Αφού επισκέφθηκε την Ιταλία και τη Γερμανία το Σαββατοκύριακο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε στο Παρίσι το βράδυ της Κυριακής, όπου συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Μετά το δείπνο που παρέθεσε ο γάλλος πρόεδρος στο ουκρανό ομόλογό του, οι δύο χώρες προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα του στρατού της Ουκρανίας με «δεκάδες» τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, ενώ προστίθεται πως Παρίσι και Κίεβο καλούν να επιβληθούν «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.
«Τις εβδομάδες που έρχονται, η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα [του ουκρανικού στρατού] με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων AMX-10RC», αναφέρεται στο κείμενο.
Το Παρίσι είχε ήδη δεσμευτεί στην αρχή της χρονιάς να παραχωρήσει στον ουκρανικό στρατό AMX-10RC, ελαφριά, γρήγορα άρματα μάχης με ισχυρά πυροβόλα. Η αναγγελία που έγινε χθες αφορά επιπλέον παραδόσεις, αποκάλυψε σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Παρίσι θα επικεντρώσει επίσης τις «προσπάθειές του στην υποστήριξη των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας», σύμφωνα με την κοινή δήλωση.
Η Γαλλία έχει ήδη παραδώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral, μέσου βεληνεκούς Crotale και εξετάζει μαζί με την Ιταλία το ενδεχόμενο να στείλει εξελιγμένα συστήματα εδάφους-αέρος SAMP/T.
Σε ό,τι αφορά πάντως το ουκρανικό αίτημα για την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών, «είναι λιγάκι πρόωρο», επανέλαβε σύμβουλος του γάλλου προέδρου, υπενθυμίζοντας πως πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι χειριστές, διαδικασία μακρά και περίπλοκη.
«Πέραν της εθνικής συμβολής της, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του NATO ως προς την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών», σημειώνεται ακόμη στην κοινή ανακοίνωση των δυο κυβερνήσεων.
Εντός του 2023, σκοπός είναι να εκπαιδευτούν 2.000 Ουκρανοί στη Γαλλία και σχεδόν 4.000 στην Πολωνία, όπου το Παρίσι ανέπτυξε πάνω από 200 μέλη των ενόπλων δυνάμεών του για αυτό τον σκοπό.
Στο διπλωματικό πεδίο, οι δύο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων και τη συνέχιση της ενίσχυσης των δεσμών από τη μια της Ουκρανίας και από την άλλη του NATO και της ΕΕ.
«Η Ουκρανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι πιέσεις που ασκούμε συλλογικά στη Ρωσία με νέες κυρώσεις προκειμένου να εξασθενήσει η δυνατότητα της χώρας αυτής να συνεχίσει τον παράνομο επιθετικό πόλεμό της», ανέφερε το κείμενο.
«Το μέλλον της Ουκρανίας και του λαού της βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ευρωπαϊκή Eνωση έχει ήδη αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και της έχει παραχωρήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας» προς ένταξη, σημειώνει η κοινή δήλωση και προσθέτει πως το Παρίσι «αναμένει με ενδιαφέρον την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
Η γαλλική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει στο κείμενο ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει μόνη τις διευθετήσεις για την ασφάλειά της και ότι σκοπεύει να βοηθήσει «την Ουκρανία να συνεχίσει τον δρόμο της προς την ευρωατλαντική οικογένεια».
Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι ταξίδεψε στο Λονδίνο όπου θα συναντούσε τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.
«Σήμερα-Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηγέτης σε ό,τι αφορά την επέκταση των δυνατοτήτων μας επί του πεδίου και στον αέρα. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί σήμερα. Θα συναντήσω τον φίλο μου Ρίσι. Θα έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δια ζώσης και με αντιπροσώπους», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο Twitter, το πρωί της Δευτέρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News