216
Σταθμός μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία | Michael Sohn/Pool via REUTERS

Η Goldman Sachs προειδοποιεί: Η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να τριπλασιαστεί τον χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 11:49
Σταθμός μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία
|Michael Sohn/Pool via REUTERS

Η Goldman Sachs προειδοποιεί: Η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να τριπλασιαστεί τον χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 11:49

Αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προβλέπει η Goldman Sachs τους προσεχείς μήνες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και να τριπλασιαστούν τον χειμώνα του ’23-24 σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει ανάκαμψη της ζήτησης του αερίου, καθώς τα νοικοκυριά ανταποκρίνονται στις χαμηλότερες τιμές χρησιμοποιώντας περισσότερο φυσικό αέριο.

Σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση για υγρό φυσικό αέριο (LNG) σε άλλα μέρη του κόσμου και τυχόν βαρύτερο χειμώνα το 2023-24, οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 36 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι τιμές έχουν πέσει απότομα τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία σε υψηλά επίπεδα, καθώς η χειμερινή περίοδος θέρμανσης πλησιάζει στο τέλος της.

Την 1η Μαρτίου, τα αποθέματα ανήλθαν στο εποχικό ρεκόρ των 685 τεραβατώρων (TWh) και οι αποθήκες ήταν σχεδόν κατά 61% πλήρεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE).

Τα αποθέματα στις αποθήκες φυσικού αερίου είναι πολύ πάνω από το 39% του εποχικού μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, επισημαίνουν οι Times.

Ομως, «η μείωση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες δεν θα λύσει το έλλειμμα της αγοράς», για τον επόμενο χειμώνα και το καλοκαίρι του 2024, εκτιμά η Goldman Sachs, προκαλώντας κατακόρυφη άνοδο των τιμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...