553
Ουκρανοί στρατιώτες πάνω σε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, κάπου στο Ντονέτσκ | REUTERS/Sofiia Gatilova

Ουκρανία: Η μεγάλη αντεπίθεση καθυστερεί μέχρι να φτάσουν όλα τα τανκς

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 11:53
Ουκρανοί στρατιώτες πάνω σε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, κάπου στο Ντονέτσκ
|REUTERS/Sofiia Gatilova

Ουκρανία: Η μεγάλη αντεπίθεση καθυστερεί μέχρι να φτάσουν όλα τα τανκς

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 11:53

Η Ουκρανία περιμένει μέχρι να φθάσουν περισσότερα δυτικά τεθωρακισμένα προτού αρχίσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για να ανακαταλάβει κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο», ανέφερε ο Ζελένσκι την Πέμπτη, σε συνέντευξη με ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη λάβει αρκετό εξοπλισμό από δυτικούς συμμάχους, όμως μέρος από τα τεθωρακισμένα που τους έχουν υποσχεθεί, είναι ακόμη στον δρόμο. «Αν περιμένουμε λίγο παρισσότερο, οι απώλειες θα μειωθούν», είπε.

«Με αυτά που έχουμε μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε επιτυχία. Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους. Νομίζω πως αυτό είναι απαράδεκτο. Αρα πρέπει να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε επιπλέον χρόνο», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε σημείο καμπής, με το Κίεβο να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα αντεπίθεση έπειτα από έξι μήνες που διατήρησε τις δυνάμεις του σε άμυνα, ενώ η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη χειμερινή επίθεση που δεν κατάφερε να αποφέρει σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι στέλνουν εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία για την αντεπίθεσή της και έχουν εκπαιδεύσει χιλιάδες ουκρανούς στρατιώτες στο εξωτερικό.

Κύριος στόχος της Μόσχας επί μήνες είναι η πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι απώλειές της στην περιοχή είναι τρομακτικές, φτάνοντας τους 100.000 νεκρούς και τραυματίες σε πέντε μήνες.

Την Τετάρτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε εδάφη στα περίχωρα της πόλης, κάτι που επιβεβαίωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της Ομάδας Βάγκνερ. Ρωσικές ταξιαρχίες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους την Τρίτη, παραδίνοντας μια λωρίδα γης νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν κατά τόπους έως και δύο χλμ. στην πρώτη γραμμή.

Ουκρανικό τεθωρακισμένο Μ113 στην περιοχή της Μπαχμούτ – REUTERS/Sofiia Gatilova

Την είδηση επιβεβαίωσε την Παρασκευή η ουκρανή υφυπουργός Αμυνας, Χάνα Μάλιαρ.

«Ο εχθρός υπέστη σημαντικές ανθρώπινες απώλειες. Οι αμυντικές μας δυνάμεις προχώρησαν κατά δύο χιλιόμετρα κοντά στη Μπαχμούτ», επεσήμανε η Μάλιαρ σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια κάλεσε τους Ουκρανούς να αγνοήσουν τη ρωσική παραπληροφόρηση, όπως τη χαρακτήρισε, για την κατάσταση γύρω από τη Μπαχμούτ.

«Πώς καλύπτει ο εχθρός τις μάχες στη Μπαχμούτ; Συγχαίρει τον εαυτό του, κάνει λόγο για υποτιθέμενες νίκες και εφευρίσκει ιστορίες για τη στρατιωτική μας διοίκηση», σημείωσε η υπουργός.

«Παράλληλα ο εχθρός δίνει ψευδείς πληροφορίες ότι του λείπουν όπλα, που πιθανόν έχουν στόχο να δικαιολογήσουν την πραγματική κατάσταση», πρόσθεσε.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν την Πέμπτη ότι ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή του μετώπου σε κάποια σημεία. Η Μόσχα διέψευσε τις πληροφορίες αυτές και τόνισε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «υπό έλεγχο».

«Οι δηλώσεις που μεταδόθηκαν από ατομικούς λογαριασμούς στο Telegram για σπάσιμο της άμυνας, που φέρεται να υπήρξε σε διάφορα σημεία της γραμμής επαφής, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα», απάντησε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Στις Βρυξέλλες, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως ο πόλεμος θα είναι όλο και περισσότερο μια μάχη ανάμεσα σε μεγάλους αριθμούς μη εκπαιδευμένων ρωσικών δυνάμεων με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και μια μικρότερη ουκρανική δύναμη με καλύτερα δυτικά όπλα και εξοπλισμό.

Ο ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η Ρωσία αναπτύσσει άρματα μάχης T-54 -ένα παλιό μοντέλο που είχε σχεδιαστεί στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάντως, ένας ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι προσδοκίες για την ουκρανική αντεπίθεση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είναι καλά οχυρωμένες στο μέτωπο που έχει μήκος 1.300 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...