«Οχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ», απάντησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του ντιμπέιτ της Τετάρτης «Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια» και σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (MEGA) αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών.
«Αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις: Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση –χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη– και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα», πρόσθεσε.
«Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον Πρόεδρο της Βουλής (στη διαδικασία) για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε Πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται», προσέθεσε.
Σε επόμενη ερώτηση επί του ίδιου θέματος –«γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, ένας πολιτικός αρχηγός και ένας εν ενεργεία υπουργός;»– ο Πρωθυπουργός απάντησε:
«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης. Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει».
Επανέλαβε, στη συνέχεια, ότι η κυβέρνησή του έχει καταβάλει προσπάθειες στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κράτους δικαίου.
«Σύμφωνα με Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, σε μια πρώτη δημόσια παραδοχή ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων από την εποπτευόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ήταν τελικά «σκάνδαλο».
Οι απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν την εκτός διαδικασίας ντιμπέιτ παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό, για την υπόθεση των υποκλοπών, στον χρόνο κατά τον οποίο είχε κληθεί να δώσει απάντηση για άλλη θεματική.
Είπε ο κ. Τσίπρας: «Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα».
Αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης επανήλθε, επίσης «εκτός διαδικασίας», όταν σε άσχετη ερώτηση, υποστήριξε ότι «μολονότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για τη δημοκρατία, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό με παρακολουθούσαν». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι θα απαιτήσει περεταίρω διερεύνηση της υπόθεσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στόχος του είναι «να πάνε στη φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα».
Η παρουσία πάντως του κ. Μητσοτάκη στο ντιμπέιτ και στις δύσκολες αυτές ερωτήσεις κρίνεται επαρκέστατη. «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News