744
| Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ανδρουλάκης σε Τσίπρα: Ανδρέας Παπανδρέου και «Πρέσπες του Αιγαίου» δεν πάνε μαζί

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 23:18
|Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ανδρουλάκης σε Τσίπρα: Ανδρέας Παπανδρέου και «Πρέσπες του Αιγαίου» δεν πάνε μαζί

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 23:18

Τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου επέκρινε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Καλαμάτα όπου μίλησε το βράδυ της Παρασκευής σε συγκέντρωση του κόμματός του.

«Ας πούμε την αλήθεια. Ποιος είναι πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου; Ο αρχηγός του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο αρχηγός του κόμματος που τον οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο και προσπάθησε να τον κλείσει φυλακή; Που οργάνωσε την προσωπική του εξόντωση μαζί με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Ο κ. Τσίπρας έχει ταλέντο στην παραχάραξη, στη διαστρέβλωση. Τα κριτήρια και το επίπεδο του πολιτικού ήθους τα μετράμε πολύ διαφορετικά».

Ακόμη ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας πάει στη Γερμανία και μιλά στον καγκελάριο Σολτς για τις “Πρέσπες του Αιγαίου”. Οφείλει ο κ. Τσίπρας, πριν τις 21 Μαΐου, να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι εννοεί με τις “Πρέσπες του Αιγαίου”. Γιατί, Ανδρέας Παπανδρέου και “Πρέσπες του Αιγαίου” δεν γίνεται. Ειδικά όταν έχουμε τις επιλογές Ερντογάν-Κιλιντσντάρογλου για την τουρκική ηγεσία, δεν μπορώ να καταλάβω ούτε τι εννοεί ούτε πως θα γίνει η οποιαδήποτε σύγκλιση».

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί συνεργασιών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε τις θέσεις του υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, τος οποίες συναντάμε στο 85% των ευρωπαϊκών χωρών, όπως είπε, τονίζοντας, παράλληλα, πως «δεν θα επιβάλει τα πρόσωπα ένα κόμμα».

«Προφανώς δεν θα επιβάλει ένα κόμμα τα πρόσωπα. Θα είναι κοινής αποδοχής. Δεν φιλοδοξώ εγώ να επιβάλω κανένα πρόσωπο»

«Κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι να μοιράσουμε τα υπουργεία, τους γενικούς γραμματείς και τους διοικητές οργανισμών. Πρόκειται για προγραμματικές συγκλίσεις, πρόσωπα κοινής αποδοχής, πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις συνεργασίες. Ως ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος άσκησης της εξουσίας βοηθάει τη διαφάνεια και δημιουργεί θεσμικά αντίβαρα. Δεν έχουμε έναν Πρωθυπουργό που είναι ικανός για όλα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

«Παρόλα αυτά», συμπλήρωσε, «μένουν μόνο στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Και γιατί μένουν μόνο εκεί; Διότι αυτή είναι η προσωπική τους αγωνία. Δεν ενδιαφέρει το μέλλον της Ελλάδας ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Μητσοτάκη. Το μέλλον της καρέκλας τους ενδιαφέρει. Προφανώς δεν θα επιβάλει ένα κόμμα τα πρόσωπα. Θα είναι κοινής αποδοχής. Δεν φιλοδοξώ εγώ να επιβάλω κανένα πρόσωπο. Κι αν θέλουν μια αιτιολογία γιατί δεν προτείνουμε αυτούς, είναι γιατί κρίθηκαν».

(Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Τόνισε επίσης ότι «στις 21 Μαΐου το διακύβευμα δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει ένα μεγαλύτερο κόμμα, αλλά αν κάθε δημοκράτης και προοδευτικός πολίτης ξαναβρεί το σπίτι του», «το σπίτι της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ευημερίας και της προόδου του ελληνικού λαού», το σπίτι που «σφράγισε τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, που έφτιαξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ισχυρή δημόσια Παιδεία, που έδωσε δυνατότητες στο παιδί του αγρότη και του κτηνοτρόφου και ένωσε τους Ελληνες».

Κατά την ομιλία του στην Καλαμάτα ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο του κόμματος (βλ. παρακάτω) για την αναγέννηση του ΕΣΥ, την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την επένδυση στην παιδεία.

Οι 12 προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Νωρίτερα την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του «για μια ισχυρή Ελλάδα με αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και κοινωνική δικαιοσύνη», ένα πρόγραμμα 12 σημείων με το οποίο θα προσέλθει και στις διερευνητικές εντολές μετεκλογικά, όπως ανέφερε.

«Σήμερα, παρουσιάζουμε συνολικά τις 12 ενότητες των προτεραιοτήτων του προγράμματος μας. Με αυτές πορευόμαστε τώρα προς τις εκλογές. Με αυτές ζητούμε την ισχυρή εντολή των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Αυτές αποτελούν τη δέσμευση τιμής και ευθύνης απέναντι στον λαό μας», σημείωσε στην ομιλία του, ενώ πρόσθεσε:

«Αυτές θα είναι μεταξύ άλλων η βάση για την προγραμματική σύγκλιση που θα επιδιώξουμε και τον σχηματισμό κυβέρνησης με λαϊκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γιατί η συμμετοχή στην Κυβέρνηση έχει αξία όταν εγγυάται τις αλλαγές, όταν διασφαλίζει ότι οδηγός είναι το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών».

Οι Προγραμματικές Προτεραιότητες τις οποίες παρουσίασε και εξειδίκευσε ο κ. Ανδρουλάκης είναι οι εξής:

1. Σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος

2. Ανθρώπινα δικαιώματα

3. Εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια

4. Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

5. Επένδυση στην Δημόσια Εκπαίδευση

6. Αξιοπρεπείς συντάξεις

7. Δεύτερη ευκαιρία αδύναμων δανειοληπτών και προστασία πρώτης κατοικίας

8. Δημογραφικό – Νέα Γενιά στην πρώτη γραμμή

9. Δίκαιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα

10. Ανθεκτική, βιώσιμη ανάπτυξη – Made in Greece

11. Προστασία του περιβάλλοντος και δίκαιη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων

12. Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των ανθρώπων της

  • Δείτε εδώ την αναλυτική παρουσίαση των Προγραμματικών Προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...