907
Ο Αλ. Τσίπρας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» με τη Δανάη Μπάρκα στο Mega | INTIMENEWS/ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Ο Τσίπρας στο «Πάμε Δανάη» για το ντιμπέιτ και το τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ «αν χάσει ο Τσίπρας»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 13:54
Ο Αλ. Τσίπρας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» με τη Δανάη Μπάρκα στο Mega
|INTIMENEWS/ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Ο Τσίπρας στο «Πάμε Δανάη» για το ντιμπέιτ και το τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ «αν χάσει ο Τσίπρας»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 13:54

Μετά την Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Δανάη Μπάρκα, μετά τις αγκαλιές με σκυλάκι, νεολαιΐστικες φράσεις όπως «κριντζάρεις»: το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε άλλη μια lifestyle συνέντευξη, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει διαφορετικά κοινά, να πει το πολιτικό αφήγημά του και βεβαίως να διατυπώσει διάφορους ισχυρισμούς χωρίς να έχει κάποιον δημοσιογράφο να τον ελέγξει, αλλά μόνο γελάκια μιας παρουσιάστριας της πρωινής ζώνης, όπως το ότι «η ΝΔ φτωχοποιήσε τη μεσαία τάξη (!)» –όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ομολογήσει ότι υπερφορολόγησε ταξικά τα μεσαία στρώματα επί μια ολόκληρη τετραετία!

Η συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» είχε και πάλι αναφορές για την οικογενειακή ζωή του κ. Τσίπρα όπως τον αγώνα που δίνει να μην χρησιμοποιούν πολύ τις οθόνες οι δύο γιοι του και πώς «δούλεψαν» με την Μπέτυ Μπαζιάνα, την αγάπη και το μίσος του κόσμου.

Αλλά, όπως αναμενόταν με βάση και την αυτοαναφορικότητα του συγκεκριμένου καναλιού, από την αρχή της συζήτησης τέθηκε το θέμα της πρότασης του Μega για μια τηλεοπτική μονομαχία του κ. Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη –πρόταση που έγινε σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση της διακομματικής επιτροπής για τη διεξαγωγή ενός μόνο ντιμπέιτ μεταξύ των έξι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά βόλεψε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόταση του Mega θετική και καλοδεχόμενη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τηλεμαχία της Τετάρτης, λέγοντας χαρακτηριστικά για τον κ. Μητσοτάκη ότι «είναι ένας πολύ ικανός άνθρωπος. Δεν τον υποτιμώ καθόλου, ωστόσο πειθαρχεί και ακούει αυτά που του λένε οι επικοινωνιολόγοι του, με αποτέλεσμα το ντιμπέιτ όπως επέλεξε η Νέα Δημοκρατία να γίνει να είναι παράλληλοι μονόλογοι», είπε.

