Τι συμβαίνει πάλι στην Παλαιστίνη; Τι άλλο; Ενας νέος γύρος σύγκρουσης. Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν ένα στέλεχος της παλαιστινιακής ομάδας Ισλαμική Τζιχάντ, ο Χάντερ Αντνάν, πέθανε σε ισραηλινή φυλακή έπειτα από 86 ημέρες απεργίας πείνας. Με την είδηση του θανάτου του, οι ομοϊδεάτες του έριξαν βροχή τις ρουκέτες στο Ισραήλ. Ακολούθησαν αεροπορικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, τη νύχτα μεταξύ της Δευτέρας και της Τρίτης, στις οποίες σκοτώθηκαν άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι της Τζιχάντ.
Μαζί τους σκοτωθήκαν και άσχετοι με την υπόθεση πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε ότι υπήρξαν συνολικά 20 νεκροί. Απαντώντας σε όλα αυτά, η Τζιχάντ δυνάμωσε τη δική της «βροχούλα». Και το ρεπορτάζ λέει ότι η Αίγυπτος έχει κινητοποιηθεί ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία.
Αγνωστον τι θα συμβεί τελικά, προς το παρόν πάντως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Παλαιστίνη έπειτα από αυτά τα πολεμικού χαρακτήρα γεγονότα είναι έκρυθμη. Ωστόσο, κάποιο φως πέφτει σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από τα Ιεροσόλυμα βεβαιώνουν ότι το ισραηλινό κράτος δεν θέλει να χτυπήσει τη Χαμάς. Θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί, έγραψε το έντυπο Times of Israel, έχοντας όμως στόχο την Τζιχάντ και μόνο αυτή.
Η Repubblica αναρωτήθηκε: «Γιατί το Ισραήλ διαφοροποιεί τις ένοπλες ομάδες της Λωρίδας της Γάζας;» Σκέφτηκε δύο σενάρια και τα κατέθεσε.
Η πρώτη απάντηση που έδωσε στο παραπάνω ερώτημά της ήταν ανακλαστική: «Το Ισραήλ θέλει να εμποδίσει τη Χαμάς να αναμειχθεί στην παρούσα σύγκρουση και να αναλάβει τα ηνία, διότι τυγχάνει η ισχυρότερη οργάνωση στην Παλαιστίνη, έχει περισσότερες ρουκέτες από την Τζιχάντ, ενώ τα μέλη της βρίσκονται παντού στην περιοχή. Οι ρουκέτες της είναι και πιο ισχυρές, φθάνουν μέχρι το Τελ Αβίβ και τα Ιεροσόλυμα, ενώ οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που ακολουθούν για να σταματήσουν τις ρίψεις των ρουκετών είναι δριμύτερες».
Η δεύτερη απάντηση της Repubblica στο δικό της ερώτημα ήταν η εξής: «Το Ισραήλ προτιμά ο εν εξελίξει γύρος της σύγκρουσης να θυμίζει την επιχείρηση ‘‘Breaking down’’ και όχι την επιχείρηση ‘‘Sword of Jerusalem’’. Την πρώτη οι Ισραηλινοί την εξαπέλυσαν τον Αύγουστο του 2022, διήρκεσε 56ώρες και αφορούσε μόνο την Τζιχάντ. Τότε σκότωσαν δύο από τα κορυφαία στρατιωτικά στελέχη της. Οι περίπου χίλιες ρουκέτες της Τζιχάντ που εκτοξεύθηκαν δεν προκάλεσαν ζημιές στο Ισραήλ». Και το σπουδαιότερο όλων: «Η Χαμάς κράτησε ουδέτερη θέση τότε, και αυτός ήταν ο λόγος που η βία σταμάτησε σχετικά γρήγορα».
Αντιθέτως, στη δεύτερη επιχείρηση, τον Μάιο του 2021, η σύγκρουση ξεκίνησε από τη Χαμάς. Οι δύο πλευρές πολέμησαν επί 11 ημέρες. Περισσότερες από 4.000 ήταν οι ρουκέτες που έπεσαν στο Ισραήλ, υπήρξαν θάνατοι ισραηλινών πολιτών και, βέβαια, αεροπορικές επιδρομές.
«Το τέλος αυτών των συγκρούσεων είναι πάντα το ίδιο. Ο αριθμός των ρουκετών μειώνεται σταδιακά, η Αίγυπτος επιτυγχάνει κατάπαυση πυρός, όμως η διαφορά των δύο σεναρίων είναι τεράστια. Από τη Γάζα υπήρξε κάποια δήλωση εκ μέρους της Επιχειρησιακής Διοίκησης, η οποία υπόσχεται ομαδική απάντηση, από όλες τις παλαιστινιακές ομάδες. Η εν λόγω Επιχειρησιακή Διοίκηση είναι η ‘‘ομπρέλα’’ που καλύπτει όλες τις ένοπλες ομάδες και διευθύνεται από τη Χαμάς. Οι Ιρανοί βοηθούν. Ομως η ίδια η Χαμάς δεν εξέδωσε καμία επίσημη ανακοίνωση και δεν κήρυξε πόλεμο».
Δεδομένων των προβλημάτων προετοιμασίας, οργάνωσης και τροφοδότησης του πολέμου, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι, η Χαμάς μάλλον σταθμίζει τα πράγματα, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, έγραψε η Repubblica. «Και τα μάτια των ισραηλινών drones βλέπουν τα πάντα, όλες τις θέσεις. Ισως η Χαμάς αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο» κατέληξε η ανάλυση των Ιταλών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News