είχε καυχηθεί ότι δεν μπορούν να καταρριφθούν από κανένα από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που υπάρχουν στον κόσμο.

Η επίθεση «ήταν εξαιρετική στη σφοδρότητά της -ο μεγαλύτερος αριθμός πυραύλων στη βραχύτερη χρονική περίοδο», ανέφερε σε σχόλιά του ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου.

«Η αποστολή του εχθρού είναι να σπείρει τον πανικό και να δημιουργήσει χάος. Εντούτοις, στη βόρεια ζώνη επιχειρήσεων (που περιλαμβάνει το Κίεβο) όλα βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο», δήλωσε ο στρατηγός Σέρχι Νάεφ, διοικητής των Κοινών Δυνάμεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ακόμα πως κατέρριψε έξι ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ, καθώς και τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...