Στο φιλικό στούντιο της εκπομπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη σύγκριση με τον κ. Μητσοτάκη. «Είναι ένας πολύ πειθαρχημένος άνθρωπος και ακολουθεί πιστά αυτά που του λένε οι επικοινωνιολόγοι του, ακόμα κι όταν αυτό μπορεί να το φέρει σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση. Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό. Δεν θα μπορούσα να με προκαλεί ο πολιτικός μου αντίπαλος, “έλα να κουβεντιάσουμε” και να του λέω, “όχι”», είπε, για να ισχυριστεί μετά ότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλει τη μονομαχία για τρεις λόγους: ο ένας είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ενώ «θυμίζει λίγο τον μαθητή στο πρώτο θρανίο, με το απουσιολόγιο, είναι καλά διαβασμένος, δεν έχει αυτό που κάποιοι ονομάζουνε επικοινωνιακό χάρισμα. Ο ένας λόγος είναι αυτός. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι φοβάται πάρα πολύ μια ευθεία ερώτηση, γι’ αυτό και έβαλε αυτά τα “κουτάκια”, αύριο (στο ντιμπέιτ) δεν θα υπάρχει αυτή η ευθεία ερώτηση. Και η ευθεία ερώτηση που φοβάται πάρα πολύ είναι να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, ένα πράγμα που νομίζω ότι ήταν κορυφαία στιγμή στη θητεία του, σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκε θέματα δημοκρατίας. Γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, ποιος εθνικός λόγος, που παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, υπουργούς, βουλευτές, τους αρχηγούς των Ενόπλεων Δυνάμεων, φοβάται αυτή την ερώτηση. Και ένας τρίτος λόγος έχει να κάνει κατά τη γνώμη μου, επαναλαμβάνω όχι με το θέμα, το ότι ο ίδιος δεν είναι ικανός –είναι ικανός άνθρωπος, δεν τον υποτιμώ καθόλου– αλλά νομίζω ότι οι πολιτικές που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια, τον φέρνουν σε μια μειονεκτική θέση, διότι αυτά τα τέσσερα χρόνια, ζήσαμε μεγάλες δυσκολίες και δεν τα πήγε καλά η κυβέρνηση. Ούτε με τον κορονοιό τα πήγε καλά, πρώτοι σε όλη την Ευρώπη σε απώλειες συγκριτικά με το πληθυσμό μας, ούτε με την ακρίβεια τα έχει πάει καλά, το ακριβότερο ρεύμα, η ακριβότερη βενζίνη, ούτε με τα θέματα του κράτους Δικαίου τα έχει πάει καλά, ούτε με τους νέους τα έχει πάει καλά. Έχει μια δυσκολία να απαντήσει σε σχέση με αυτά που συνέβησαν αυτά τα τέσσερα χρόνια, γι’ αυτό πετάει την μπάλα στο ’14, να θυμηθούμε τι έκανε ο Βαρουφάκης, αυτά κριθήκανε όμως», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος πάντως δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναφερθεί και αυτός στον Γιάνη Βαρουφάκη. Σε ένα σημείο της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβούλευε ο σημερινός Τσίπρας, τον Τσίπρα του 2015, εκείνος είπε με νόημα ότι «θα τον συμβούλευα να προσέχει ποιους εμπιστεύεται». Σε σχέση με τον κ. Βαρουφάκη είπε ότι σοκαρίστηκε όταν συνειδητοποίησε ότι το «πρώτο βιολί» του είχε το σχέδιο του αντιπάλου του, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για Grexit. Οταν πάντως ρωτήθηκε για την πιο δύσκολη στιγμή του, είπε ότι αυτή είναι στον ανασχηματισμό καθώς έχει ικανά στελέχη ανθρώπους που εμπιστεύεται, ωστόσο εκεί πρέπει να αποφασίσει ποιον θα βγάλει για το συνολικό καλό.

Ισως πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, να είχε η έμμεση αναφορά του κ. Τσίπρα για το μέλλον του, αν χάσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι άλλο πράγμα, είναι από άλλη πάστα ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε σε ένα σημείο της συνέντευξης, προσπαθώντας να εξηγήσει τις διαφορές με τη ΝΔ, για να συμπληρώσει: «Το αρνητικό είναι ότι ακούγονται περισσότερες φωνές απ΄όσες πρέπει, από την άλλη όμως είναι και ένα δείγμα υγείας αυτό. Εγώ το θεωρώ πιο υγιές από το άλλο, όπου βλέπουμε μια σιωπή επίπλαστη και από κάτω γίνεται χαμός. Αν δηλαδή σε αυτές τις εκλογές χάσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι βέβαιο ότι την επόμενη μέρα δεν θα μπορέσει να σταθεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλιώς, κερδίσει ή χάσει ο Τσίπρας, θα υπάρχει μια εκτίμηση απεναντί του, αλλά και η δυνατότητα –και νομίζω ότι είναι υγιές– όποιος διαφωνεί μαζί μου να το λέει δημόσια και ανοιχτά».

Με λίγα λόγια, αν χάσει ο κ. Τσίπρας θα υπάρχει εκτίμηση και δύσκολα θα αμφισβητηθεί στην πράξη. Κατά τα άλλα, είπε και αυτό: ότι «όταν προσπαθείς να δείξεις κάτι που δεν είσαι, στο τέλος της ημέρας… κριντζάρεις».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...