1135
Με την εκτόξευση των ρουκετών από τη Γάζα ενεργοποιείται η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ | Reuters/ Ammar

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ απέναντι στις παλαιστινιακές ρουκέτες;

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 13:45
Με την εκτόξευση των ρουκετών από τη Γάζα ενεργοποιείται η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ
|Reuters/ Ammar

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ απέναντι στις παλαιστινιακές ρουκέτες;

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2023, 13:45

Με David’s Sling  (Σφεντόνα του Δαβίδ) και Iron Dome (Σιδηρούν Θολο) «απάντησε» το Ισραήλ στην «καταιγίδα» ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας που έφερε τις τελευταίες ημέρες σε κατάσταση συναγερμού πολλές πόλεις του εβραϊκού κράτους, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.

Το απόγευμα της Τετάρτης σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι την Μπεερσέβα (ανατολικά) και το Τελ Αβίβ (βόρεια).

Σύμφωνα με μία καταμέτρηση, έως τις 21:30 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], εκτοξεύθηκαν 469 ρουκέτες από τη Γάζα, εκ των οποίων 333 εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ακολούθησαν εκατοντάδες ακόμα (δείτε κάτω βίντεο από την εκκένωση παραλίας στο Τελ Αβίβ).

Πάνω από τις μισές αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα, η σύσταση ωστόσο (και από τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου) προς τους κατοίκους των γειτονικών με τη Λωρίδα της Γάζας περιοχών παραμένει σε ισχύ: «Μείνετε στα καταφύγια!»

Αντίστοιχα και στις συγκρούσεις τον Μάιο του 2021 ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι το 90% των παλαιστινιακών ρουκετών είχε καταστραφεί από το  Iron Dome. Σύμφωνα με τις ΙDF (Israel Defense Forces) μέσα σε 38 ώρες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας περισσότερες από 1.000 ρουκέτες, ενώ τον Αύγουστο του 2022 η εφημερίδα Times of Israel, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, ανέβασε το ποσοστό αποτελεσματικότητας του Iron Dome στο 97%!

Το εν λόγω ποσοστό ωστόσο, έπεσε στο 60% κατά το τελευταίο κύμα επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει η Jerusalem Post. Η προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από τις ΙDF, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα αεράμυνας, «επέτρεψε την είσοδο μικρού αριθμού ρουκετών».

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε γρήγορα και η αποτελεσματικότητα του Σιδηρού Θόλου αποκαταστάθηκε αμέσως, καταλήγει το πόρισμα της έρευνας.

Σε βίντεο που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό τoυ εβραϊκού κράτους στο Twitter το επιφώνημα ήταν σαφές:  «Thank God for the Iron Dome!»

Ο Σιδηρούς Θόλος (εβραϊκά: כִּפַּת בַּרְזֶל‎, αγγ.: Iron Dome) είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας παντός καιρού, κατασκευασμένο από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά .

Σχεδιασμένο να υπολογίζει το ακριβές σημείο το οποίο πρόκειται να πλήξει μια εχθρική ρουκέτα, αφού ανιχνεύει την πορεία της, την «κλειδώνει» στο ραντάρ και στη συνέχεια εκτοξεύει πύραυλο για να την καταστρέψει.

Βάσει μία λίστας προκαθορισμένων στόχων τους οποίους προστατεύει, ο Σιδηρούς Θόλος εκτιμά εάν η ρουκέτα θα πλήξει καίριας σημασίας σημείο (κρίσιμες εγκαταστάσεις, κατοικημένη περιοχή) και εκτοξεύει πύραυλο για να την αναχαιτίσει.

Κάθε συστοιχία – ικανή σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία να προστατέψει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων- επανδρώνεται από περίπου 100 χειριστές και περιλαμβάνει μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτήρες, με 20 πυραύλους στον καθένα.

Εως το 2021, οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 1,6 δισ. δολ. το πρόγραμμα του Iron Dome και με επιπλέον 1 δισ. δολ. το 2022 κατόπιν σχετικής έγκρισης του Κογκρέσου.

Το σύστημα κηρύχθηκε επιχειρησιακό και αναπτύχθηκε αρχικά στις 27 Μαρτίου 2011 κοντά στην Μπερ Σεβά.

Για πρώτη φορά αναχαίτισε επιτυχως πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, στις 7 Απριλίου του 2011.

Στις 10 Μαρτίου του 2012, η Jerusalem Post ανέφερε ότι το Iron Dome κατέρριψε το 90% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα με στόχο κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ.

