Μια νέα πολιτική πραγματικότητα περιέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση της GPO που δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Το πρώτο συμπέρασμα βέβαια, είναι κοινό με όσες έρευνες έχουν ήδη γίνει: η ΝΔ έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψε μετά την τραγωδία των Τεμπών και διατηρεί μια απόσταση «ασφαλείας» από τον ΣΥΡΙΖΑ —τώρα είναι στο 5,9%, με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει ένα 33% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 27,1%. Στην τρίτη θέση, με 9% είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%, ενώ στο 3,2% μετρήθηκε το ΜέΡΑ25 και στο 3,1% η Ελληνική Λύση.
«Οι συσπειρώσεις πρωτίστως της ΝΔ και δευτερευόντως του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, ενισχύοντας και την τάση προς τον δικομματισμό», ανέφερε στη σχετική ανάλυσή του για τα ευρήματα της έρευνας της GPO ο Διονύσης Νασόπουλος. Οντως η ΝΔ ανεβαίνει από το 29,5% της μέτρησης του Μαρτίου —μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου— και το 32,8% του Απριλίου, στο ψυχολογικό φράγμα του 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και αυτός ένα 0,2%, από το 26,9% τον Απρίλιο.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον έχει η αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή να υπάρχει το 9% των αναποφάσιστων. Με αυτή τη μέτρηση η ΝΔ φτάνει στο 36,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά το όριο του 30% και φτάνει στο 30,4%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι οριακά διψήφιο (10,1%), το ΚΚΕ μετριέται στο 7%, το ΜέΡΑ25 στο 3,6% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου στο 3,5%.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο αποκλεισμός του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη» με απόφαση του Αρείου Πάγου, δημιουργεί μια εικόνα εξακομματικής Βουλής μετά τις επικείμενες εκλογές, γεγονός που ανατρέπει κάποιες βεβαιότητες περί ακυβερνησίας: θεωρητικά είναι δυνατή η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού τα «κουκιά βγαίνουν».
Όσοι δήλωναν πιθανοί ψηφοφόροι του «κόμματος Κασιδιάρη» φαίνεται πως έχουν διαχυθεί σε μικρότερους ακροδεξιούς και αντισυστημικούς σχηματισμούς —το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου μετρήθηκε στο 1,9% και ή Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου – Κρανιδιώτη στο 1,5%— ή έχουν περάσει στις δεξαμενές των αναποφάσιστων, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται πλέον η εικόνα μιας εξακομματικής και όχι επτακομματικής Βουλής στις 21 Μαΐου. Το στοιχείο αυτό είναι κρίσιμο για τη νέα κατανομή εδρών και τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σε μια επτακομματική Βουλή, ακόμη και με τη νέα δυναμική των κομμάτων που προπορεύονται, το άθροισμα των 151 εδρών δείχνει ανέφικτο.
Σύμφωνα με την GPO, στην επόμενη Βουλή είναι αυξημένες οι πιθανότητες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ξεπερνούν τον πήχη των 151 εδρών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς στη νέα μέτρηση συγκεντρώνουν αθροιστικά 154 έδρες (ΝΔ 121 – ΠΑΣΟΚ 33). Υπολογίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 100 βουλευτές, το ΚΚΕ 27, το ΜέΡΑ25 θα φτάσει τους 12 και η Ελληνική Λύση τους 11 —ένας θεωρητικός συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, μια «κυβέρνηση των ηττημένων» δηλαδή, θα βγάζει επίσης μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 βουλευτών.
«Είναι προφανές ότι εάν αυτή η εικόνα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, τότε το βράδυ της 21ης Μαΐου θα προκύψουν διλήμματα ως προς την αναγκαιότητα μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης», σημείωσαν «Τα Νέα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News