Ο αμερικανός Κροίσος Γουόρεν Μπάφετ είπε ότι όσοι οδήγησαν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σε κρίση πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποιου είδους «τιμωρία». Οι δηλώσεις του έγιναν με αφορμή το σερί τραπεζικών πτωχεύσεων στις ΗΠΑ, το πρώτο μετά το κραχ του 2008. Τα καθολικώς σεβαστά στον χώρο των μπίζνες «καμπανάκια» του ο γηραιός επικεφαλής της πανίσχυρης επενδυτικής εταιρείας Berkshire Hathaway τα χτύπησε για το τραπεζιτικό προσωπικό βέβαια, για τους διευθύνοντες συμβούλους και τους διευθυντές τμημάτων. Σχολίασε, επιπλέον, ότι το τελευταίο διάστημα ο ίδιος αντιμετώπισε με επιφύλαξη τις τραπεζικές μετοχές και τη χρηματιστηριακή διακύμανση της αξίας τους, μάλιστα μείωσε την έκθεση του χαρτοφυλακίου του στον κλάδο, κάνοντας εξαίρεση μόνο για την Bank of America.
Οι δηλώσεις του αποκληθέντος και… «μάντη της Ομαχα» (από την έδρα της εταιρείας του) έγιναν με αφορμή την τελευταία τραπεζική κατάρρευση, αυτήν της First Republic Bank. «Οταν οι τράπεζες έχουν προβλήματα, οι τραπεζίτες πρέπει να υποφέρουν» απεφάνθη στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire. Είπε ότι οι καταθέτες τρόμαξαν εξαιτίας του κακού χειρισμού (από πλευράς πολιτικών, ρυθμιστικών αρχών και Τύπου) των «κανονιών» που φάνηκε ότι θα βροντήξουν και τελικά βρόντηξαν η Silicon Valley Bank, η Signature Bank και, προσφάτως, η First Republic Bank: «Τα μηνύματα που έστειλαν ήταν πολύ αδύνατα» είπε. Οσο για τους τραπεζίτες, τους κατηγόρησε ότι ενδιαφέρθηκαν μόνο για τα δικά τους λεφτά, πράγμα αδιανόητο για «ανθρώπους που κρατούν τη συμπεριφορά της οικονομίας στα χέρια τους».
Τα πυρά του συγκέντρωσε ιδίως η First Republic, για την οποία είπε ότι, κυνηγώντας το κέρδος, εξετέθη σε άνοιγμα μεγάλων ποσών εξαιτίας της υπερχορήγησης στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου χωρίς κρατική εγγύηση. Αυτή η νοσηρή κατάσταση «ήταν σε κοινή θέα, όμως όλοι την αγνοήσαμε, μέχρι που έσκασε η φούσκα». Την αγνόησαν όμως και οι εποπτικές αρχές, που υποτίθεται ότι μεριμνούν για την αποτροπή των «κανονιών».
Ο Μπάφετ είπε ότι αυτές απέτυχαν να διαγνώσουν τη σοβαρότητα του κινδύνου, ενώ κάλυψαν την αδράνειά τους πίσω από τις σχετικώς πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές (επί Τραμπ). Την τωρινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ο Μπάφετ την κατηγόρησε ότι έκανε επικοινωνιακά λάθη που δημιούργησαν «μπέρδεμα» στο αποταμιευτικό και επενδυτικό κοινό. Τέλος, είπε ότι το τραπεζικό σύτημα των ΗΠΑ θα αντέξει, αν και θα μπορούσε να κλατάρει. Ο ίδιος, πάντως, προετοιμάζεται για την περίπτωση των χειροτέρων εξελίξεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News