537
Κάτι... καυτερό θα κεράσει ο Πούτιν τον πρώην μάγειρά του Πριγκόζιν, ο οποίος έχει απύλωτο στόμα, όπως δείχνει και το καρέ | REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον παράτολμο Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 21:25
Κάτι... καυτερό θα κεράσει ο Πούτιν τον πρώην μάγειρά του Πριγκόζιν, ο οποίος έχει απύλωτο στόμα, όπως δείχνει και το καρέ
|REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον παράτολμο Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 21:25

Στη Μόσχα ήδη παίζονται στοιχήματα για το κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί το επικίνδυνο παιχνίδι του πρώην «μάγειρα του Πούτιν», του Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ως γνωστόν, ο επικεφαλής του μισθοφορικού σώματος Βάγκνερ έχει προ πολλού περάσει τις «κόκκινες γραμμές» ασφαλείας (για το άτομό του), καθώς εκτοξεύει καθημερινώς ιοβόλα βέλη κατά του Κρεμλίνου. Είναι έξυπνη τακτική;

Η Repubblica κατέγραψε όσα ενοχλητικά είπε για το πρώην αφεντικό του. Στην αρχή απείλησε να αποσύρει τους μισθοφόρους του από το Μπαχμούτ, αν το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δεν στείλει πυρομαχικά. Κατόπιν υποχώρησε και στη συνέχεια επέστρεψε στα τελεσίγραφα. Το εκκρεμές εξηγείται από τη νευρικότητα του Πριγκόζιν.

Οι πηγές του Κρεμλίνου λένε ότι ο Πριγκόζιν υποσχέθηκε στον Πούτιν κατάληψη του Μπαχμούτ, όμως δεν τα κατάφερε εντός των προθεσμιών που ο ίδιος έθεσε. Ετσι, ψάχνει απεγνωσμένα αποδιοπομπαίο τράγο και γκρινιάζει. Ανήμερα της εθνικής εορτής της Ρωσίας, στις 9 Μαΐου, ο Πριγκόζιν άνοιξε ξανά το στόμα του. Είπε πολλά.

Εμφανίστηκε σε βίντεο 27 λεπτών και όχι μόνο κατηγόρησε μια μονάδα τακτικού ρωσικού στρατού ότι «έφυγε» από το Μπαχμούτ, αλλά κατηγόρησε και έναν ανώνυμο «ευτυχισμένο παππού» ο οποίος «πιστεύει ότι όλα πάνε καλά στην Ουκρανία». Τι θα συμβεί, ρώτησε, «αν αποδειχτεί ότι ο παππούς είναι τελείως τρελός;».

Η ασάφεια της έκφρασής του δεν θα τον σώσει, εκτιμούν ρωσικές πηγές. Αντιθέτως, μπορεί να του στοιχίσει το κεφάλι. «Παππού» αποκαλούν, εξάλλου, τον Πούτιν και οι αντικαθεστωτικοί, μάλιστα λένε ότι «κρύβεται σε καταφύγιο». Δεν το λένε επειδή είναι 70άρης, αλλά για την απομάκρυνσή του από την πραγματικότητα. Ο Πριγκόζιν μάλλον συνειδητοποίησε το ασύγγνωστο λάθος του και προσπάθησε να θολώσει τα νερά σαν σουπιά.

Είπε ότι πρώτος υποψήφιος για τον ρόλο του «παππού» είναι ο πρώην υφυπουργός Αμυνας και αρμόδιος για θέματα εφοδιασμού, ο οποίος αντικαταστάθηκε. Δεύτερος υποψήφιος, κατά τον Πριγκόζιν, είναι ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, διοικητής της επιχείρησης στην Ουκρανία. Τρίτη στη σειρά, μια ακτιβίστρια που πολεμά στο πλευρό των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. «Διαλέξτε τον παππού» πρότεινε ο Πριγκόζιν και… καθάρισε.

Ωστόσο, οι παραπάνω εξηγήσεις δεν πείθουν το Κρεμλίνο. «Θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι είναι ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ή κάποιο άλλο όνομα, αλλά οι άνθρωποι βγάζουν τα συμπεράσματά τους» σχολίασε το αντιρωσικό σάιτ Meduza, που εδρεύει στη Ρίγα της Λετονίας, επικαλούμενο «πηγή κοντά στη ρωσική διοίκηση». Αλλά και οι άνθρωποι του Πούτιν βγάζουν το συμπέρασμα ότι τα σχόλια του Πριγκόζιν συνιστούν «σοβαρή απειλή».

Η τελευταία κίνηση ανήκει στον ίδιο τον Πούτιν και απομένει να γίνει. Μέχρι τώρα έχει αφήσει την γκρίνια του Πριγκόζιν να φαίνεται σαν αντιπαλότητά του με το υπουργείο Αμυνας. Ωστόσο, το γεγονός ότι απέφυγε να απαντήσει στο βίντεο εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας, σχολίασαν οι Ιταλοί. Ο μέγας εχθρός του Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, Κροίσος και κάτοικος Λονδίνου, είπε ότι ο «παππούς» δεν απάντησε στην επίθεση του Πριγκόζιν επειδή τον φοβάται – και αυτόν και τη συμμορία του.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, κατέληξε η Repubblica, έχουν λάβει σαφείς οδηγίες από το Κρεμλίνο: «Aν o Πριγκόζιν συνεχίσει τις εκρήξεις του, τις επικρίσεις του για τον στρατό, τις μομφές περί ‘‘αποτυχιών στο μέτωπο’’ κ.λπ., τότε πρέπει να χαρακτηριστεί προδότης». Οι εκτιμήσεις των Δυτικών «πουτινολόγων» είναι συγκεκριμένες: πιστεύουν ότι ο Πούτιν, σαν «εκδικητικός τύπος που είναι», θα ξεφορτωθεί τον Πριγκόζιν όταν αυτό θα τον βολεύει. «Η αντίστροφη μέτρηση, ωστόσο, φαίνεται να έχει ξεκινήσει» ήταν η κατακλείδα του ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...