291
| In Time News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Οργισμένη απάντηση της Αθήνας στην προφυλάκιση Μπελέρη

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2023, 18:37
|In Time News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Οργισμένη απάντηση της Αθήνας στην προφυλάκιση Μπελέρη

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2023, 18:37

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του το Σάββατο, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η απόφαση προφυλάκισης του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου», επισήμανε το ΥΠΕΞ.

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

»Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου».

«Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών.

Βαρβιτσιώτης: Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

«Εχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό στις αλβανικές Αρχές και το έχουμε βάλει και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ ότι η προστασία των δικαιωμάτων της Μειονότητας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετήσει η Αλβανία, για να προχωρήσει στην Ευρώπη», είχε τονίσει λίγο νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha.

«Για να δεχτούμε την Αλβανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, μπήκαν σαφέστατα και ρητά μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαπραγμάτευσης ακριβώς τα θέματα που αφορούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Μειονότητας. Οποιαδήποτε έκπτωση θα προκαλέσει αλλαγή και στη δική μας στάση», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς για τη σύλληψη του κ. Μπελέρη, συγκεκριμένα, ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι μια ηγετική προσωπικότητα της Μειονότητας βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες κατηγορίες.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι πριν από μερικούς μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Χειμάρρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...