Τρία διαφορετικά κύματα σύγχρονων ανθρώπων έφτασαν στην Ευρώπη, με τους τελευταίους τελικά να καταφέρνουν να την αποικίσουν. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των επιστημόνων που μελέτησαν σπήλαια στην κοιλάδα του Ροδανού, όπου ανακάλυψαν στοιχεία ότι ο Homo Sapiens έπρεπε να κάνει τρεις αποφασιστικές προσπάθειες –πριν από 54.000 έως 42.000 χρόνια–, κατευθυνόμενος δυτικά και βόρεια από τη δυτική Ασία, πριν μπορέσει να εγκατασταθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Τα δύο πρώτα από αυτά τα κύματα απέτυχαν, αλλά το τρίτο πέτυχε πριν από περίπου 42.000 χρόνια» δήλωσε ο Λουντοβίκ Σλίμακ από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, ο οποίος ηγείται των ανασκαφών στη Γαλλία, γράφει ο Guardian. «Μετά από αυτό, οι σύγχρονοι άνθρωποι κατέλαβαν την Ευρώπη. Οι Νεάντερταλ, που είχαν αναπτυχθεί στην ήπειρο, πέθαναν» προσέθεσε.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One, είναι αμφιλεγόμενη, καθώς υπονοεί ότι η εγκατάσταση του είδους μας στην Ευρώπη χρειάστηκε περίπου 12.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η μετάβαση των σύγχρονων ανθρώπων στην ήπειρο δεν ήταν μια ταχεία κατάληψη, αλλά μια μακρά υπόθεση που περιελάμβανε ταξίδια κατά μήκος της Μεσογείου, προτού οι πρόγονοί μας κατευθυνθούν προς τον Βορρά, μέχρι την κοιλάδα του Ροδανού.
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης προκαλούν επίσης αντιδράσεις επειδή αμφισβητούν την προέλευση μιας από τις βασικές προϊστορικές βιομηχανίες πέτρινων εργαλείων που έχουν αποκαλυφθεί στην κεντρική Γαλλία. Αυτά είναι γνωστά ως εργαλεία Châtelperronian, μια λίθινη κατασκευαστική τεχνική που πήρε το όνομά της από ένα χωριό όπου πρωτοβρέθηκαν τα εργαλεία. τον 19ο αιώνα.
Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα εργαλεία, τα οποία διακρίνονται για τις κομψές, λεπτές λεπίδες και την εκλεπτυσμένη κατασκευή τους, έχουν αποδοθεί από τότε –από πολλούς, αλλά όχι όλους τους επιστήμονες– στους κατασκευαστές εργαλείων των Νεάντερταλ. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι Νεάντερταλ ήταν ικανοί να κατασκευάζουν αυτά τα περίπλοκα εργαλεία.
Ο Σλίμακ, όμως, απορρίπτει αυτή την άποψη. «Τα εργαλεία Châtelperronian αποτελούν έργο των σύγχρονων ανθρώπων και, δεδομένης της ομοιότητάς τους με πέτρινα εργαλεία που κατασκευάζονταν στη Μέση Ανατολή, συμπεραίνουμε ότι μεταφέρθηκαν εκεί από τον Homo Sapiens όταν αυτός έφτασε στην Ευρώπη».
Είναι ένας ισχυρισμός που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διαμάχη, δήλωσε ο καθηγητής Κρις Στρίγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. «Αυτό είναι ένα προκλητικό και φιλόδοξο επιστημονικό συμπέρασμα» δήλωσε στον Observer. «Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η κατασκευαστική τεχνική πέτρας Châtelperronian, η οποία συνήθως αποδίδεται στους Νεάντερταλ, ήταν στην πραγματικότητα έργο του Homo Sapiens. Οι υποτιθέμενοι συσχετισμοί των απολιθωμάτων του Νεάντερταλ με τα εργαλεία Châtelperroni πρέπει, επομένως, να είναι άκυροι».
Ο Σλίμακ έχει επίσης υποστηρίξει σε προηγούμενες έρευνές του ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, που πρωτοεμφανίστηκαν από την Αφρική πριν από περίπου 60.000 χρόνια, ενδέχεται να ήταν οπλισμένοι με τόξα και βέλη. Αυτή η τεχνολογία –που επιτρέπει στους κυνηγούς να σκοτώνουν από απόσταση, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους– θα έδινε στους εισβολείς ένα ζωτικό πλεονέκτημα έναντι των ντόπιων Νεάντερταλ.
Ωστόσο, μετά από μια περίοδο περίπου 40 ετών, αυτή η πρώτη ομάδα σύγχρονων ανθρώπινων εισβολέων εξαφανίστηκε από το αρχείο απολιθωμάτων και η τοποθεσία στη συνέχεια καταλήφθηκε ξανά από τους Νεάντερταλ. Εάν οι πρόγονοί μας ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι, γιατί αυτή η πρώτη εισβολή στην Ευρώπη τελείωσε με αυτόν τον τρόπο; Ομοίως, γιατί το δεύτερο κύμα –πιθανώς πριν από περίπου 44-46.000 χρόνια– κατέληξε επίσης σε αποτυχία;
Μια απάντηση είναι ξεκάθαρη, λέει ο Σλίμακ: «Αυτά τα πρώιμα κύματα ανθρώπων ήταν απλώς πολύ μικρά». O ίδιος πιστεύει ότι υπήρχαν έως και 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στον οικισμό Grotte Mandrin. «Αυτός ο αριθμός μπορεί να μην ήταν αρκετός για να διατηρήσουν τη βιολογική τους δύναμη και ίσως να μην μπορούσαν να ανταλλάξουν γονίδια με ντόπιους Νεάντερταλ, επειδή η γονιμότητα μεταξύ τους ήταν φτωχή».
Αντιθέτως, απορρίπτει την ιδέα ότι οι δεσμοί μεταξύ των Νεάντερταλ και των Homo Sapierns ήταν φτωχοί. Στην πραγματικότητα, όλες οι ενδείξεις μάς λένε ότι τα δύο είδη τα πήγαιναν καλά.
Στη συνέχεια, όμως, έφθασε το τρίτο κύμα, και αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι πρόγονοί μας ήταν περισσότεροι, προσέθεσε ο Σλίμακ. «Την τρίτη φορά, ένα πραγματικά τεράστιο κύμα ανθρώπων έφθασε, και ο Homo Sapien άρχισε να χτίζει κοινωνικά δίκτυα, όχι με τους Νεάντερταλ, αλλά με μεμονωμένες μικρές ξεχωριστές ομάδες Homo Sapiens. Και τελικά, αυτό είναι που ξεκίνησε την παρακμή των Νεάντερταλ στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News