418
H πρόεδρος της Κομισιόν το πρωί της Τρίτης κατά την άφιξή της στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου | Twitter/Ursula von der Leyen

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο, την ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη συντριβή του Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 09:38
H πρόεδρος της Κομισιόν το πρωί της Τρίτης κατά την άφιξή της στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου
|Twitter/Ursula von der Leyen

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο, την ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη συντριβή του Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 09:38

Είναι μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έφθασε το πρωί της Τρίτης στο Κίεβο για να επιδείξει την υποστήριξή της στην Ουκρανία έναντι της ρωσικής επίθεσης –ο συγχρονισμός όμως είναι χαρακτηριστικός: η επίσκεψη της γερμανίδας αξιωματούχου στην ουκρανική πρωτεύουσα γίνεται την ημέρα που η Μόσχα τιμά τη νίκη επί της χιτλερικής Γερμανίας και την ημέρα που η υπόλοιπη Γηραιά Ηπειρος έχει βαφτίσει «Ημέρα της Ευρώπης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε στο Κίεβο με νυχτερινό τρένο προερχόμενο από την Πολωνία για να συναντήσει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να εργασθεί σχετικά με το ουκρανικό αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που τη συνοδεύουν. Το ξημέρωμα τη βρήκε να ξυπνά με σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού: Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να αποκρούσει επιδρομή της Ρωσίας εναντίον της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας εργάζονται στα περίχωρα του Κιέβου», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας μέσω Telegram.

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις καταγράφονται την επομένη μαζικής εφόδου με UAVs-καμικάζι, της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί, καθώς συνεχίζεται εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που εξαπολύθηκε ξανά πριν από 10 ημέρες, έπειτα από σύντομη ανάπαυλα από τις αρχές Μαρτίου. Εχουν περάσει 439 ημέρες από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να προσβάλουν τη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, σε μια επιχείρηση που ο ρώσος πρόεδρος νόμιζε ότι θα ολοκληρωνόταν σε λίγα 24ωρα, αλλά για κακή του τύχη συνάντησε την ηρωική αντίσταση των Ουκρανών –και μια Δύση έτοιμη να αντιδράσει και να προστρέξει σε βοήθεια.

Σε μια ακόμα ένδειξη ότι η Ουκρανία έχει πάρει οριστικά τον δρόμο προς τη Δύση και όλο πιο μακριά από το μακρύ και βαναυσο χέρι της Μόσχας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε, τη Δευτέρα, διάταγμα για να γιορτάζεται στη χώρα του ως Ημέρα της Ευρώπης η 9η Μαΐου, όπως γίνεται στις Βρυξέλλες. Κατήργησε έτσι, κάθε εκδήλωση για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού το 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου, όπως γίνεται στις περισσότερες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και βεβαίως στη Μόσχα, η οποία οργανώνει αυτή την ημέρα μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

«Χαιρετίζω ζωηρά την απόφαση του προέδρου Ζελένσκι να κάνει την 9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης. Η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους που τη συνόδευαν επί της αμαξοστοιχίας για το Κίεβο.

«Η παρουσία μου στο Κίεβο σήμερα 9 Μαΐου, είναι συμβολική, αλλά είναι επίσης ένδειξη μιας κρίσιμης και πολύ πρακτικής πραγματικότητας: η ΕΕ εργάζεται χέρι με χέρι με την Ουκρανία πάνω σε πολυάριθμα ζητήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...