Ερευνα που έγινε για λογαριασμό της πολιτικής αεροπορίας της Βρετανίας δείχνει ότι οι υποτροχιακές πτήσεις επιβατηγών αεροσκαφών, δηλαδή οι πτήσεις στα σύνορα του Διαστήματος, είναι ασφαλείς για την υγεία των επιβατών και άρα μπορούν να ξεκινήσουν τα δρομολόγια που θα ολοκληρώνουν διαδρομές από τη μία πλευρά της Γης στην άλλη σε ελάχιστο χρόνο.
Η πτήση από το Λονδίνο στο Σίδνεϊ χωρίς στάση διαρκεί περίπου 17 ώρες, όμως με μια υποτροχιακή πτήση όπως αυτές που υπόσχονται οι διαστημικές εταιρείες μεγιστάνων όπως η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και η Space X του Ελον Μασκ, αλλά και διάφορες άλλες εταιρείες, θα διαρκεί μόλις δύο ώρες. Ανάλογη θα είναι η μείωση των ωρών πτήσης σε κάθε προορισμό στον πλανήτη, φέρνοντας πραγματική επανάσταση στις αερομεταφορές επιβατών και φορτίων.
Πέρα, όμως, από τον καθαρά τεχνολογικό παράγοντα, δηλαδή την ανάπτυξη τεχνολογίας και σκαφών που θα μπορούν να πραγματοποιούν με ασφάλεια αυτές τις πτήσεις, πετώντας στα όρια της γήινης ατμόσφαιρας με το Διάστημα, ώστε να καλύπτουν ταχύτερα τις μεγάλες αποστάσεις, υπάρχει και ο ιατρικός παράγοντας αναφορικά με την παρουσία επιβατών σε αυτά τα σκάφη.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) χρηματοδότησε μελέτη με στόχο να διαπιστωθούν οι πιθανές παρενέργειες και κίνδυνοι για την υγεία των επιβατών που θα βρίσκονται σε υποτροχιακές πτήσεις, καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσουν ισχυρές δυνάμεις βαρύτητας, τις αποκαλούμενες δυνάμεις G.
Μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι ένα τέτοιο ταξίδι με τις υπάρχουσες τεχνολογίες αεροσκαφών θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα μόνο άτομα νεαρής ηλικίας που διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση.
Ομως η νέα μελέτη, για την οποία συνεργάστηκαν η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας (RAF) και το King’s College του Λονδίνου, δείχνει ότι στις υποτροχιακές πτήσεις όχι μόνο μπορούν να πάρουν μέρος μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, αλλά είναι πιθανό να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις συνθήκες που θα αναπτύσσονται σε αυτές, σε σύγκριση με νεότερα άτομα.
Τα ευρήματα
Στη μελέτη πήραν μέρος 24 υγιή άτομα ηλικίας 32 ως 80 ετών τα οποία εκτέθηκαν σε δυνάμεις G οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της απογείωσης και προσγείωσης των διαστημοπλάνων που θα χρησιμοποιούνται σε αυτές τις πτήσεις – τόσο κατά την απογείωση, με χρήση πυραυλικών συστημάτων, όσο και στη διάρκεια των πτήσεων στα σύνορα του Διαστήματος.
Oι εθελοντές εκτέθηκαν ακόμη και σε συνθήκες 6G για 10 έως 15 δευτερόλεπτα. Αυτές οι δυνάμεις είναι ικανές να προκαλέσουν ένα βάρος στο στήθος, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναπνοή, να μειώσουν την πρόσληψη οξυγόνου, να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό, να οδηγήσουν το αίμα μακριά από τον εγκέφαλο, να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιφερειακή όραση. Η μελέτη έδειξε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους, αλλά πολύ γρήγορα οι επιβάτες επανέρχονται στο φυσιολογικό.
Μια άλλη παρόμοια μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σε λίγες ημέρες, εξέτασε τα βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι επιβάτες ώστε να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις επιπτώσεις.
«Απλά μέτρα, όπως το τέντωμα ή το σφίξιμο των κάτω ποδιών ή των γλουτών καθώς ξεκινούν να επικρατούν υψηλές δυνάμεις G, ήταν αρκετά ώστε να μειώσουν τον αντίκτυπο, βοηθώντας στη διατήρηση μιας ισχυρής ροής αίματος στον εγκέφαλο» αναφέρει ο δρ Ράιαν Αντερσον, ιατρικός επικεφαλής της ΥΠΑ.
Μένει πλέον να δούμε πότε θα ξεκινήσουν αυτές οι υποτροχιακές πτήσεις, οι οποίες διαφημίζονται αρκετά τα τελευταία χρόνια αλλά προς το παρόν δεν έχουν λάβει τις σχετικές άδειες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News