Το 2017 αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι οι συστοιχίες του Σιδερένιου Θόλου θα αναπτύσσονταν και στη θάλασσα σε κορβέτες κλάσης Sa’ar 6, για να προστατεύουν πλατφόρμες φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα, σε συνδυασμό με το πυραυλικό σύστημα Barak 8.

Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της η Washington Post πολλοί στο Ισραήλ εκθειάζουν το Iron Dome, καθώς όπως υπογραμμίζουν, με τη χρήση του μπήκε ένα τέλος στην ανάγκη αποστολής ισραηλινών στρατιωτών μέσα στη Γάζα, όπως γινόταν παλιά το 2008 και το 2009.

Αλλοι πάλι σημειώνουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επαφίεται υπερβολικά στις δυνατότητες του Θόλου  και παραμελεί άλλα αμυντικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων.

«Το σπίτι δεν είναι προστατευμένο και δεν έχει ουσία να πάμε στα καταφύγια της περιοχής, ειδικά όταν τα μπλοκα [του στρατού] είναι τόσο συνεχη», περιέγραφε στο Ραδιόφωνο του Στρατού κάτοικος της Ασκελόν, το 2021, όταν μία από τις ρουκέτες έπληξε γειτονικό του κτίριο. «Βασιζόμαστε μόνο στο  Iron Dome και την τύχη», έλεγε χαρακτηριστικά .

Η Σφεντόνα του Δαβίδ

Για πρώτη φορά, στις αναχαιτίσεις χρησιμοποιήθηκε και το David’s Sling  (Σφεντόνα του Δαβίδ) – σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κατά πυραύλων μέσου βεληνεκούς, το οποίο αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από κοινού από την ισραηλινή κρατική εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems Ltd και την αμερικανική Raytheon Co. Ο ισραηλινός στρατός δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος (το οποίο έχει σχεδιαστεί και για την αναχαίτιση πυραύλων Κρουζ) κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών επιθέσεων από τους παλαιστίνιους μαχητές.

Η Σφεντόνα του Δαβίδ, σύστημα σχεδιασμένο για να καταρρίπτει πυραύλους που εκτοξεύονται από 100 χλμ έως 200 χλμ, αποτελεί μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, το οποίο μαζί  με το Iron Dome, διαθέτει και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Arrow-2 και Arrow-3, για το ενδεχόμενο μιας ιρανικής πυραυλικής απειλής.

Η χειρότερη κλιμάκωση μέχρι την επόμενη…

Μέχρι την Πέμπτη δεν υπήρχαν αναφορές για νεκρούς  -παρά μόνο για υλικές ζημιές- από τις ρουκέτες  που κατάφεραν να περάσουν την «ομπρέλα» της ισραηλινής αεράμυνας. Οι νέες επιθέσεις πάντως σηματοδοτούν τη χειρότερη κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις και το Ισραήλ, από τον Αύγουστο του 2022, όταν μέσα σε τρεις ημέρες έχασαν της ζωή τους 49 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 19 παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων είχαν εκτοξευτεί περίπου 200 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

Η  Ισλαμική Τζιχάντ, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού από την Τρίτη, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να ανακοινώνει ότι οι IDF κατάφεραν το «βαρύτερο πλήγμα στην ιστορία της».

Υστερα από τον θάνατο τριών στελεχών των Ταξιαρχιών αλ Κουντς  (τουστρατιωτικού της βραχίονα) σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, η οργάνωση «υποσχέθηκε» απάντηση ανάλογη «με τα εγκλήματα του Ισραήλ».

«Οι ισραηλινοί δεν θα [μείνουν] ατιμώρητοι – όλες οι επιλογές (είναι) πάνω στο τραπέζι για την αντίσταση», ανέφερε, ενώ μέλη της εκτόξευαν εκατοντάδες ρουκέτες κατά του εβραϊκού κράτους.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τις Ταξιαρχίες αλ Κουντς με την οποία επιβεβαίωνε επισήμως  τον θάνατο του «Αλί Γάλι (…) διοικητή μονάδας εκτόξευσης ρουκετών», «μαζί με άλλους μάρτυρες»,  από το χτύπημα των Ισραηλινών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Από την πλευρά του και ο ισραηλινός στρατός, με ανάρτησή του στο Τwitter, γνωστοποίησε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν διαμέρισμα στη Χαν Γιούνες όπου κρυβόταν ο Γάλι.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού που ακολούθησαν, σκοτώθηκαν άλλοι δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι 10 ετών και τέσσερα μέλη του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (FPLP).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...