771
Δυο νεαρές Ταϊλανδέζες κινούνται ανάμεσα σε ένα δάσος από προεκλογικά πόστερ στην Μπανγκόκ | REUTERS/Chalinee Thirasupa

Οι εκλογές στην Ταϊλάνδη και η νέα γενιά που ορθώνει το ανάστημά της

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2023, 11:50
Δυο νεαρές Ταϊλανδέζες κινούνται ανάμεσα σε ένα δάσος από προεκλογικά πόστερ στην Μπανγκόκ
|REUTERS/Chalinee Thirasupa

Οι εκλογές στην Ταϊλάνδη και η νέα γενιά που ορθώνει το ανάστημά της

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2023, 11:50

Εκστρατεύουν για να προπαγανδίσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους με ποδήλατα, στις συγκεντρώσεις τους ανεμίζουν τους φακούς των κινητών τους, φορούν πορτοκαλί μπλούζες και λουλουδένιες γιρλάντες και, το κυριότερο, έχουν κοινά επώνυμα, άγνωστα ή σχεδόν άγνωστα «στην πατρίδα των Σιναουάτρα και των δυναστειών στην εξουσία, των πραξικοπημάτων και του στενού κύκλου των συντηρητικών που πρόσκεινται στον βασιλιά», γράφει η Ιρένε Σοάβε της Corriere della Sera.

Η ιταλίδα δημοσιογράφος αναφέρεται στους νέους και τις νέες του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φακ Κάο Κλάι (Move Forward Party στα αγγλικά), που επιδιώκουν να ανατρέψουν τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Ταϊλάνδης, όπου την ερχόμενη Κυριακή πραγματοποιούνται επίσης (εκτός από την Τουρκία) εκλογές.

Το Φακ Κάο Κλάι είναι το διάδοχο πολιτικό σχήμα του Φακ Ανακχότ Μάι (Future Forward Party), που διαλύθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης το 2020, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για να προκληθεί ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας, το οποίο συντάραξε τη χώρα επί σχεδόν μία διετία (ανά φάσεις, λόγω της πανδημίας), από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2021.

Σήμερα το Φακ Κάο Κλάι είναι το πιο προοδευτικό από τα κόμματα της Ταϊλάνδης και χαίρει της υποστήριξης της νεολαίας της χώρας, καθώς υπήρξε το πρώτο που δεσμεύθηκε να καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία (με κλήρωση διάρκειας δύο ετών), να αποστρατιωτικοποιήσει την πολιτική και να πολεμήσει τα μεγάλα μονοπώλια που κυριαρχούν στην οικονομία.

Ο 42χρονος Πίτα Λιμτζαροενράτ, ηγέτης του κόμματος Φακ Κάο Κλάι και υποψήφιος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, μιλάει σε προεκλογική συγκέντρωση στις 12 Μαρτίου στην Μπανγκόκ (REUTERS/Athit Perawongmetha)

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι ενθαρρυντικά, ενώ ο ηγέτης του, ο 42χρονος Πίτα Λιμτζαροενράτ «με το παιδικό πρόσωπο και τις ξεκάθαρες ιδέες», όπως μας πληροφορεί η ιταλίδα δημοσιογράφος, αναδεικνύεται σε αρκετές περιοχές πρώτος μεταξύ των πιθανών πρωθυπουργών. Είναι συχνά προσκεκλημένος στην τηλεόραση και αυτό βοήθησε σημαντικά στην ενίσχυση της προεκλογικής καμπάνιας που διεξήγαγε το κόμμα του, με ποδήλατα στους δρόμους και μιμίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι θεωρούνταν αουντσάιντερ.

Οι υποστηρικτές του, δηλαδή οι νέοι και οι νέες της Ταϊλάνδης, όταν άρχισαν να κατεβαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης, το 2020, υιοθέτησαν ως σύνθημά τους τη φράση «τάα σαουάνγκ» («φωτεινά μάτια» στα ταϊλανδέζικα), θέλοντας έτσι να καταδείξουν την πολιτική τους αφύπνιση και την επίγνωση που έχουν αποκτήσει όσον αφορά θέματα που έως πολύ πρόσφατα θεωρούνταν ταμπού: τη μοναρχία του εκκεντρικού βασιλιά Μάχα Βατζιραλόνγκορν και τη χούντα του Πραγιούς Τσαν-ότσα, του πρωθυπουργού της χώρας από το 2014, όταν και κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία.

Ωστόσο, το κόμμα της νέων της Ταϊλάνδης που επιθυμούν ριζικές αλλαγές δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Ο πληθυσμός της χώρας, όπως των περισσότερων βιομηχανικών χωρών, είναι γερασμένος και οι κάτω των 30 ετών, οι φυσικοί υποστηρικτές του κόμματος, αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από το 15% των 50 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που καλούνται να εκλέξουν 500 βουλευτές για την Κάτω Βουλή.

Αν όμως οι δημοσκοπήσεις λένε την αλήθεια, οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει –«ακόμα και από πολλούς ηλικιωμένους που γοητεύτηκαν από το θάρρος και την ακεραιότητά τους και έχουν κουραστεί από την υπερβολική ισχύ των “παλιών” θεσμών», όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της Corriere– θα το καταστήσουν τουλάχιστον μια ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή, ακόμη και εταίρο σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο πρωθυπουργός Πραγιούς Τσαν-ότσα (δεξιά), που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014, σε στιγμιότυπο από την προεκλογική του εκστρατεία, στις 7 Μαΐου, στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης (REUTERS/Jorge Silva)

Οσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, τις περισσότερες έδρες αναμένεται να κερδίσει το Πέου Τάι (Pheu Tai), ηγέτιδα του οποίου είναι η 36χρονη Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, η οποία επίσης έκλεισε το μάτι στη νεολαία, δηλώντας πως μια άνετη επικράτησή της (και με τη συνδρομή των νεότερων ψηφοφόρων) θα της επιτρέψει να απομακρύνει τους στρατηγούς από την πολιτική.

Η νεαρή πολιτικός, που πριν από λίγες ημέρες έγινε μητέρα για δεύτερη φορά, ανήκει στη δυναστεία των Σιναουάτρα, μεγιστάνων των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι έχουν ήδη βγάλει δύο πρωθυπουργούς τις τελευταίες δεκαετίες, τον πατέρα της Ταξίν Σιναουάτρα και τη θεία της Γινγκλάγκ Σιναουάτρα. Ο πρώτος απώλεσε πραξικοπηματικά την εξουσία το 2006, ενώ η αδελφή του το 2014, με τον ίδιο τρόπο.

Αντίπαλος της Παετονγκτάρν Σιναουάτρα είναι ο νυν πρωθυπουργός της χώρας (και πρώην πραξικοπηματίας) Πραγιούς Τσαν-ότσα, ο οποίος χαίρει της στήριξης του στρατού. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η πρωτιά δεν εξασφαλίζει την εξουσία, καθώς για την ανάδειξη πρωθυπουργού δικαίωμα ψήφου, πέρα από τα μέλη της Βουλής (όπου το Πέου Τάι θα μπορούσε να συμμαχήσει με το Move Forward, εξασφαλίζοντας μια ισχυρή πλειοψηφία), έχουν και 250 γερουσιαστές, διορισμένοι όλοι από τη χούντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...